Bravúros rajt az Eb-selejtezőn: győzelem Törökország ellen
U19 női   |   Szurkolók   |   2019. október. 02., 16:54
Bravúros rajt az Eb-selejtezőn: győzelem Törökország ellen

Az első félidőben magabiztos, kétgólos előnyt szerzett női U19-es válogatottunk az Eb-selejtező minitorna házigazdája ellen. A második játékrészben is uraltuk a játékot, a fölényünket azonban nem sikerült újabb gólra váltani, így 2-0-ra győztük le Törökországot.

Európa-szerte 48 U19-es női csapat verseng október 1. és 8. között azért, hogy helye legyen az Eb-selejtező elitkörben. A válogatottak négycsapatos csoportokban küzdenek meg egymással, minden csoport első két helyezettje és a legjobb négy harmadik folytathatja a selejtezősorozatot az elitkörben, ahonnan heten kvalifikálnak a georgiai kontinensdöntőbe. A Turtóczki Sándor által irányított magyar együttes Törökországban mérkőzik meg a házigazdák mellett Koszovó és Dánia legjobbjaival.

Az első felvonást szerdán rendezték a továbbjutásra esélyes török válogatott ellen, a találkozóra az utazókeret minden tagja a szövetségi kapitány rendelkezésére állt.

A mérkőzés elején mindkét csapat igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, de igazán veszélyes támadást egyik oldalon sem láthattunk. Tíz perc elteltével Farkas Lily lőtte el a labdát, a nem túl erős próbálkozás azért vált veszélyesé, mert a kapus kiejtette kezéből, szöglet következett.

Védőink remek munkájának köszönhetően a hazai közönség előtt futballozó török csapat támadásai meddőnek bizonyultak, de a gyakran szinte egész csapattal a kapu előtt tömörülő ellenfelünkön mi sem tudtuk átjátszani a labdát.

A 18. percben Pusztai Sára indulhatott meg egy keresztlabdára, majd Farkas Lilyhez passzolt vissza, aki húsz méterről a kapu mellé lőtt. Nem sokkal később Vachter Fanni szépen cselezte be magát a tizenhatoson belülre, lövés azonban nem lett az akcióból.

Az első húsz perc elteltével egyre jobban a török térfélre összpontosult a játék. Egy szép labdafelhozatalt követően Nagy Vanessza rázott le három védőt is a szélen, de beadni már nem tudott.

A 27. percben aztán megtört a jég: Pusztai Sára lehagyva a védőket robogott előre, a tizenhatoson belülről lőtt, a kapus pedig hiába nyújtózkodott, nem érhette el a jobb alsóba helyezett labdát (0–1).

Turtóczki Sándor erős kezdőcsapatot küldhetett a pályára, a Törökországba utazók közül mindenkire számíthatott.

A középkezdés után megindultak a törökök, akik nagyon jó helyről, a tizenhatos elől, a kapuval szemben jutottak szabadrúgáshoz. Az ellenfél tízese, Keskin tűzte rá a labdát, amit Böröcz Bettina magabiztosan védett, a kipattanóra lecsapott Taskin, de közvetlen közelről fölé lőtte.

Ezt követően rendeztük sorainkat, a félidő hátralevő részében mezőnyben folyt a játék, igyekeztünk támadásokat vezetni, de a kapura nem voltunk igazán veszélyesek. Percekkel a játékrész vége előtt ismét Pusztai Sára állt a kapussal szemben és nem hibázott: a kapitány megduplázta előnyünket (0–2). A technikailag fölényben futballozó magyar csapat megérdemelten vezetett a szünetben.

A második 45 percre frissített Turtóczki Sándor és pályára küldte Czellér Dorottyát Papp Luca helyett, illetve Bódai Viktóriát, aki Nagy Vanessza posztját vette át. Az 55. percben éppen ő, a győri Bódai Viktória kapott nagy labdát Farkas Lilytől, kettőt lépett, majd lőtt, de nem tudott túljárni a kapus eszén, aki vetődve hárított.

Ellenfelünk tett néhány kísérletet, hogy visszajöjjön a meccsbe, de jól zárt a védelmünk, továbbra is a mi akaratunk érvényesült a mérkőzésen. Czellér Dorottya kétszer is betalálhatott volna, majd Vachter Fanni cselezett a kapu előtt, de szerelték. A 69. percben ismét Farkas Lily vette célba a kaput, de a kapus ezúttal is résen volt és lehúzta a labdát.

A második félidőben is fölényben futballoztunk, kétgólos előnyünk nem forgott veszélyben. A 75. percben egy szöglet után beívelt labdáért kellett felugrania Böröcz Bettinának. A hajrára beszállt Stefán Bernadett és Róth Rebeka is, előbbi Farkas Lilyt, utóbbi Palakovics Laurát váltotta. 

A 81. percben Pusztai Sára szögletébe beleléptek, a kipattanóból a csapatkapitány be tudott adni, Fördős Beatrix fejelt, de a labda a kapu fölé szállt. Egy perccel később Czellér Dorottya robogott fel félpályáról, Stefán Bernadetthez passzolt, akinek középre adott labdájára nem érkezett senki, így az a kapusé lett.

Az utolsó cserénk Ploner Szandra volt, Vachter Fanninak ért véget a találkozó. A hosszabbítás perceiben Bódai Viktória óriási labdát kapott, védőjét lehagyva vihette kapura, de a kapus jól helyezkedett, maradt a 2–0, ami a végeredmény is lett.

Törökország-Magyarország 2019-10-02
2019.10.2. (szerda)
Törökország TUR
Törökország
Magyarország
Magyarország HUN

Törökország
Törökország
3
Kabak
4
Dilbe
5
Taşkin
7
Çevik
8
Kuru
9
Melike Öztürk
10
Keskin
12
Senem Özer
16
Türkoğlu
19
Kartal
22
Gürel
9
10
16
17
19
23
Törökország-Magyarország 2019-10-02
Magyarország
Turtóczki Sándor
Magyarország
Cserék
Törökország
Törökország
1
Sude Nur
2
Didem Dülber
11
Rabiya Isgi
13
Gülsüm Aygün
14
Leyla Ilter
61'
15
Yasemin Başol
17
Dilan Bora
76'
85'
90'
18
Melike Dinçel
21
Şehriban Dülek
61'
Magyarország
Magyarország
1
Terestyényi Anna
2
Ploner Szandra
86'
4
Stefán Bernadett
77'
84'
84'
7
Csolti Réka
11
Czellér Dorottya
45'
13
Bódai Viktória
45'
15
Róth Rebeka
78'
90'
20
Ott Eszter
21
Buzás Kata
64'

A csoport másik mérkőzésen a csoportgyőzelemre is esélyes dánok 8–0-ra legyőzték Koszovót.

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen
Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...

Nehéz csoportban kell helytállnia a női U19-es válogatottnak
Meccsbeszámoló
Szoros meccsen vereség - így búcsúztak női U19-eseink a felkészülési tornától

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...