2019-es összefoglaló: Utánpótlás-sikerek, BL-döntő a női labdarúgásban
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2019. december. 27., 16:21
2019-es összefoglaló: Utánpótlás-sikerek, BL-döntő a női labdarúgásban

Felnőtt női válogatottunk négy Eb-selejtező mérkőzésen lépett pályára az elmúlt egy évben és négy pontot gyűjtött. Sikerrel vette az Eb-selejtező első fordulóját az U19-es és az U17-es gárda is – mindkét együttes veretlenül jutott az elitkörbe. Már van U15-ös csapatunk is.

Az Eb-selejtezők voltak az év legfontosabb eseményei

Közös felkészüléssel kezdődött 2019 női labdarúgóink számára: a felnőtt, az U19-es és az U17-es csapat együtt edzőtáborozott Telkiben, majd az A-keret elutazott a már hagyományos évindító tornára, a Ciprus Kupára.

Ciprus Kupa 2019
Thaiföld–Magyarország 4–0
Olaszország–Magyarország 3–0
Mexikó–Magyarország 3–3
Szlovákia–Magyarország 2–3

A felkészülési tornán már ismert volt, hogy a nyár végén kezdődő Eb-selejtező sorozatban Svédország, Izland, Szlovákia és Lettország vár majd rá. A szlovákokkal Cipruson is találkoztunk.

A torna után Markó Edina szövetségi kapitány úgy fogalmazott, csak az olyan meccseken lehet fejlődni, ahol hozzánk hasonló játékerőt képviselő, vagy nálunk erősebb ellenfelekkel szemben mérjük le, hol tartunk:

Ezért is fogadta el a válogatott Portugália meghívását, így következő két felkészülési mérkőzését Lisszabonban játszotta a csapat. A párharc első felvonásában sokáig nálunk volt a vezetés és ellenfelünk csak a hosszabbítás legvégén, a 94. percben tudott fordítani. A visszavágó viszont már a házigazdáké volt, akik 4–1-es győzelmet arattak.

Legközelebb nyáron, a Női Labdarúgás Napján lépett pályára a válogatott, amely Ciprus 6–1-es legyőzésévél ünnepelte a női futballt. Ezen a találkozón mutatkozott be az FTC-Telekom fiatal játékosa, Pusztai Sára a felnőtt válogatottban. Az U19-es válogatott csapatkapitányának rendkívüli éve volt, nem sokkal debütálása előtt a RangAdó Gálán az Év felfedezettjének járó díjat vehette át.

A Női Labdarúgás Napján az UEFA és az MLSZ közös projektjének keretei között kialakult U14-es régiók válogatottjai is összemérték erejüket. Egykori női válogatott labdarúgók is kilátogattak Telkibe; és Déri Diána, az MLSZ Női Bizottságának tagja köszöntötte a századik válogatott mérkőzését lejátszó Rácz Zsófiát.

Ciprus elleni győzelemmel ünnepeltük a női labdarúgást

Ciprus elleni győzelemmel ünnepeltük a női labdarúgást

Az U14-es korosztály bajnoka Közép-Magyarország régiós csapata lett. Női A-válogatottunk pedig 6-1-re verte Ciprust a Női Labdarúgás Napján Telkiben.

Tovább

Ez után következtek a tétmérkőzések, rögtön a két legerősebb ellenféllel szemben. Először Izlandra utazott a válogatott, ahol az Eb-selejtező első fordulójában (1–1-es félidei állás után) 4–1-es vereséget szenvedett.

Eb-selejtező mérkőzések 2019-ben
Izland–Magyarország 4–1
Magyarország–Svédország 0–5
Szlovákia–Magyarország 0–0
Magyarország–Lettország 4–0

A második fordulóban a nyáron vb-ezüstérmet szerző svéd válogatott utazott Miskolcra, ahol hasonló forgatókönyv érvényesült: az első félidei teljesítményünkre nem lehet panasz, de a 60. perc környékére kissé elfogytunk, így a vége 0-5 lett.

A harmadik körben Szlovákiába utaztunk, ahol megszereztük első pontunkat egy gól nélküli döntetlennel záruló találkozón. Az év utolsó tétmérkőzésén pedig Szombathelyen fogadtuk a letteket, akik ellen először sikerült nyernünk a sorozatban (4–0). Ezen a találkozón szerezte meg első válogatott gólját Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára is.

Ismét elitkörös az U19-es csapat

A Turtóczki Sándor vezette női U19-es válogatott szokásaihoz híven Törökországban edzőtáborozott az év elején, ahova ősszel visszatért lejátszani az Eb-selejtező minitorna mérkőzéseit. De előbb Spanyolországban, az Eb-elitkörben volt jelenése a csapatnak.

