A második félidő döntött: Izlandon maradtak a pontok
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2019. augusztus. 29., 22:40
A második félidő döntött: Izlandon maradtak a pontok

A vezetést a hazaiak szerezték meg, de Csiszár Henrietta találatának köszönhetően 1-1-es állással ért véget az első félidő. A második játékrészben aztán a hazaiak tudtak több helyzetet kialakítani és abból még háromszor betalálni, így 4-1-gyel ért véget a reykjaviki Eb-selejtező mérkőzés.

Izland elleni idegenbeli találkozóval kezdte meg szereplését Markó Edina válogatottja a 2021-es női Európa-bajnokság selejtező sorozatában. A párharcot a nemzeti stadionban játszották a csapatok, ugyanazon a helyszínen, ahol a férfi válogatott is rendszeresen pályára lép. A mérkőzést nagy érdeklődés övezte, a helyi labdarúgó-szövetség, sőt az ország vezetése is a helyszínen tekintette meg a találkozót. Ott volt a stadionban többek között Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök asszony, valamint az Izlandi Labdarúgó-szövetség (KSÍ) elnöke, Guðni Bergsson és főtitkára, Klara Bjartmarz is. 

Markó Edina szövetségi kapitány a legerősebb kezdőcsapatával indított a FIFA-világranglistát bennünket 28 hellyel megelőző házigazda válogatott ellen. A kapuban Szőcs Réka kapott helyet, kezdőként lépett pályára az FTC-Telekommal nemrég még a BL-szereplésért küzdő, a főtábláról az utolsó meccsen lemaradó Vágó Fanni, Csiki Anna, Fenyvesi Evelin, Mosdóczi Evelin és Szabó Viktória. Az MTK-ból Turányi Lilla is lehetőséghez jutott, a Haladás-Viktóriát a több mint százszoros válogatott Rácz Zsófia képviselte. A jelenleg legtöbb válogatottsággal rendelkező magyar játékos, Jakabfi Zsanett (Wolfsburg) is az első perctől a pályán volt, ahogy Csiszár Henrietta és Zeller Dóra is, akik a Bayer Leverkusen színeiben a hétvégén győztes bajnokit játszottak a Freiburg ellen a Bundesligában.

A mérkőzés jó iramú játékot hozott az első percekben. Ahogy arra számítani lehetett, az izlandiak fizikai fölénye kiütközött, ők diktálták a tempót.

A hazai együttes kezdőcsapatának fele játszott Izlandon, a légiósok között volt Jakabfi Zsanett wolfsburgi csapattársa is, aki a válogatottban a kapitányi karszalagot viselte. A szövetségi kapitányuk pedig első tétmérkőzésén meccselt a válogatott kispadján, korábban az első osztályú bajnokság egyik férfi csapatának másodedzője volt.

Az első helyzetet a szigetországiak alakították ki a 7. percben. Az első próbálkozás után a labda kipattant, az ismétlésnél a kapufa mentett meg minket. A 10. percben aztán már nem volt ilyen szerencsénk, Jensen szinte teljesen egyedül lőhetett, Szőcs vetődött, de nem tudott védeni (1–0).

Az első 15 percet követően jobban feljött a magyar csapat, a 21. percben a kapitány, Csiszár Henrietta lőtt kapura, de próbálkozásában nem volt elég erő. A félidő derekára sokkal kiegyenlítettebbé vált a játék. Az izlandiak masszív védekezését azonban nem tudtuk feltörni, leginkább a pálya középső harmadában folyt a játék. Szőcsnek kisebb helyzeteket kellett védenie a játékrész végéig, míg a mi támadásaink rendre megakadtak az izlandi védősoron.

A hajrában aztán Vágó Fanni vitte fel a labdát és a tömörülő védők közül a szélen robogó Csiszár Henrietta elé tálalt, aki becsapva a kapust az üres kapura vezethette a labdát és kiegyenlített (1–1)!

A csapatkapitány még a szünet előtt egyenlített.

A játékrész izlandi szabadrúgással ért véget: a labda jól kanyarodott, az egyik támadó el is érte és a kaput vette célba, de Szőcs Réka hatalmasat mentett, így döntetlennel készülhettek a csapatok a második félidőre.

A második 45 perc elején újra nagy nyomás alatt kellett futballoznunk. Rögtön egy komoly helyzettel indítottak az izlandiak, az 50. percben pedig megint csak Szőcsnek kellett vetődnie, hogy a keresztléc fölé toljon egy fejest.

Az MTK hálóőrének kiváló teljesítménye is kellett hozzá, hogy a hazaiak nem jutottak újra vezetéshez, például amikor a centerüket ugratták ki az 52. percben, aki lehagyva a védőket lőhetett, de Szőcs Réka ezt is kiütötte.

Az 59. percben aztán nem bírtuk tovább: az alapvonalnál Jensen még épphogy elért a lecsorgót, amit középre adott, ott Eiríksdóttir várta a labdát és nem hibázott (2–1).

A 65. percben Csiki Anna végzett el szabadrúgást, de a labda nem talált kaput. A kirúgásból viszont megindulhattak az izlandiak, villámgyorsan a tizenhatosunkon belül voltak, a lövést előbb Szőcs ki tudta védeni, de az ismétlésre már nem ért oda (3–1). 

