Női labdarúgás: stabilan teljesítő utánpótlás, fiatalok az A-válogatottban
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2018. december. 22., 20:04
Női labdarúgás: stabilan teljesítő utánpótlás, fiatalok az A-válogatottban

Sikeres évet tudhat maga mögött mind U17-es, mind pedig U19-es női válogatottunk. Bár a tavaszi elitkörből egyik csapat sem kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, 2019-ben újra elitkörben szerepelhetnek. A felnőtteknél a jövő csapatának építése volt az egyik fontos cél 2018-ban, Markó Edina szövetségi kapitány sok fiatalnak adta meg a lehetőséget a bizonyításra. Jövőre a 2021-es Eb selejtezőjében küzd majd az együttes.

U17-es csapatunk egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább

Női utánpótlás-válogatottjaink immár évek óta sikerrel veszik az őszi Eb-selejtezőket: ahogy tavaly vagy tavalyelőtt, úgy idén is az Eb-szereplésért harcolt mindkét csapatunk. U17-es válogatottunk tavasszal Olaszországgal, Csehországgal és Szerbiával mérkőzhetett meg a hazai rendezésű tornán. 

Mieink első ellenfele az olasz válogatott volt, és egy teljesen kiegyenlített mérkőzésen végül 2–0-ra az olaszok diadalmaskodtak. Ez után jött egy 3–0-s siker Csehország ellen. A találkozón – amin Czellér Dorottya, Nagy Vanessza és Vachter Fanni is betalált –  az olaszok elleni meccshez hasonlóan jó játékkal rukkolt elő Schumi Dorottya együttese. A továbbjutás esélyei sajnos az utolsó, Szerbia elleni mérkőzés előtt elszálltak, már az előző játéknap végén eldőlt, hogy az olaszok nyerik az elitkört és vehetnek részt a litvániai Eb-n. Találkozót végül a szerbek nyerték 1–0-ra, csapatunk pedig harmadik lett a csoportban.

Kemény ellenfelekkel nézett szembe idén az U17-es csapat, az elitkörben többek között a selejtezőtorna későbbi győztesével, Olaszországgal vívott nagy csatát. 

A 2018-as elitkör eredményei:

Magyarország–Olaszország 0–2 (0–0)
Magyarország–Csehország 3–0 (2–0)
Szerbia–Magyarország 1–0 (1–0)

Jövőre itthon játszunk az elitkörben

Az elitkörbe jutás idén is összejött az U17-es korosztálynak: a Szkopjéban rendezett minitornán a bosnyákokkal, a házigazda macedóniával és a franciákkal mérkőzött meg együttesünk.
A minitornát a bosnyákok ellen kezdtük, ami a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú találkozó volt, hiszen e két csapatnak volt a legnagyobb esélye arra, hogy a favorit franciák mellett továbbjusson a csoportból. A magyar válogatott sikerrel vette az akadályt és Pápai Emőke találatával 1–0-ra győzni tudott.
A második játéknapon a macedónok következtek, és a mieink abban a tudatban léptek pályára, hogy győzelmük esetén biztosíthatják helyüket a jövő tavaszi Eb-elitkörben. A nagy tét jót tett a lányoknak, 25 perc után már 3–0-ra vezettek és végül 4–1-re nyertek, így a mieink nyugodtan készülhettek Franciaország ellen. U17-es válogatottunk ezzel a sikerrel zsinórban hatodik alkalommal jutott az Eb-elitkörbe.

A bosnyákok elleni első mérkőzés nagyon sok erőt adott a lányoknak, ott egy erős riválissal szemben sikerült nyernünk, és érezhetően lekerült a teher a vállunkról, a macedónok ellen ennek köszönhetően sokkal felszabadultabban játszottunk – mondta az mlsz.hu-nak Schumi Dorottya szövetségi edző a mérkőzést követően. – Az elmúlt években rendre sikerült egy erős alapcsapatot kialakítanunk U17-es szinten, de azért nem mindig elég nagy a merítési lehetőség. A lányok nagyszerű hozzáállása mindig is óriási segítséget jelentett a munkához, a kerettagok nagyon szeretnek a válogatott összetartásokra jönni, évről évre nagyszerű csapatszellem erősíti az együttest, aminek jelentős szerepe volt az Eb-selejtezőkön elért sikerekben is.