Az első fordulóban az írek futballja érvényesült, 4–0-ra győzött a brit válogatott. A második körben sem volt könnyebb dolgunk, a címvédő spanyol csapat várt ránk. A jóval előttünk járó spanyolok a saját sokpasszos játékukkal lefocizták a mieinket, 7–0-s győzelmet arattak és csoportelsőként jutottak ki az Európa-bajnokságra, ahol az elődöntőig meneteltek (ott a későbbi bajnok Franciaország állította meg őket).

U19-es elitkör:
Írország–Magyarország 4–0
Spanyolország–Magyarország 7–0
Szerbia–Magyarország 1–1

A torna zárónapján 1–1-es döntetlent értünk el Szerbiával. Gólunkat Pusztai Sára a 82. percben lőtte.

Szerettünk volna győzelemmel búcsúzni az elitkörtől, erre készültünk, mert akkor a harmadik hely is meglehetett volna. A csapatomat képesnek tartottam rá, hogy megnyerje ezt a találkozót, nagyon fájó, hogy nem tudtuk elérni ezt a célt – nyilatkozna az elitkör végén Turtóczki Sándor.

A nyáron Szlovénia elleni győzelemmel és Oroszország elleni döntetlennel, illetve vereséggel készültünk az újabb Eb-selejtező minitornára.

Vége a felkészülésnek, Eb-selejtezőre kész a női U19-es csapatunk

Vége a felkészülésnek, Eb-selejtezőre kész a női U19-es csapatunk

Lipóton vett részt négynapos összetartáson Turtóczki Sándor Törökországba készülő válogatottja. A csapat a házigazdák mellett a csoportgyőzelemre esélyes Dániával és Koszovóval mérkőzik meg az elitkörbe jutásért.

Tovább

Törökországban a házigazdák elleni győzelemmel indítottuk a tornát. Végig kezünkben tartottuk a találkozót, aminek 2–0-s siker lett a vége.

U19-es Eb-selejtező minitorna:
Törökország–Magyarország 0–2
Koszovó–Magyarország 1–6
Dánia–Magyarország 0–0

Ezután következett Koszovó, amely válogatott 6–1-es legyőzésével biztosítottuk helyünket a jövő tavaszi elitkörben. Közel álltunk a csoportelsőséghez is, de a legerősebb ellenfél a végére maradt. Az utolsó mérkőzésen sikerült döntetlent (0–0) játszanunk Dániával, így veretlenül, csoportmásodikként kvalifikáltunk a következő fordulóba.

Az év végi sorsoláson kiderült, hogy mieink a belga, a lengyel és a szlovák válogatottal mérkőznek meg az elitkörben, a tornának Lengyelország ad otthont. A jövő őszi minitornán pedig az U19-es csapat a skót, a montenegrói és az észt válogatott mellől igyekszik biztosítani elitkörös szereplését Skóciában.

Veretlenül jutottunk tovább

Az U17-es együttes Spanyolországban edzőtáborozott, majd határmenti mérkőzéseken készült az Eb-selejtező elitkörre Szlovénia ellen. Utóbbi párharc mindkét felvonását megnyerte csapatunk, előbb 2–1-re, majd 4–0-ra győztek a lányok. 

U17-es elitkör
Magyarország–Görögország 1–1
Magyarország–Anglia 0–3
Magyarország–Georgia 4–0

A gyirmóti elitkörben előbb döntetlent játszott Görögországgal (1–1), majd kikapott az európai élvonalba sorolható Angliától (3–0) a Schumi Dorottya szövetségi edző vezette válogatott. Az utolsó mérkőzésen sikerült győznünk, Georgia együttesét múltuk felül 4–0-ra. Az így begyűjtött négy pont azonban nem volt elég az Eb-kvalifikációhoz – mivel a női tornára csak a csoportelsők jutnak tovább.

Női U17: Sokat fejlődött a válogatott

Női U17: Sokat fejlődött a válogatott

Ahogy kezdőként a Himnuszt hallgattam, csodálatos volt! - mondta a válogatott még csak 14 éves játékosa, Savanya Csilla az elitkör után. A csapat egy döntetlennel, egy vereséggel és egy győzelemmel csoportmásodik lett Gyirmóton.

Tovább

Következett a nyár és a felkészülés a szombathelyi Eb-selejtező minitornára. Közben többen is felkerültek az U19-es együtteshez, így Schumi Dorottya szövetségi edzőnek újoncokat is ki kellett próbálnia.  

