Ciprus elleni győzelemmel ünnepeltük a női labdarúgást
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2019. június. 16., 17:18
Ciprus elleni győzelemmel ünnepeltük a női labdarúgást

Az U14-es korosztály bajnoka Közép-Magyarország régiós csapata lett. Női A-válogatottunk pedig 6-1-re verte Ciprust a Női Labdarúgás Napján Telkiben.

Magyarországnak jelenleg 12 153 igazolt, aktív női labdarúgója van – őket, a korábbi válogatott női futballistákat és minden focizni szerető lányt és nőt ünnepeltük vasárnap Telkiben.

A már hagyománynak számító, ötödik alkalommal megrendezett Női Labdarúgás Napján az U14-es korosztály is bemutatkozhatott a közönség és a felnőtt válogatottak előtt. Az MLSZ és az UEFA közös tehetséggondozó programja négy régióra osztotta az országot, ahol több kiválasztón keresztül jutottak el a legügyesebb lányok a mostanra kialakulóban lévő régiós válogatottakba.

A fejlesztési program célja, hogy mielőbb előtérbe kerüljenek a tehetségek, és minden tizenéves focista lánynak meglegyen rá az esélye, hogy akár a legmagasabb szinten is szerepelhessen. Ezért minden régióban két-két, legalább B-licenccel rendelkező edző foglalkozik a gyerekekkel.

A bemutató tornán részt vett, 20-25 tehetséges lány alkotta csapatokból szeptemberre kialakulnak a 16 fős régiós válogatottak. Ekkor Telkiben mérik össze tudásukat a csapatok, és a győztes a környező országos legjobbjaival egy nemzetközi tornán vehet részt.

Az U14-es program mellett a Bozsik-programban is egyre több lány futballozik: a 2018/2019-es kiírásban rekordot jelentő 30 000 lány rúgta a labdát. Az U14-es korosztályban jelenleg 869 lány tartozik (az U13-ban 964, az U12-esben 742 lány játszik).

A fiatalok igyekeztek bizonyítani a Telki Edzőközpont pályáin és izgalmas mérkőzéseket játszottak egymással. Kelet- és Közép-Magyarország 0–0-s mérkőzését követően tizenegyesekkel jutott Közép-Magyarország csapata a döntőbe. A párhuzamos mérkőzésen Északnyugat 7–1-re legyőzte a déli együttest. A Kelet-Dél bronzmérkőzést a keletiek nyerték 1–0-ra. A fináléban Közép-Magyarország régiós válogatottja két gólt lőtt és ezzel 2–0-ra legyőzte Középnyugat csapatát.

A győzteseknek járó érmeket a fiatal lányok női A-válogatottunk labdarúgóitól vehették át.

Nagyon tetszett, hogy milyen vagányan játszottatok, csapatként dolgoztatok, jó taktikai megoldások sorát mutattátok be. Gratulálok az edzőiteknek és nektek is, magas színvonalú meccseket láthattunk. Köszönetet kell mondani mindenkinek, aki munkájával segíti ezt a programot és a szülőknek is, akik elengedték gyermekeiket, sőt, sokszor a hosszú utazásokat is vállalták a válogatott edzések miatt – mondta a döntőt követően Markó Edina szövetségi kapitány.

A torna után a programot Berla Attila régiós edző mutatta be az érdeklődőknek. Előadásában elhangzott, a program célja, hogy egészen fiatalon kerüljenek be a játékosok a képzési rendszerbe; az U15-ös csapatban már nemzetközi szinten is versenyezzenek és mire a korosztályos együtteseken át eljutnak az A-válogatottságig, ismerjék a válogatott játékrendszerét, kész labdarúgók legyenek.

A projekt keretében minden hónapban tartottak edzéseket, volt kapuskiválasztó, egynapos edzőtáborok és a lányok fiúk ellen is játszottak. A gyerekek mind a négy régióban egységes gyakorlatsorok szerint készülnek.

Ezután Szalma József, a Coerver Magyarország igazgatójának előadása és gyakorlati bemutatója következett. Ez az edzési technika elsősorban a Grassroots játékosoknak és a velük foglalkozó szakembereknek szól.

Következnek az Eb-selejtezők
Legközelebb a kontinenstorna selejtezőjében lép pályára női A-válogatottunk.
2019. augusztus 29.: Izland–Magyarország
2019. október 4.: Magyarország–Svédország
2019. november 8.: Szlovákia–Magyarország
2019. november 12.: Magyarország–Lettország
2020. április 10.: Magyarország–Izland
2020. április 14.: Svédország–Magyarország
2020. június 9.: Lettország–Magyarország
2020. szeptember 22.: Magyarország–Szlovákia

A nap fénypontja természetesen a női A-válogatottunk Ciprus elleni mérkőzése volt. Markó Edina együttese utolsó találkozóját játszotta az augusztus végi Eb-selejtezők előtt.

Az U14-es focisták itt ismét találkozhattak a kerettagokkal, ugyanis közülük kerültek ki a bekísérők és a labdaszedők. A kezdő sípszó előtt Déri Diána, az MLSZ Női Bizottságának tagja köszöntötte az idén századik válogatottságát elérő Rácz Zsófiát és az 50 válogatottságnál járó Mosdóczi Evelint és Fenyvesi Evelint.

A Haladás-Viktóriát erősítő Rácz Zsófia március 4-én, a Mexikó elleni Ciprus Kupa találkozón jubilált. A két ferencvárosi játékos közül Fenyvesi Evelin szintén Cipruson, a március 6-i, Szlovákia elleni mérkőzésen, míg Mosdóczi Evelin április 6-án, Portugália-Magyarország meccsen érte el az ötvenes határt.