Egy mérkőzés azonban még hátra volt, amin a franciákkal szemben alulmaradtunk, így másodikként jutottunk tovább a csoportból.

Vachter Fanniék jövőre itthon játszhatnak majd az elitkörben. A diósgyőri játékos az előző kiírásban gólt szerzett Csehország ellen. 

Az Eb-selejtező minitorna eredményei:

Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0–1 (0–1)
Magyarország–Macedónia 4–1 (3–0)
Franciaország–Magyarország 3–1 (1–0)

Az elitkörben Anglia, Görögország és Grúzia lesz a mieink ellenfele, ráadásul hazai pályán, hiszen a tornát Magyarország rendezi március 21. és 27. között.

Az élcsapatok ellen alulmaradtak az U19-es lányok 

Az U19-es lányok is hasonló évet tudhatnak maguk mögött. A felkészülés alatt ugyan kétszer kikaptunk Finnországtól, utána viszont oda-vissza megvertük Szlovákiát, a második találkozón ráadásul 3–0-s hátrányból állt fel a csapat és nyert 5–3-ra. Ezek után kellett a csapatnak szembenéznie Svédországgal, Szlovéniával és Hollandiával a tavaszi elitkörben, amit a 2018-as Eb-re való kijutásért rendeztek meg Telkiben és ahova 2017-ben csoportelsőként jutott be a magyar válogatott.

A mezőnyből kiemelkedett Hollandia, az első találkozóján simán, 6–0-ra verte Szlovéniát. A nyitómérkőzés Turtóczki Sándor együttesének sem sikerült jól: 1–0-s vereséget szenvedett a svédektől. A kifejezetten kemény csoport második találkozóján viszont nagy elánnal küzdött U19-es csapatunk a kellemetlen ellenfélnek bizonyuló Szlovénia ellen és Tolnai Katalin két góljával 2–0-ra győzött. Mindeközben Hollandia döntetlent játszott Svédországgal, így minden a csoportfavorit hollandok elleni utolsó mérkőzésen dőlt el. A találkozón a várakozásoknak megfelelően a hollandok végig kezükben tartották az irányítást, de a szünetig nem sikerült gólt szerezniük, a mieink hősiesen védekezve tartották a döntetlent. A második félidő elején gólt kaptunk, ezt követően fokozatosan felőrölték a mieink erejét a vendégek, és felszabadultan játszva fölényessé tették győzelmüket. A vége 6–0-ás vendégsiker lett, a hollandok ezzel megnyerték a csoportkört, és bebiztosították részvételüket a svájci Európa-bajnokságon. A mieink a harmadik helyen zárták a tornát.

Hollandia mellett Finnország volt az U19-es válogatott legnehezebb ellenfele 2018-ban. 

A 2018-as elitkör eredményei:

Svédország–Magyarország 1–0
Magyarország–Szlovénia 2–0
Magyarország–Hollandia 0-6 (0–0)

Csoportmásodikként jutottunk az elitkörbe

A nyár vége és az ősz eleje a felkészüléssel telt, válogatottunk kétszer megmérkőzött az északírekkel és a szlovénokkal. A következő Eb-kiírás selejtezőit októberben kezdte meg, szintén hazai pályán.

Itt Moldova, Macedónia és Finnország volt a mieink ellenfele. Jól kezdtük a minitornát, és az első napon 6–0-ra legyőztük a moldáv válogatottat. A sikerhez Pusztai Sára, Farkas Lily Anna, Kovács Virág, Pintye Vivien és Bódai Viktória is góllal járult hozzá. Ez után következtek a macedónok, akik ellen egy 9–0-s győzelemmel be is biztosította a helyét válogatottunk a 2019 tavaszi elitkörben – mindezt úgy, hogy az első félidőben mindössze egy gólt lőtt. A mérkőzésen Bódai Viktória, Farkas Lily Anna, Kovács Laura, Vachter Fanni és Pusztai Sára is betalált. Így aztán már biztos továbbjutóként várhatta a csapat a csoportfavorit finnek elleni összecsapást. Itt az erőviszonyoknak megfelelően a vendégek domináltak és nyertek 7–0-ra, így a mieink csoportmásodikként jutottak az elitkörbe.

