Női A-válogatott: Megszorongattuk a svédeket, kár az utolsó percekért
Női A-válogatott   |   Szurkolók   |   2018. április. 05., 19:04
Női A-válogatott: Megszorongattuk a svédeket, kár az utolsó percekért

Női A-válogatottunk Szombathelyen lépett pályára vb-selejtező mérkőzésen a világelithez tartozó Svédország ellen. Markó Edina csapata nagyot küzdött, a hajrában megvolt a lehetősége az egyenlítésre is, ám végül 4–1-s vereséget szenvedett.

A magyar válogatott idei első tétmérkőzéseit játssza április elején, rögtön kőkemény riválisokkal szemben, hiszen előbb az olimpiai ezüstérmes, vb-bronzérmes svéd válogatott, majd idegenben Horvátország lesz a mieink ellenfele vb-selejtező mérkőzésen. 

Csütörtöki ellenfelünk, a svéd válogatott tavaly ősszel magabiztos, 5–0-s győzelemmel zárta a mieink elleni hazai összecsapását, az eddigi három selejtezőjén nem vesztett pontot – a horvátokat idegenben verte 2–0-ra, a dánok ellen pedig játék nélkül kapta meg a három pontot.

A magyar válogatott tagjai vasárnap óta készültek együtt Szombathelyen, Markó Edina szövetségi kapitánynak az eredeti terveihez képest két helyen kellett megváltoztatnia keretét, Tálosi Szabina és Csányi Diána is sérülés miatt került ki a csapatból, helyükre két szombathelyi futballista, Öreg Cintia és Balogh Henrietta került.

Ahogy arra számítani lehetett, svéd rohamokkal kezdődött a mérkőzés, a magyar csapat beszorult a tizenhatosára, és a védekezés felemésztette minden erejét. Blackstenius a 9. percben még csak a kapufát találta el, de a nagy nyomás góllá érett a 17. percre: egy jobb oldali szögletet követően mintha Szeitllel szemben szabálytalankodtak volna, de a játékvezető nem ítélt semmit, a kavarodásban pedig éppen Seger elé pattant a labda, aki közelről a hálóba lőtt (0–1).

A gól után is lendületben maradt a svéd csapat, és növelni tudta az előnyét: a 25. percben Glas jobb oldali beadását Jakobsson vágta közelről a kapuba.

A kétgólos hátrány sem törte meg a csapatot, melynek a félidő második felére egyértelműen feljavult a játéka, és több veszélyes lehetőséget is teremtett, átlövések után Fenyvesi, Csiszár és Jakabfi is közel járt a gólhoz, miközben azért Szőcs Réka bravúrjára is szükség volt a túloldalon egy svéd ziccernél, de a félidőig már nem változott az eredmény. 

A második félidő pechesen indult magyar csapat számára: Kocsán Petra bokája kifordult, és le is kellett cserélni. Nem sokkal később úgy tűnt, egy belemenés után Jakabfi Zsanettet is le kell cserélni, de ő később folytatni tudta a játékot. 

Mire azonban visszatért a pályára, már csak egygólos volt a hátrányunk, miután a Jakabfi elleni szabálytalanság miatt megítélt szabadrúgást Szeitl remekül ívelte be a svéd védelem mögé, Vágó gyönyörű mozdulattal, sarokkal tette maga elé a labdát középen, betört a tizenhatosra és a tehetetlen védők mellett kilőtte a jobb alsó sarkot (1–2). 

A mérkőzés záró harmadában a magyar válogatott továbbra is remekül küzdött, teljesen egyenrangú ellenfele volt Svédországnak. Kis szerencsével akár az egyenlítés is sikerülhetett volna, ám ehelyett az utolsó percekben a kitámadó magyar csapat ellen Svédország volt eredményes: Blackstenius egyedül léphetett ki egy indítással, elfektette a kapujából kifutó Szőcsöt, és a hálóba emelt (1–3). Az egyenlítésért küzdő, de a harmadik góltól talán megrogyó magyar válogatott ellen aztán a hajrában még egyszer betalált Svédország: Glas jobb oldali beadását Larsson lőtte közelről a hálóba (1–4). 

A magyar válogatott 87 percig kimondottan jól futballozott a világ egyik legerősebb válogatottja ellen, a lányok emelt fővel hagyhatták el a pályát. A csoportunk másik mérkőzésén Ukrajna 3–0-ra verte a horvátokat. 

Az utolsó öt-hat percet leszámítva elégedettek lehetünk a látottakkal. A hajrában mentek előre a lányok az egyenlítésért, benne volt a játékunkban a gól, de az is, hogy mi kapunk egyet valamelyik svéd kontra végén. Végül ez következett be, talán el is fáradt egy kicsit a csapat, a svédek pedig minden hibánkat kegyetlenül kihasználták. Ettől függetlenül büszke vagyok a lányokra, így ki lehet kapni – értékelte a mérkőzést Markó Edina szövetségi kapitány. 

A csapat legközelebb április 9-én Horvátország ellen lép majd pályára idegenben.

Magyarország–Svédország 1–4 (0–2)
Gól: Vágó (63.), illetve Seger (17.), Jakobsson (25.), Blackstenius (87.), Larsson (90+3.)

Magyarország: Szőcs Réka – Tóth Alexandra, Turányi Lilla, Szeitl Szilvia, Szabó Viktória – Fenyvesi Evelin, Csiszár Henrietta – Kocsán Petra (Mosdóczi Evelin 52.), Rácz Zsófia, Jakabfi Zsanett (Kaján Zsanett (76.) – Vágó Fanni

A magyar válogatott kerete:

Kapusok:

Szőcs Réka (MTK Hungária FC)
Bíró Barbara (Haladás Viktória FC)
Samu Anna (Ferencvárosi TC)

Védők:

Szeitl Szilvia (Ferencvárosi TC)
Tóth Alexandra (Haladás Viktória FC)
Szabó Viktória (Ferencvárosi TC)
Mosdóczi Evelin (Ferencvárosi TC) 
Papp Dóra (MTK Hungária FC)
Balogh Henrietta (Haladás Viktória FC)
Pinczi Anita (MTK Hungária FC)
Turányi Lilla (MTK Hungária FC)
Horti Boglárka (Kóka FNLA)

Középpályások:

Rácz Zsófia (PSV Eindhoven) 
Fenyvesi Evelin (Ferencvárosi TC) 
Csiszár Henrietta (FC Bayer04 Leverkusen)
Magyarics Zoé (FC Südburgenland)
Öreg Cintia (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória FC)
Jakabfi Zsanett (Vfl Wolfsburg)
Kaján Zsanett (St. John’s Red Storm)

Csatárok:

Vágó Fanni (SKN St. Pölten)
Németh Loretta (Apollon Ladies FC)
Kocsán Petra (Ferencvárosi TC)
Zágor Bernadett (SKN St. Pölten)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U17: Vereség Törökország ellen
Női U17: Vereség Törökország ellen

A magyar női U17-es válogatott hazai felkészülési találkozón Törökország ellen lépett pályára, és bár jól kezdett, végül 4–2-es vereséget szenvedett.

Utolsó vb-selejtezőjére készül a női A-válogatott
Meccsbeszámoló
Magabiztos győzelmet ért el Máltán a női A-válogatott

A magyar női U17-es válogatott hazai felkészülési találkozón Törökország ellen lépett pályára, és bár jól kezdett, végül 4–2-es vereséget szenvedett.