Balaton Kupa: Drámai tizenegyespárbajban úszott el a bronz

2018. július. 29., 15:51   |    

Balaton Kupa: Drámai tizenegyespárbajban úszott el a bronz

A Balaton Kupa bronzmeccsén a legjobbjait nélkülöző, megfiatalított magyar válogatott – amely hat újoncot avatott a tornán – Fehéroroszország ellen lépett pályára, és bár jól futballozott, 1–1-es mérkőzést követően drámai tizenegyespárbajban alulmaradt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén hatodik alkalommal rendezte meg a Balaton Kupát, melyen 2018-ban Fehéroroszország, Románia és a címvédő Szerbia vett részt.

Nem volt egyszerű dolga Markó Edina szövetségi kapitánynak, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan a magyar válogatott ezúttal sem a legerősebb keretével vett részt a tornán. Hiányoztak az UEFA női Bajnokok Ligája-selejtezőjére készülő MTK Hungária játékosai, valamint – miután a Balaton Kupa hétvégéje nem FIFA-játéknap – a légiósaink is, így a legutóbbi vb-selejtezőre, a dániai meccsre meghívott 23 játékosból mindössze nyolc léphetett pályára Balatonfüreden.

A magyar válogatott az elődöntőben sima vereséget szenvedett a teljes csapattal felálló Romániától, a bronzmeccsen viszont javítani tudott. 

Markó Edina csapata remekül kezdte a mérkőzést, Süle Dóra tízméteres lövése már a harmadik percben a kapuba talált (1–0). A mieink ezt követően is jól futballoztak, és megvoltak a lehetőségeink, hogy növeljük a különbséget. 

Öreg Cintia gyors egymásutánban kétszer is jól ment el a bal oldalon, de a középre tett labdáknál előbb a védők, majd Csisztszik kapus tudott menteni. A kettő között szép kontratámadást vezettek a fehéroroszok, amely figyelmeztetett, hogy nem nyílhatunk ki túlságosan. 

A 21. percben Rácz egyéni megindulásának tapsolhattak a nézők, a Haladás-Viktória játékosa a félpályáról indulva egészen a tizenhatosig vezette a labdát, majd a bal sarkot vette célba, de a kapus védeni tudott. Pár perccel később Fenyvesi tört be a védők mögé egy belöbbölt labdára, a kapus azonban ezúttal is jól helyezkedett, és felszabadított. 

A rekkenő hőségben játszott mérkőzésen a 25. percben ivószünetet rendelt el a játékvezető, ami alatt – úgy tűnik – az ellenfelünk rendezte a sorait. A 32. percben Slapakova ment el a balösszekötő helyén, nagy helyzetben vezethette kapura a labdát, de végül a bal kapufa mellé lőtt. A 42. percben viszont már nem hibázott: Alkovik húzta meg a bal oldalt, betört a tizenhatosra, majd a kifutó Samu kapus mellett középre tette a labdát, Slapakova pedig néhány lépésről az üres kapuba lőtt (1–1). 

A második félidő kevesebb izgalmat hozott, mint az első, többnyire a középpályán folyt a küzdelem. A magyar csapat elsősorban Vachter játékában bízhatott, a csereként beálló támadó kétszer is jól ment el a bal oldalon, de először az utolsó passznál tudták szerelni a védők, a második esetben pedig önfeláldozóan blokkolták a lövését. 

A fehéroroszokok birtokolták többet a labdát, de legtöbbször beívelésekre hagyatkoztak, ezeket pedig jól semlegesítette a magyar védelem, így az eredmény már nem változott a rendes játékidőben, és következhettek a tizenegyesek. 

A drámai büntetőpárbaj egészen a 11. körig, a kapusokig folytatódott, és végül a fehéroroszok 8–7-re tudtak nyerni. 

Azt már a rajt előtt is tudtuk, hogy ez a torna elsősorban a csapatépítésről és a fiatalokról szól majd, és ennek szellemében játszottunk a fehéroroszok ellen is. Örülök, hogy hat újoncot is tudtunk avatni, és mindannyian jó szellemben, vagányan, a lehetőségtől nem megilletődve szálltak be a mérkőzésekbe, sőt a tizenegyespárbajban is odaálltak a labda mögé. A felkészülési tornáknak nem az eredményesség a legfőbb célja, ettől függetlenül persze legalább a bronzérmet szerettük volna megszerezni. Ugyanakkor az eredménynél fontosabb volt számunkra, hogy különböző felállásokat és taktikai elemeket tudjunk gyakorolni, illetve hogy kiderüljön, hogy kik azok a fiatalok, akik az U19-es válogatottból kilépve már az A-válogatott kapuján kopogtathatnak, és ebből a szempontból sikeres volt a Balaton Kupa – értékelte a tornát Markó Edina szövetségi kapitány. 

Balaton Kupa, bronzmérkőzés
Balatonfüred

Magyarország–Fehéroroszország 1–1 (1–1)
Gól: Süle (3.), illetve Slapakova (21.)

Magyarország: Samu Anna – Tóth Alexandra, Kovács Laura, Szeitl Szilvia, Szabó Viktória, Mosdóczi Evelin (Fél Patrícia 66.), Fenyvesi Evelin (Vidovenyecz Anna 90.), Rácz Zsófia, Öreg Cintia (Szakonyi Emese 66.), Kocsán Petra (Boros Kinga 87.), Süle Dóra (Vachter Fanni a szünetben)

A BALATON KUPA EREDMÉNYEI

2018. július 27., péntek

15.00: Fehéroroszország–Szerbia 1–1 (tizenegyesekkel 2–3)
17.30: Magyarország–Románia 1–4


2018. július 29., vasárnap

15.00: A 3. helyért: Magyarország–Fehéroroszország 1–1 (tizenegyesekkel 7–8)
17.30: Döntő: Szerbia–Románia 3–0 (2–0)

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: 
Bíró Barbara (Haladás-Viktória FC)
Samu Anna (Ferencvárosi TC)

Védők: 
Szeitl Szilvia (Ferencvárosi TC)
Tálosi Szabina (Haladás-Viktória FC)
Szabó Viktória (Ferencvárosi TC)
Mosdóczi Evelin (Ferencvárosi TC) 
Kovács Laura (ETO FC Győr)
Balogh Henrietta (Haladás-Viktória FC)
Vidovenyecz Anna (Astra HFC)
Boros Kinga (DVTK)

Középpályások: 
Kocsán Petra (Ferencvárosi TC)
Fenyvesi Evelin (Ferencvárosi TC) 
Öreg Cintia (Haladás-Viktória FC)
Rácz Zsófia (Haladás-Viktória FC)
Tóth Alexandra (Haladás-Viktória FC)
Fél Patrícia (ETO FC Győr)

Csatárok: 
Kiss Stella (Auburn Tigers)
Szakonyi Emese (Haladás-Viktória FC)
Süle Dóra (ETO FC Győr)
Vachter Fanni (DVTK)


Főszponzoraink
Szponzoraink