 Az első mérkőzéseken tettük a dolgunkat és a verhető csapatokat megvertük, azt gondoltam, a finnek ellen lehet még bennünk akár egy döntetlen is. Nem volt ekkora különbség a két csapat között, mint amit az eredmény mutat, de az első percben kapott gól megfogott bennünket – nyilatkozta a találkozó után Turtóczki Sándor szövetségi edző. – Nem csupán ennyi van a csapatomban. Levonjuk a következtetéseket, megvárjuk a sorsolást és az elitkörben kapott ellenfelek ellen megpróbáljuk majd feledtetni ezt az eredményt.

Moldova legyőzésével jól indított az Eb-selejtező minitornán a csapat. 

Az Eb-selejtező minitorna eredményei:

Magyarország–Moldova 6–0 (5–0)
Magyarország–Macedónia 9–0 (1–0)
Magyarország–Finnország: 0–7 (0–1)

Az elitkörre Spanyolországba utazik majd az U19-es csapat, ahol április 2-8. között a házigazdák mellett Írországgal és Szerbiával csap össze.

Cipruson indult az év felnőtt válogatottunk számára

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is a Ciprus-kupával indította a tavaszt női A-válogatottunk. Itt Észak-Korea, Dél-Afrika és Szlovénia volt csapatunk ellenfele a csoportkörben. Markó Edina együttese az első két játéknapon veszített, majd döntetlent játszott Szlovénia ellen. A felkészülési torna utolsó mérkőzésén Finnországgal került szembe és kikapott 2–0-ra.

Magyarország–Észak-Korea 0–2 (0–0)
Dél-Afrika-Magyarország 1-0 (1-0)
Magyarország-Szlovákia 1-1 (1-0)
Finnország-Magyarország 2-0 (1-0)

Finnország jelentette a megállót női A-válogatottunknak a Ciprus-kupán.

Az év első tétmeccsén, áprilisban a világ egyik legjobb csapatát, a svéd válogatottat fogadtuk a vb-selejtező csoportkörében. Szoros mérkőzést játszottak egymással a csapatok Szombathelyen. A mieink méltó ellenfelei tudtak lenni a svédeknek, 2–1-es állásnál az egyenlítéshez is közel álltak, ám az utolsó percekben a kitámadó magyar csapat ellen Svédország volt kétszer eredményes, így 4–1-gyel ért véget a találkozó.

Magyarország–Svédország 1–4 (0–2)

Négy nappal később már Horvátország ellen lépett pályára Markó Edina együttese idegenben. A magyar lányok a meccs első percétől irányították a találkozót és Vágó Fanni, valamint Jakabfi Zsanett révén három gólt is lőtt, a házigazdák már csak a hosszabbításban tudtak szépíteni, így lett 3–1 a végeredmény.

Horvátország–Magyarország 1–3 (0–1)

A csoport negyedik helyén álló magyar csapat legközelebb a kiemelkedően erős dán válogatott otthonában lépett pályára június 12-én. Válogatottunk nagyon szervezett játékot mutatott, de ez sajnos a győzelemhez kevés volt: bár a vezetést még a mieink szerezték meg Jakabfi Zsanett góljával, de a dánok öttel válaszoltak a találatra. 

Dániában népes hazai szurkolótábor előtt lépett pályára a csapat.

– Gratulálok a lányoknak, emelt fővel veszítettük el ezt a mérkőzést. Az első 45 percben mindent megvalósítottunk, amit gyakoroltunk. A második félidőre úgy mentünk ki, hogy higgadt, okos futballal megpróbálunk igazi bravúrt elérni, de a dánokban még volt egy fokozat, hatalmas nyomás alá kerültünk, ami eldöntötte az összecsapást. A játékunk mellett annak is örülök, hogy aki akarta, otthon is tudta követni a mérkőzést, és láthatta, hogyan futballozik egy világklasszis csapat 8,000 hazai néző biztatása előtt – értékelte a vb-selejtezőt Markó Edina szövetségi kapitány utalva rá, hogy a találkozót az M4 Sport élőben közvetítette.