A selejtező előtt négy nemzetközi találkozón lépett pályára csapatunk. Az első kettőn legyőzte Romániát (3–1-re és 7–3-ra); majd 3–1-re nyert Bosznia-Hercegovina ellen, végül 3–1-re kikapott a visszavágón.

A Haladás Sportkomplexumban zárta a felkészülést női U17-es válogatottunk

A Haladás Sportkomplexumban zárta a felkészülést női U17-es válogatottunk

Schumi Dorottya együttese október másodikán már az Eb-selejtező elitkörért lép pályára a szombathelyi stadionban, ahol szerdán a háromnapos összetartását zárta.

Tovább

U17-es Eb-selejtező minitorna
Magyarország–Bulgária 7–0 
Magyarország–Kazahsztán 10–0
Magyarország–Lengyelország 1–0 

Szereplésünk a selejtezőben aztán felülmúlták a várakozásokat. Rögtön az első fordulóban hét gólt lőttünk az előzetesen kifejezetten nehéz ellenfélnek ígérkező bolgár válogatottnak.

Így nagy önbizalommal léphettünk pályára Kazahsztán ellen – ezt a mérkőzést 10–0-ra nyertük meg. Az utolsó körben tehát a csoportelsőség mellett a veretlenség megőrzése is cél volt, valamint hogy kapott gól nélkül fejezzük be a tornát.

A lengyelek igyekeztek megnehezíteni a dolgunkat, de Bokor Blanka bombájával ezt a mérkőzést is megnyertük! Ez a menetelés pedig azt eredményezte, hogy a tavaszi elitkör sorsolásán csapatunkat az első kapalapból húzták.

Korosztályos sikerek a női labdarúgásban

Korosztályos sikerek a női labdarúgásban

Mind U17-es, mind pedig U19-es válogatottunk kvalifikált az Eb-selejtező elitkörben, így tavasszal ötödik alkalommal lesz ott mindkét csapatunk a legjobb európai országok között.

Tovább

A lányok azonban így is nagyon nehéz csoportba kerültek, az elitkörben az orosz, az izlandi és a román válogatott lesz az ellenfele – de előnyt jelent, hogy a tornának Magyarország ad otthont. A jövő őszi minitornára viszont Törökországba utazik a csapat, ahol a finn, az izraeli és a török válogatottal meccsel.

Jön az új generáció

Októberben, egy nemzetközi tornával ért véget a 2018 novemberében indult női U14-es projekt, amelyen az UEFA és az MLSZ közösen dolgozott az elmúlt hónapokban. A program célja elsősorban az volt, hogy az U16/U17-es válogatott alá felépítsen egy egész országot lefedő scout-hálózatot és a kiválasztási folyamat után tovább gondozza a megtalált tehetségeket, így előbb a korosztályos, majd a felnőtt válogatott erősségei lehessenek.

Az országot négy régióra osztva történt a kiválasztás, majd a négy csapat egy tornán mérte össze erejét Telkiben, amit a nyugatiak nyertek meg – tehát ők képviselhették hazánkat Csehországgal és Szlovákiával szemben októberben. A nemzetközi porondon a második helyet szerezték meg a lányok.

A tornára Telkibe látogatott Josephine Henning, olimpiai- és Európa-bajnok korábbi német válogatott, négyszeres BL-győztes labdarúgó is, aki nem csak az érmeket, de tanácsokat is adott a fiataloknak.

Az év női labdarúgó-eseménye: BL-döntő

2019 májusában első alkalommal adott otthont Magyarország a Bajnokok Ligája döntőjének: a francia Lyon és a spanyol Barcelona csapott össze a Groupama Arénában. A döntőben magyar gól is született: Marozsán Dzsenifer az 5. percben robbantotta fel a közel teltházas stadiont. Végül csapata, a Lyon 4–0-ra legyőzte a Barcelonát, ezzel hatodik alkalommal is elhódította a serleget. 

Marozsán-gól és Lyon-győzelem a budapesti BL-döntőben

Marozsán-gól és Lyon-győzelem a budapesti BL-döntőben

Már negyvenöt perc játék után 4-0-ra vezetett a Lyon a női Bajnokok Ligája budapesti fináléjában. A második játékrészben valamivel alacsonyabb fokozatra kapcsolt a címvédő és a hajrában szépíteni is tudott a Barca, de a Lyon újabb BL-győzelmét nem tudták megnehezíteni, 4-1-re nyertek a franciák!

Tovább

A mérkőzés azért is különlegesnek számított, mert a Bajnokok Ligája történetében ez volt az első olyan női döntő, amelyet a férfiak fináléjától független helyszínen és időpontban rendeztek meg.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...