Hatalmasat küzdöttünk, de vereséget szenvedtünk a svédektől
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2019. október. 04., 22:10
Hatalmasat küzdöttünk, de vereséget szenvedtünk a svédektől

A kezdeti megilletődöttség után egyenrangú ellenfelei tudtunk lenni a svéd csapatnak az első félidőben, de egy kontrából szerzett gól miatt mégis 0-1-es állással ért véget a miskolci Eb-selejtező első félideje. A szünet után gyorsan kapott góllal szinte helyzet nélkül vezetett ellenfelünk 2-0-ra. A vége 5-0 lett.

Másodszor lépett pályára a Markó Edina vezette női A-válogatott a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjében, ezúttal Svédország volt az ellenfél a DVTK Stadionban.

A nyári világbajnokságon bronzérmet szerző együttes keretében szerepel Hedvig Lindhal kapus (aki kezdőként kapott szerepet a meccsen), Friidolina Rolfö, akik Jakabfi Zsanett csapattársai a Vfl Wolfsburgban, de a Chelsea (Jonna Andersson és Magdalena Eriksson), a PSG (Hanna Glas), a Bayer München (Amanda Ilestedt) és a Juventus (Linda Sembrant) labdarúgói is erősítik a válogatottat. Ez a keret még úgy is komoly játékerőt képvisel, hogy a FIFA Év Női Csapatában is helyet kapó Nilla Fischer a vb-t követően lemondta a válogatottságot.

A svédek a szeptember végén kiadott FIFA-ranglistán az 5. helyet foglalják el, míg a magyar együttes a 44. a sorban. 

A svéd válogatott nem tartozik a kedvenc ellenfeleink közé, még sosem sikerült nyernünk ellene, az Eb-selejtezőt megelőző hét mérkőzésből hétszer vereséget szenvedtünk.

A találkozó elején Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke és Vági Márton főtitkár köszöntötték Zeller Dórát, aki az 50. válogatott mérkőzésén lépett pályára.

A DVTK Stadion
A mérkőzésnek otthont adó létesítményt 2018. május 5-én nyitották meg. A legfelső ülőhely 13 méter magasan van, és összesen 14 646 néző élvezheti a találkozókat, ennyi a fedett ülőhelyek száma. Szakmai zsűri szavazatai alapján a DVTK Stadion kapta az Év Stadionja címet 2018-ban a stadiumdb.com által meghirdetett versenyen.

Markó Edina szövetségi kapitány ezúttal nem számíthatott Pinczi Anitára, aki sérülés miatt hiányzott a keretből, helyére a DVTK Stadionban hazai pályán futballozó Boros Kinga kapott meghívót.

A kezdőcsapatunk egy helyen változott, a középpályás Fenyvesi Evelin helyett ezúttal a támadó Zágor Bernadett jutott lehetőséghez. Jakabfi Zsanettet ebben a felállásban a középpályára nevezte a szövetségi kapitány, de ahogy elkezdődött a mérkőzés, látszott, a kétszeres BL-győztes labdarúgó a támadó harmadba húzódik és helyenként négy csatárral rohamozunk.

Dinamikusan kezdték a vendégek a mérkőzést, az első kapura lövést a második percben láthattuk tőlük, de a nem túl erősen elrúgott labdát Szőcs Réka könnyedén fogta. A 12. percben Jakabfi Zsanett adott be, érkezett Zágor Bernadett, de nem érte el a labdát. Nem sokkal később Vágó Fanni próbálkozott ugyanezzel, de a labda ismét nem jutott el a Saint Pölten légiósához.

Sajnos a kontra már máshogy alakult: a svédek szabadrúgáshoz jutottak, amiből Jakobsson fejelt gólt – ezzel vezettek a svédek (0–1).

Nagy magyar lehetőség maradt ki a 16. percben, amikor Zeller Dóra indította Vágó Fannit, a labda eljutott a másik oldalon érkező Jakabfi Zsanetthez, ő pedig  az alapvonal elöl a kapufát találta el.

A 22. percben közel álltunk az egyenlítéshez, amikor egy svéd szögletet követően Vágó Fanni indulhatott meg, villámgyorsan hozta fel a labdát, majd a balján érkező Csiszár Henriettához passzolt, a kapitányt kis híján szerelték, de még továbbítani tudott Vágóhoz. Lövését blokkolták, a kipattanóra Mosdóczi Evelin csapott le, de beadását kifejelték, maradt a 0–1.

A kezdeti svéd fölény után felvettük a mérkőzés ritmusát, egyre többet birtokoltuk a labdát és támadásokat is vezettünk – a befejezések azonban nem sikerültek. Csiki Anna 33. percben lőtt szabadrúgását például könnyedén fogta Lindahl kapus. 

Játékosaink mindent megtettek az egyenlítésért és egyenrangú ellenfelei tudtak lenni a svédeknek. A félidő hajrájában Vágó Fanni a tizenhatos előteréből, a védők szorításában lőtte rá a labdát, de a kapus résen volt és védett. Ezt követően a saját térfelünkön szerzett labdával indulhattunk meg, Vágó beadására azonban lecsaptak Zágor Bernadett elől.

Már csak 2 perc volt hátra az első 45-ből, amikor egy szabadrúgást követően Jakabfi Zsanett elé került a labda, lőtt, a kapus pedig nyújtózkodott és még épp a léc fölé tudta tolni a labdát. 