Dánia–Magyarország 5–1 (2–1)

Balaton Kupa: a fiatalokon volt a sor

Az utolsó vb-selejtezőt Ukrajnában játszottuk szeptember elején, de addig még hátra volt a Balaton Kupa. Idén a hatodik alkalommal megrendezett felkészülési tornán hozzánk hasonlóan rangsorolt ellenfelek vártak csapatunkra: Fehéroroszág, Románia és a címvédő Szerbia érkezett Balatonfüredre.

A hazai rendezésű torna a női szakág hosszútávú fejlesztési programjának része, amelyen a magyar női labdarúgás tehetséges fiataljai mutathatják meg a Markó Edina szövetségi kapitány által vezetett szakmai stáb számára, hogy az A-válogatottban is lehet velük számolni. Balatonfüreden a legutóbbi vb-selejtező keretéből mindössze nyolcan léptek pályára, miközben első alkalommal lehetőséget kapott a bizonyításra többek között Boros Kinga, Fél Patrícia vagy Vachter Fanni is.  

– A csapat építése, az új, főként fiatal játékosok beépítése folyamatos feladat, ezt nem szűkíteném le a Balaton Kupára – mondta Markó Edina szövetségi kapitány a torna kezdete előtt. –Tulajdonképpen a világbajnoki selejtezősorozatot is felhasználtuk már erre, sikerült is megtalálni olyan játékosokat, mint Turányi Lilla, Csányi Diána, Csiki Anna, Kocsán Petra, de ide sorolhatom még Magyarics Zoét és Németh Lorettát is, akik élni tudtak a kapott lehetőséggel, és akiről azt gondoljuk, hogy a jövő alapemberei lehetnek. Ezt a gyakorlatot szeretnénk folytatni.  

Az első találkozón a vb-selejtezős kerettel érkezett Románia volt az ellenfelünk. A találkozó Tóth Alexandra szépítő találatával lett 4–1. A bronzmeccsen, Fehéroroszország ellen bár jól futballozott a csapat, 1–1-es mérkőzést követően drámai tizenegyespárbajban alulmaradt.

Magyarország–Románia 1–4 (0–0)
Magyarország–Fehéroroszország 1–1 (1–1)

Ha már a fiatalokról van szó, meg kell említeni az OTP Bank Bozsik-programot, aminek évről-évre emelkednek a számai, de 2018-ban minden eddiginél több gyerek futballozik az MLSZ égisze alatt. Ami a lányokat érinti: jelentősen nőtt a számuk a programban, immár több mint 30 ezren fociznak közülük az intézményi programban.

Ukrajnai vereség utolsó idei tétmeccsünkön

Szeptember 4-én aztán az ukrajnai Ternopilban lépett pályára utolsó vb-selejtező mérkőzésén a női A-válogatott. Az már a találkozó előtt biztos volt, hogy a mieink nem tudnak előrébb lépni a tabellán a negyedik helyről, és attól sem kellett tartani, hogy az ötödik horvátok beérik a mieinket. A mérkőzés első 25 percében kiegyenlített mezőnyjáték zajlott, a kapuk ritkán forogtak veszélyben. Ám a következő tíz perc két ukrán gólt is hozott. A szünetben Markó Edina rendezte a csapat sorait és a második félidő ugyanúgy kezdődött, mint az első, többnyire csak küzdelem és test-test elleni harc folyt a pályán. A magyar lányok a mérkőzés végéig próbálkoztak ugyan a szépítéssel, ám ezek rendre elhaltak az ukrán védőfalon. A mérkőzés hátralévő részében nem esett újabb találat, maradt a 2–0.

A magyar válogatott ezzel az eredménnyel a világbajnoki selejtező 4. csoportjában az előzetes papírformának megfelelően a negyedik helyen végzett, megelőzve a horvátokat.