Magyarország–Ciprus felkészülési mérkőzés

A találkozó jó iramban kezdődött, három perc játék után lövésig is eljutottunk Zeller Dóra révén. Ezt követően is mezőnyfölényben futballozott válogatottunk.

A 18. percben Szabó Viktóriát buktatták a támadó harmadban. A szabálytalanságért megítélt szabadrúgást a frissen a Ferencvárosba igazolt Vágó Fanni tekerte el, de lövésében nem volt veszély.

A jubilánsokat köszöntötték - Rácz Zsófia már több, mint százszor lépett pályára a magyar válogatott címeres mezében. 

Az első félidőben szinte teljesen a ciprusi térfélen zajlott a játék, gól mégsem született. A 28. percben végezhettek el a ciprusiak bedobást a mi térfelünkön, a szögletzászló mellől, de ebből csak egy gyors kirúgás lett. 

A gólig az első félidő hajrájáig kellett várni, amikor Rácz Zsófia végezhetett el szabadrúgást az oldalvonal mellől. Középre ívelt labdájára Zágor Bernadett érkezett, aki a kapuba csúsztatott (1–0).

A félidő utolsó perceiben Rácz Zsófia újabb veszélyes szabadrúgást végzett el, ezt viszont védte Eleni Ttakka kapus. 

Samu Annának a mi kapunkban nem volt sok dolga az első játékrészben, a 45. percben fogott meg egy távoli lövést. 

A második félidőre beállt Pusztai Sára, Zágor Bernadettet váltotta. A fiatal ferencvárosi nemrég a RangAdó Gálán az Év felfedezettjének járó díjat vehette át, és itt tudta meg azt is Markó Edinától, hogy a szövetségi kapitány számít rá a válogatott keretében. A még csak 18 éves játékos az U19-es válogatott kulcsembere, most először szerepelt a felnőtt csapatban. A szünetben érkezett még a női NB I legjobbjának választott Fenyvesi Evelin is. 

A pontrúgásoknak fontos szerep jutott a mérkőzésen, három gólt is szabadrúgásból lőttünk. Vágó Fanni viszont gyönyörű támadások után szerzett két akciógólt.

Az 50. percben megint szabadrúgást végezhettünk el: Csiki Anna adta be a labdát, amit Zeller Dóra továbbított a kapuba (2–0).

Több lehetőséget is kialakítottunk, az 56. percben Vágó Fanni lőtt fölé. Nem sokkal később pedig Fenyvesi Evelin nem találta el jól a labdát, ami Pusztai Sára elé pattant, aki már nem tudta helyezni a lövést.

A harmadik találatunkat Mosdóczi Evelin szerezte egy gyönyörű akcióból az 59. percben (3–0). 

Az utolsó fél óra kezdetén Turányi Lilla nem sokkal maradt le egy szabadrúgásról, majd Csiki Anna lőtt centikkel fölé. 

A szépítés a 68. percben jött: ismét egy pontrúgásból született gól, Korina Paola Adamou fejelte be. 

Néhány perc múlva viszont ismét mi támadtunk, Zeller Dóra került helyzetbe Mosdóczi Evelin passzából, de a kapu mellé lőtt. 

A negyedik találatunkat is gyönyörű játék előzte meg a 73. percben: Turányi Lilla hozta fel a labdát, majd Vágó Fannihoz centerezett, aki a védők szorításában laposan gurított a hálóba (4–1).

A 77. percben Csiki Anna újabb szabadrúgást végezhetett el, a labda pedig ciprusi játékosról pattant a hálóba(5–1). 

A hajrában Csányi Diána lövését hárította a kapus, de ellenfelünk nem tudott felszabadítani, a labda a tizenhatoson belül maradt és Pusztai Sára passzából ismét Vágó Fanni volt eredményes: a 84. percben a kapufa is segített a magyar csatárnak, aki hatalmas gólt lőtt (6–1).

– Mindenki különböző állapotban érkezett a válogatottba, ez meglátszott az első félidőben, nehezen indult be a gépezet. Másrészt az ellenfél is máshogy játszott, mint amire készültünk, masszívan védekeztek és próbáltak ebből megindulni. A mérkőzés nagy pozitívuma, hogy pontrúgásokból eredményesek tudtunk lenni. Aztán jöttek az akciógólok is, nagyon szép támadásokat vezettünk. Évek óta tart a fiatalok beépítése a csapatba, most sem okoztak csalódást. Pusztai Sára fantasztikusan szállt be a mérkőzésbe. Reméljük, hogy az ő fejlődésük még előrébb fogja vinni a csapatot – nyilatkozta Markó Edina a lefújást követően. A szövetségi kapitány a közelgő Eb-selejtezőkről azt mondta, a válogatott megcélozza a második helyet, habár a realitás a harmadik pozíció elérése. 

Természetesen azért dolgozunk, hogy lehetőségünk legyen legalább a pótselejtezőt érő hely megszerzésére –  tette hozzá Markó Edina. 

Magyarország–Ciprus 6–1 (1–0)
Gólszerzők: Zágor Bernadett (36.), Zeller Dóra (50.), Mosdóczi Evelin (59.), Vágó Fanni (73., 84.), Panayiotou Katerina (öngól, 77.), illetve Korina Paola Adamou (68.)

Magyarország:
Samu Anna – Mosdóczi Evelin (Tóth Barbara, 76.), Turányi Lilla, Szabó Viktória, Csiki Anna – Csiszár Henrietta (Pinczi Anita, 62.), Rácz Zsófia (Tóth Alexandra, 76.), Zeller Dóra (Csányi Diána, 80.) – Kocsán Petra (Fenyvesi Evelin, 45.), Zágor Bernadett (Pusztai Sára, 45.), Vágó Fanni

A napot egy közös vacsora és jó hangulatú beszélgetés zárta. 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...