Bár az első játékrészben közel álltunk az egyenlítéshez, a második elején igazán komoly helyzet nélkül megduplázták előnyüket a vendégek: Janogy cselezte be magát a tizenhatoson belülre, rálőtte és gólt szerzett (0–2).

Válogatottunk nem adta fel, ám érezhető volt, hogy a svédek el akarták dönteni a találkozót. A mi térfelünkön járatták a labdát, majd egy beadást követően ismét Janogy volt eredményes (0–3). A mérkőzés ezen szakaszában mindkét fél neve mellett négy kaput eltaláló lövés szerepelt, ebből a svédek lőttek be hármat.

Tíz perc elteltével ismét igyekeztünk felvenni a tempót és támadásokat vezetni. A küzdelem folytatódott, veszélyes helyzetekig azonban nem jutott el egyik csapat sem. A 65. percben sikerült ellenfelünknek kicseleznie a kifutó Szőcs Rékát, de lőni nem tudott a svéd csatár.

A folytatásra frissített Markó Edina, érkezett Csányi Diána, aki Zágor Bernadettet váltotta. És jött Kocsán Petra is, ő Jakabfi Zsanett helyett állt be, aki a 70. percben kisebb izomsérülést szenvedett.

A 75. percben szabadrúgás után védett Szőcs, majd a kontratámadás végén Zeller Dóra nem érte el a labdát. A 83. percben szögletből próbálkoztak a svédek, Turányi Lilla szabadított fel. Utolsó cserénket a 84. percben használta ki a szövetségi kapitány, Fenyvesi Evelint vetette be, lejött Vágó Fanni, így Zeller Dóra húzódott be középre.

Mezőnyben felvettük a versenyt, de gólt nem tudtunk szerezni és egyre jobban elfáradtunk. A végére jutott még egy Csányi Diána lövés, ami elkerülte a kaput. Az ötperces hosszabbításban egy beadást nem ért el Csiki Anna és Rolfö a kapuba vágta a labdát (0–4). Ekkor már nem tudtunk eléggé koncentrálni, az újabb svéd támadás végén Szőcs védett, kipattant a labda és a kapu előtti kavarodást követően Kullashi elé került, aki a 96. percben beállította a végeredményt, a svédek öt gólt és három pontot szereztek Magyarországon. 

Sikeres első félidőt produkáltunk, nagyon jó játékkal és taktikai fölénnyel. Mentálisan és fizikálisan is sokat kivett belőlünk az első játékrész, aztán jött a két gyorsan bekapott gól is. Folyamatosan fogyott az energiánk és a döntéseken látszott a végén, hogy elfáradtunk. Úgy jöttünk ki az öltözőből, hogy bármi benne van a mérkőzésben, próbáltunk egyenlíteni. Hétről-hétre kellene ilyen mérkőzéseket játszanunk, hogy mentálisan is bírjuk a végéig egy ilyen komoly szintet képviselő ellenfél ellen. A szünetben nagyon büszke voltam, így nem játszottunk még topcsapat ellen. Következik a szlovák és a lett ellenfél, nehéz lesz, de szeretnénk nyerni ellenük – nyilatkozta a mérkőzést követően Markó Edina szövetségi kapitány. 

A csoport másik mérkőzésén Szlovákia 2–1-re győzött Lettországban.

Magyarország–Svédország 2019-10-04
2019.10.4. (péntek)
2022-es Női Európa-bajnokság E selejtezőcsoport
Magyarország HUN
Magyarország
Svédország
Svédország SWE

Magyarország
Magyarország
1
5
8
10
13
15
19
21
1
Lindahl
2
J. Andersson
3
Sembrant
4
Glas
6
Ericsson
7
Janogy
9
Asllani
10
Jakobsson
11
Blackstenius
15
Björn
16
Zigiotti Olme
Magyarország–Svédország 2019-10-04
Svédország
Svédország
Cserék
Magyarország
Magyarország
2
Boros Kinga
4
Tóth Alexandra
6
Fenyvesi Evelin
83'
7
Németh Loretta
9
Süle Dóra
11
Papp Dóra
12
Bíró Barbara
16
Csányi Diána
66'
17
Kocsán Petra
69'
18
Kovács Laura
22
Samu Anna
23
Horti Boglárka
Svédország
Svédország
5
Sandra Adolfsson
8
Lina Hurtig
72'
78'
87'
93'
12
Jennifer Falk
14
Julia Roddar
17
Julia Karlenäs
18
Fridolina Rolfö
61'
63'
20
Loreta Kullashi
81'
82'
82'
85'
94'
21
Zecira Musovic
22
Olivia Schough
23
Emma Kullberg

Szőcs Réka, Csiszár Henrietta, Csiki Anna, Szabó Viktória, Vágó Fanni (Fenyvesi Evelin 83.), Jakabfi Zsanett (Kocsán Petra 69.), Mosdóczi Evelin, Rácz Zsófia, Zeller Dóra, Turányi Lilla, Zágor Bernadett (Csányi Diána 66.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya
Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...

Margret Kratz befejezi munkáját a női válogatott élén
Meccsbeszámoló
Női Eb-selejtező: Szarvas Alexandra kihirdette első női A-válogatott keretét

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...