Ukrajna–Magyarország 2–0 (2–0)

Két máltai és egy Észtország elleni siker a végére

Markó Edina együttese a selejtezősorozat zárását követően Máltára utazott, ahol barátságos mérkőzéseken már a jövő válogatottjának építése volt a cél a házigazdák ellen. Csapatunk előbb 1–0-ra (Jakabfi Zsanett góljával), majd 3–0-ra (Csiszár Henrietta két és Rácz Zsófia egy találatával) győzedelmeskedett.

Süle Dóra a Jet-Sol Liga góllövőlistájának második helyén zárta az évet. A válogatott máltai túráján viszont nem talált be. 

Málta-Magyarország 0–1 (0–1)
Málta-Magyarország 0–3 (0–2)

Az év zárásaként Észtország látogatott Telkibe, ahol utolsó idei mérkőzésén 4–0-ra nyert a magyar válogatott. Támadó szellemben, óriási labdabirtoklási fölényben futballozó csapat góljait Szabó Viktória, Vágó Fanni és Mosdóczi Evelin szerezték.

– Folyamatosan tanulunk, építkezünk, de továbbra is előre kell lépnünk. Van még egy kis időnk az Eb-selejtezőkig, de úgy vélem, erre a játékra lehet építeni – nyilatkozta Markó Edina szövetségi kapitány a lefújást követően.

Az A-válogatott legközelebb a 2021-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában lép pályára tétmérkőzésen.

Fontos események 2019-ben

A 2019-es is sűrű év lesz a női labdarúgásban. Január 12-13-án női terembajnoksággal kezdik a szezont a klubcsapatok. A torna két legfontosabb mérkőzését, a vasárnapi döntőt és a bronzmeccset a tévé is élőben fogja közvetíteni. Székesfehérváron pályára lép majd a Ferencváros, az MTK, a Haladás-Viktória, az Astra, az ETO, a Szent Mihály és az MLE, míg az NB II-ből a MOL Vidi FC csatlakozik hozzájuk.

Nagy eseménynek lesz színhelye Budapest májusban: női Bajnokok Ligája-döntőt rendeznek a Groupama Arénában! Most először a férfi döntőtől független helyszínen tartják a női sorozat fináléját. A döntőben még ott lehet a magyar válogatott oszlopát, Jakabfi Zsanettet foglalkoztató Wolfsburg vagy a magyar származású, ám német válogatott Marozsán Dzsenifer klubja, a Lyon is. E két együttes éppen egymással küzd majd az eldöntőbe jutásért tavasszal.  

A válogatott pedig a 2021-es Európa-bajnokságon való részvételért küzd majd, a selejtezők sorsolását február 21-én tartják Nyonban. A magyar csapat a harmadik kalapból –  Portugália, Írország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország társaságában – várja, hogy kikkel kell megmérkőznie a kvalifikációért. A házigazda Anglia helye biztos a kontinenstornán, a fennmaradó 15 helyért 47 válogatott küzd majd 2019. augusztus végétől. A sorsoláson két hatos és hét ötös csoportba osztják a csapatokat, a csoportelsők és a három legjobb csoportmásodik egyenes ágon jut ki az Eb-re, míg a többi hat csoportmásodik pótselejtezőt vív a fennmaradó három helyért. 

A selejtezősorozat kalapbeosztása: 
1. kalap: Franciaország, Németország, Hollandia (címvédő), Spanyolország, Svédország, Norvégia, Svájc, Skócia, Olaszország
2. kalap: Ausztria, Dánia, Izland, Belgium, Oroszország, Wales, Ukrajna, Finnország, Csehország
3. kalap: Portugália, Írország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország
4. kalap: Törökország, Szlovákia, Horvátország, Észak-Írország, Görögország, Izrael, Kazahsztán, Albánia, Moldova
5. kalap: Feröer, Málta, Macedónia, Észtország, Montenegró, Grúzia, Lettország, Litvánia, Azerbajdzsán, Ciprus, Koszovó.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...