NU14: Elsőre másodikok nemzetközi szinten
U17 női   |   Szurkolók   |   2019. október. 30., 20:46
NU14: Elsőre másodikok nemzetközi szinten

Az U14-es korosztályú lányok első alkalommal mérték össze erejük külföldi ellenfelekkel. A cseh és szlovák válogatott szereplésével rendezett tornán a második helyet szerezték meg, ezzel fontos tapasztalatokkal gazdagodtak a jövő válogatott játékosai.

Szeptemberben a régiós válogatottak tornájával zárult le az UEFA támogatásával majdnem egész évben tartó női U14-es program magyarországi szakasza. E projekt célja az volt, hogy az ország egyetlen részében se vesszenek el tehetségek, minden focista lányt feltérképezzenek az edzők és a játékosok a megfelelő képzésben részesüljenek a továbblépéshez.

Szoros mérkőzéseken végül a nyugati csapat vívta ki a jogot, hogy nemzetközi tornán képviselhesse hazánkat. Erre október végén, Telkiben került sor, Szlovákia és Csehország vendégszereplésével.

Éremátadók

A fiatalok nyakába a női futball illusztris alakjai akasztották az érmeket: Markó Edina szövetségi kapitány és Josephine Henning az Arsenal egykori játékosa mellett Kiss László, a női biztosság tagja, korábbi női szövetségi kapitány, valamint az UEFA részéről Emma Sykse adta át a díjakat.

A hasonló program keretében, Szlovákia teljes területéről összeválogatott csapattal mérkőztünk meg először. Ezen a találkozón Németh Adél a 24. percben meglőtte a leány U14-es korosztály első válogatott gólját a nemzetközi porondon. Sajnos erre a szlovákok a 43. percben válaszolni tudtak, 1–1-ről folytatódott a játék. A mérkőzés végéhez közeledve aztán Sipőcz Virág vette be az ellenfél kapuját, ezzel győzelemhez segítve a magyar együttest (2–1).

A szlovák válogatott Csehországtól is vereséget szenvedett, 2–0-ra kapott ki, így az utolsó napra maradt Magyarország–Csehország találkozón dőlt el a tornagyőzelem.  Ám a találkozó előtt a lányokra még egy izgalmas program várt, ugyanis a Telki Edzőközpontba ellátogatott Josephine Henning, olimpiai- és Európa-bajnok korábbi német válogatott, négyszeres BL-győztes labdarúgó is, aki készséggel válaszolt a jövő játékosainak kérdéseire.

Volt szó a karrierjéről, példaképekről, hobbijáról a festésről és Jakabfi Zsanettről is, akivel egy csapatban futballozott a női mezőnyben sztárjátékos Henning.

Egy igazi őrült, de nagyon szeretni való ember és játékos. Még mindig tartjuk a kapcsolatot

– válaszolt a gyerekeknek és mikor megtudta, hogy a lányok a magyar válogatott focista lelkes szurkolói, egy közös képet is készített velük Jakabfi Zsanett számára.

Ezzel az élménnyel is feltöltődve várták az utolsó fordulót a fiatalok. Cseh ellenfelünk sajnos korán vezetést szerzett, amire Sipőcz Virág gyönyörű góllal válaszolt: lerázva védőit egyedül tört a kapura, kicselezte a kapust és egy elegáns mozdulattal a hálóba gurított.

A cseh csapat azonban még a félidő vége előtt ismét vezetést szerzett és nem tartott nekik sokáig még egy góllal növelni előnyüket. A második játékrész elején Kálló Evelint sérülés miatt elveszíttettük. A találkozó 5–1-es cseh győzelemmel zárult.

A torna eredménye:

1. Csehország
2. Magyarország
3. Szlovákia

Markó Edina, a program szakmai vezetője a torna végén úgy fogalmazott, a legfontosabb a korosztály fejlődése szempontjából, hogy a lányok minél több nemzetközi tapasztalatot szerezzenek.

Látszik, hogy megfelelő képességű játékosokkal rendelkezünk és van még három régió, amelyre ugyanez igaz. Ebből a négy csapatból nagyon jó U15-ös keretet lehet kialakítani. A szlovákokkal és a csehekkel is szeretnénk még játszani, és jövő októberre már lekötöttünk két mérkőzést a német korosztályos válogatottal. Ez a kezdeményezés, amely végén elértünk ehhez a nemzetközi tornához, minőségi segítséget fog nyújtani az U17-es, U19-es, sőt majd a felnőtt válogatott részére is – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A magyar keret:

Kovács Lea
Mecséri Sára
Bognár Petra
Kovács Aida
Novák Luca
Szijártó Eszter
Vicz Lara
Németh Adél
Harmat Sára
Sipőcz Virág
Nagy Lili
Kükedi Laura
Kálló Evelin
Gönczi Hanna
Steyer Emese
Horváth Mercédesz
Jánoska Mirella
Rozs Fanni

Szakmai stáb:
Rugovics Vendel
Juhász Anita
Kiss Mária
Dr. Kékes-Szabó Judit
Tischler Fruzsina


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Új szakemberek a női korosztályos válogatottak élén
Új szakemberek a női korosztályos válogatottak élén

Az Európa-bajnoki selejtezők és az első alkalommal megrendezett Nemzetek Ligája kerül fókuszba a női válogatottak őszi programjában. Valamennyi ...

Hétgólos sikerrel zártuk az Eb-selejtező tornát
Meccsbeszámoló
Női U17: akciódús mérkőzésen egygólos győzelem a dánok ellen

Az Európa-bajnoki selejtezők és az első alkalommal megrendezett Nemzetek Ligája kerül fókuszba a női válogatottak őszi programjában. Valamennyi ...