Ez után frissített Markó Edina és beküldte Tóth Alexandrát a védelembe, Mosdóczi Evelin helyére. A 74. percben Vágó Fanni szép csel után indította Jakabfi Zsanettet, aki célba vette a kaput, de lövését kiütötte a vetődő hálóőr.

A hajrára támadót cseréltünk: az utolsó tíz percre Zágor Bernadett állt be Vágó Fanni helyére. Rögtön egy magyar szöglettel folytatódott a játék: Jakabfi Zsanett végezte el kicsiben, Csiszár Henriettával játszott össze, amiből a wolfsburgi légiós lőhetett, de a kapus ismét résen volt. Az utolsó percekre Kocsán Petra is beszállt Fenyvesi Evelin helyére.

A hosszabbításban aztán Jensen adta meg a kegyelemdöfést, a találkozó 4–1-es hazai győzelemmel ért véget.

Izland–Magyarország 2019-08-29
2019.08.29. (csütörtök)
2022-es Női Európa-bajnokság E selejtezőcsoport
Izland ISL
Izland
Magyarország
Magyarország HUN

– Az első félidőben működtek a dolgok, de ott is kellett néhány Szőcs-bravúr ahhoz, hogy meccsben maradjunk. Párhuzamot vonnék a hazai, Dánia elleni vb-selejtezőnkkel, ahol 1–1-es félidő után elhittük, hogy győzelmi esélyünk van, jobban kitámadtunk és nehezen értünk vissza. Gyorsak voltak az izlandiak csatárai, gyorsan váltottak védekezésből támadásba. A második félidő közepétől megnőttek a játékosok közötti távolságok, nem tudtuk visszaszerezni a labdákat, megakadályozni a kontrákat. Hatvan percig nagyon fegyelmezetten futballoztunk, utána becsúsztak a hibák és egy ilyen csapat ellen a hibák döntő tényezők. Nehéz sorozatot kezdtünk az egyik legnehezebb ellenfél ellen – nyilatkozta Markó Edina a lefújást követően.

Az mlsz.hu a két csapat közti legnagyobb különbségről is kérdezte a szövetségi kapitányt:

Egyértelműen látszott, hogy az izlandi játékosok dinamikusabbak voltak, fizikálisan jobb állapotban voltak, ezen kell dolgozni, ha a topcsapatokhoz közelebb akarunk férkőzni.

A szakvezető a cserékről is beszélt: előbb egy védő állt be, majd a támadó harmadba is érkezett erősítés.

– Először a védelemben próbáltunk frissíteni. Utána pedig az előre játékot igyekeztük kicsit kockáztatva, de erősíteni. 3–1-nél voltak még lehetőségeink és szerettünk volna még legalább egyszer betalálni. Ez sajnos nem sikerült és a végén kaptunk egy szerencsétlen gólt.

A csapatomért dolgozom és az a legfőbb motivációm, hogy nekik sikerélményük legyen.

Ettől a pillanattól kezdve a következő, svédek elleni meccsen kell gondolkodnom. Természetesen össze kell a játékosokat szedni és újra fel kell őket építeni. Nagyon sokat dolgoztunk ezért a mérkőzésért. De tovább kell menni. A vereség hozzátartozik a sportolók életéhez. A következő találkozóval kell foglalkoznunk, mert az semmivel sem lesz könnyebb, mint ez – mondta zárásul a szövetségi kapitány.

Izland
Izland
1
Sigurdardóttir
2
Atladóttir
4
Viggósdóttir
5
Jónsdóttir
6
I. Sigurdardóttir
7
Gunnarsdóttir
10
Brynjarsdóttir
11
Gísladóttir
14
Eiríksdóttir
16
Jensen
17
Albertsdottir
1
5
8
10
13
15
19
Izland–Magyarország 2019-08-29
Magyarország
Markó Edina
Magyarország
Cserék
Izland
Izland
3
Áslaug Munda
8
Karólína Lea
9
Margrét Lára
72'
12
Sonny Thrainsdóttir
13
Cecilía Rán
15
Alexandra Jóhannsdóttir
18
Ásta Árnadóttir
19
Anna Bjork
20
Berglind Thorvaldsdóttir
21
Svava Gudmundsdóttir
59'
83'
22
Guðný Árnadóttir
23
Fanndís Fridriksdóttir
59'
61'
62'
75'
Magyarország
Magyarország
2
Pinczi Anita
4
Tóth Alexandra
68'
75'
7
Németh Loretta
9
Süle Dóra
11
Papp Dóra
12
Bíró Barbara
16
Csányi Diána
17
Kocsán Petra
86'
18
Kovács Laura
21
Zágor Bernadett
78'
22
Samu Anna
23
Pusztai Sára

Szőcs Réka, Csiszár Henrietta, Csiki Anna, Fenyvesi Evelin (Kocsán Petra 86.), Szabó Viktória, Vágó Fanni (Zágor Bernadett 78.), Jakabfi Zsanett, Mosdóczi Evelin (Tóth Alexandra 68.), Rácz Zsófia, Zeller Dóra, Turányi Lilla


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya
Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...

Margret Kratz befejezi munkáját a női válogatott élén
Meccsbeszámoló
Női Eb-selejtező: Szarvas Alexandra kihirdette első női A-válogatott keretét

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...