Fölényes győzelem a szezonzárón
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2019. november. 12., 21:50
Fölényes győzelem a szezonzárón

Megnyerte utolsó idei tétmérkőzését - egyben Lettország elleni első találkozóját - a női A-válogatott. Markó Edina csapata először szerzett három pontot az Eb-selejtezőkben, és a napokban lejátszott két tétmétkőzésén kapott gól nélkül maradt veretlen. A keddi volt a női válogatott 300. találkozója.

Az idei utolsó tétmérkőzésén Lettország válogatottját fogadta Markó Edina csapata a szombathelyi Haladás Sportkomplexumban. A két együttes korábban még sosem találkozott egymással, a letteket az ötödik, míg a mieinket a harmadik kalapból húzták az Eb-selejtező sorsolásánál.

Az eddigi három mérkőzésen egy pontot gyűjtöttünk a sorozatban, négy nappal ez előtt idegenben játszottunk 0–0-t Szlovákiával (előtte 4–1-re kikaptunk Izlandon és 5–0-s vereséget szenvedtünk Svédországtól a DVTK Stadionban).

A lett válogatott korábban masszív védekezésével és kontratámadásival többször is tudott már meglepetést okozni a selejtezőben: Szlovákia és a vb-bronzérmes Svédország ellen is vezetni tudtak, igaz, pontot végül nem szereztek (a svédektől 4–1-re, a szlovákoktól 2–1-re, Izlandtól pedig 6–0-ra kaptak ki, mindegyik mérkőzésüket hazai pályán játszva).

A válogatott kapuját a szlovákok jól védő szombathelyi játékos, Bíró Barbara őrizte, aki az előző mérkőzésen ünnepelte 25. válogatottságát. Előtte a védelemben ezúttal Mosdóczi Evelin helyett az MTK labdarúgója, Papp Dóra kapott szerepet Turányi Lilla, Szabó Viktória és Csiki Anna mellett. A középpályán is változtatott a szövetségi kapitánya szlovákok elleni hadrendhez képest: Fenyvesi Evelin kezdett Zágor Bernadett helyett, a Csiszár Henrietta – Rácz Zsófia páros mellett a jobb szélen. Elől pedig a Jakabfi Zsanett – Vágó Fanni – Zeller Dóra csatársor rohamozott.

Magyarország–Lettország 2019-11-12
2019.11.12. (kedd)
2022-es Női Európa-bajnokság E selejtezőcsoport
Magyarország HUN
Magyarország
Lettország
Lettország LVA

A mérkőzés rögtön egy magyar helyzettel kezdődött, egy szöglet után kellett először védenie a lett kapusnak. A 7. percben Csiszár Henriettát hozta helyzetbe Papp Dóra, de a Bayer Leverkusen játékosának fejese nem talált kaput.

A pályán a mi akaratunk érvényesült, ami a 13. percben gólban is megnyilvánult: Vágó Fanni tört ki egy remek kiugratás után, a tizenhatoson belülre és okosan a középen érkező Jakabfi Zsanett elé tálalt, aki a becsúszó védő lába mellett közvetlen közelről a hálóba passzolt (1–0). A Wolfsburg labdarúgója a 31. válogatott gólját szerezte a 60. mérkőzésén.

A gólunk után sem engedtünk ki, folyamatos nyomás alatt tartottuk a lett védelmet. A 22. percben Fenyvesi Evelint ugratta volna ki Vágó Fanni, de a passz hosszú volt; majd Vágó Fanni egymás utáni két próbálkozását védte Ibragimova kapus. A letteknek a 27. percben sikerült labdát szereznünk a középpályán, de a visszaérő Papp Dórának köszönhetően nem tudtak veszélyeztetni. A 30. percben egy távoli kísérletet húzott le Bíró Barbara.

Egy perc elteltével már ismét a vendégek tizenhatosánál ment a játék: Zeller Dórát a büntetőterületen belül buktatták. A megítélt tizenegyest Vágó Fanni a kapufára lőtte, a kipattanót már bepasszolta, de a gól érvénytelen volt, maradt az 1–0.

A 36. percben úgy tűnt, Zeller Dóra elveszíti a labdát a támadó harmadban, de Fenyvesi Evelin segítségével visszaszerezte és nem sokat hezitált, nagyjából húsz méterről a keresztléc alá bombázott (2–0)!

A szünetben cserélt Markó Edina: Csiki Anna nem folytatta a mérkőzést, helyette az MTK játékosa, Pinczi Anita tért vissza a válogatottba bokasérülése után.

Az 53. percben nem sokon múlott a harmadik gól megszerzése: Jakabfi Zsanett adott középre Vágó Fanninak, akitől a második hullámban érkező Fenyvesi Evelin elé került a labda, a Fradi játékosának lövése centikkel kerülte el a kaput.

Az 55. percben aztán már nem hibázott Fenyvesi Evelin, aki Jakabfi Zsanett szöglete után kapta a labdát, kapura fordult és karrierje első válogatott góljával gyakorlatilag eldöntötte a találkozót (3–0).

Újoncot is avatott a válogatott: a mindössze 17 esztendős Pusztai Sára mutatkozhatott be tétmérkőzésen, Jakabfi Zsanettet váltotta. A ferencvárosi labdarúgó Ciprus ellen a Női Labdarúgás Napján lépett először pályára a felnőttek között, de tétmérkőzésen eddig még nem kapott szerepet. Az U19-es válogatottal idén már sikeres volt az Eb-selejtezőben: a törökországi minitornán csapatkapitányként vezette a csoportgyőztes együttest.

A 64. percben Vágó Fanni a tizenhatos vonaláról emelt a kapu fölé. A lettek nem okoztak különösebb nehézséget Bíró Barbarának. A találkozó végéig dominálni tudtunk, nem volt kérdés a három pont sorsa. 

A harmadik cserénk Kocsán Petra volt, aki Zeller Dóra helyett érkezett az utolsó húsz percre. A 78. percben Pusztai Sára lőtte meg az első válogatott gólját: Kocsán Petra szerzett labdát a szélen, majd a lepattanót vágta a hálóba a tehetséges fiatal (4–0) játékos.

A 85. percben Papp Dóra szabálytalankodott a tizenhatoson belül, amiért megkapta második sárga lapját, így számára véget ért a találkozó. A megítélt büntetőt azonban Bíró Barbara kivédte! A 4–0-s eredmény maradt a vége is, győzelemmel zárta válogatottunk az idei Eb-selejtezők sorát.

Markó Edina szövetségi kapitány a találkozó lefújása után elmondta:

– Mindig nehéz, amikor egy gyengébb ellenféllel szemben diktálni kell a ritmust és folyamatosan kezdeményezni kell. Megbeszéltük a szünetben, hogy itt most nincs mese, az a feladatunk, hogy támadjunk, gyorsítsuk a tempót a vizes talaj ellenére is. A mai eredményt nem szabad túlértékelni, tudjuk, hogy mennyi munka van még hátra, de egyértelműen előre haladunk. Összességében nagyon örülök a mai győzelmünknek, amely ennek egy lépése.

Magyarország
Magyarország
Markó Edina
5
8
10
11
12
13
15
19
2
Krūmiņa
4
Spruntule
5
Giržda
7
Sondore
8
Zaičikova
10
Ročāne
12
Ibragimova
13
Voitāne
14
Ševcova
18
Valaka
19
Miksone
Magyarország–Lettország 2019-11-12
Lettország
Lettország
Cserék
Magyarország
Magyarország
1
Szőcs Réka
2
Pinczi Anita
45'
67'
81'
4
Pusztai Sára
59'
67'
70'
76'
7
Németh Loretta
9
Süle Dóra
14
Mosdóczi Evelin
16
Csányi Diána
17
Kocsán Petra
72'
18
Kovács Laura
21
Zágor Bernadett
22
Samu Anna
23
Horti Boglárka
Lettország
Lettország
1
Enija-Anna Vaivode
3
Diāna Skribina
6
Olga Matīsa
89'
91'
11
Lana Osiņina
15
Ligita Tumāne
64'
16
Paula Liniņa
80'
17
Ērika Gricijenko
23
Sofija Ņesterova

Bíró Barbara, Csiszár Henrietta, Csiki Anna (Pinczi Anita 45.), Fenyvesi Evelin, Szabó Viktória, Vágó Fanni, Papp Dóra, Jakabfi Zsanett (Pusztai Sára 59.), Rácz Zsófia, Zeller Dóra (Kocsán Petra 72.), Turányi Lilla


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...