Biztató részsikerek a női válogatottaknál
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2021. december. 28., 10:46
Biztató részsikerek a női válogatottaknál

Nyolc mérkőzést játszott 2021-ben női A-válogatottunk, amely az évet Ukrajna legyőzésével zárta. Mindkét korosztályos női válogatottunk elérte célját és még tavasszal is versenyben lesz a 2022-es Eb-szereplés kivívásáért.

Az év elején nevezte ki a Magyar Labdarúgó Szövetség Margret Kratzot a női A-válogatott szövetségi kapitányának. A német szakember első interjújában úgy fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy a csapat minden egyes tagja, játékosok és a stáb is megismerje, elsajátítsa és magáénak érezze ugyanazt a futballfilozófiát.

Minden játékhelyzetben – akár nagy nyomás alatt is – a csapattagoknak együtt kell dolgozniuk, akár támadunk, akár védekezünk.

A csapat azóta nyolc hivatalos, nemzetközi mérkőzést játszott, így 307-ről 314-re emelkedett legjobbjaink találkozóinak száma. Az új szövetségi kapitány egy Bosznia-Hercegovina elleni gól nélküli döntetlennel mutatkozott be, Telkiben. Ezt követte a Szerbia elleni páros mérkőzés Szegeden. Az első meccset 4–0-ra nyertük meg, majd visszavágtak a vendégek és 3–2-es vereséget szenvedtünk.

Majd jöttek a tétmérkőzések. A vb-selejtezők sorát hazai pályán, Budapesten kezdtük, Skóciával és a kontinens egyik legjobb csapatával, Spanyolországgal. Előbbi találkozón 2–0-ra, utóbbin 7–0-ra maradtunk alul. Érdekesség, hogy a spanyol válogatottban végigjátszotta a mérkőzést az az Alexia Putellas, aki aztán a szezon végén átvehette a női Aranylabdát!

Az idegenbeli találkozókon először kikaptunk Skóciában (2–1), majd 7–1-es győzelmet arattunk a feröeri viharban. Ezzel pedig Feröer-szigetek lett a 62. olyan ország, amellyel női válogatottunk összemérte tudását.

Margret Kratz: Van B tervünk – Visszatért Glasgowba a női A-válogatott

Margret Kratz: Van B tervünk – Visszatért Glasgowba a női A-válogatott

Női A-válogatottunk a Skócia elleni vb-selejtezőt követően utazott volna következő mérkőzésének helyszínére, a Feröer szigetekre, de az időjárás miatt gépe nem tudott landolni, és hosszas körözés után visszatért Glasgow-ba, ahol a másnap taktikai megbeszéléssel, edzéssel és tervezéssel telt.

Tovább

Sikerült az évet pozitívan zárni, hiszen a válogatott megnyerte az év utolsó és egyben legfontosabb mérkőzését, Kisvárdán 4–2-re legyőzte Ukrajnát.

Ez fontos lépés volt a felé a cél felé, amelyet Margret Kratz kitűzött csapata elé:

Mivel most a negyedik kalapból vártuk a sorsolást, nehéz a helyzetünk. Reális célokat kell kitűznünk magunk elé, azt, hogy előrelépjünk a harmadik kalapba. Ennek elérése sokkal jobb rajtpozíciót biztosítana számunkra a jövőben.

A válogatott ezzel az eredménnyel csoportja harmadik helyén telel, igaz azonban, hogy a nagy rivális Ukrajna eggyel kevesebb mérkőzést játszva áll a negyedik helyen.

Az új kapitány kinevezése és az általa kialakított új stáb mellett más változások is történtek idén a válogatottnál: búcsúzott néhány idősebb, rutinos játékos, mint Jakabfi Zsanett, Tóth Alexandra, Szeitl Szilvia és Tálosi Szabina is. Viszont a fiatalok bemutatkozása jó előjel a jövő szempontjából, 2021-ben debütált a felnőttek között Papp Luca, Savanya Csilla, Pápai Emőke, Nagy Fanni, Oláh Adrienn és Németh Diána is, de korábbi bemutatkozása óta most lett rendszeresen a keret tagja Vachter Fanni és Szakonyi Emese is.

2021-ben a női A-válogatottban 30 játékos lépett pályára.

8 alkalommal játszott (1):
Vágó Fanni



7 alkalommal játszott (6):
Csányi Diána
Csiszár Henrietta
Kocsán Petra
Nagy Virág
Szabó Viktória
Zeller Dóra

6 alkalommal játszott (7):           
Csiki Anna Júlia
Fenyvesi Evelin
Kovács Laura
Papp Luca Zsófia
Pápai Emőke
Savanya Csilla
Turányi Lilla

5 alkalommal játszott (2):
Szőcs Réka
Zágor Bernadett

4 alkalommal játszott (1):
Németh Loretta

3 alkalommal játszott (3):
Mosdóczi Evelin
Sipos Lilla
Vachter Fanni

2 alkalommal játszott (4):
Németh Diána
Pusztai Sára
Samu Anna
Szakonyi Emese

1 alkalommal játszott (6):
Horti Boglárka
Magyarics Zoé
Nagy Fanni
Oláh Adrienn
Szemán-Tóth Barbara
Schildkraut Fruzsina

A nyolc mérkőzésen a legtöbb játékidővel Vágó Fanni áll az élen, 735 perccel. Őt követi hét mérkőzéssel Szabó Viktória 576, majd szorosan utána Zeller Dóra 563 perccel. Alig maradt le a dobogóról Csiszár Henrietta 534 perccel.

Tizenöt egyesület (hét magyar, valamint nyolc külföldi klub) adta 2021-ben a válogatottakat. Legtöbben az FTC-Telekom és az MTK Hungária FC csapatából érkeztek – nyolcan-nyolcan. Az ETO FC Győr gárdájából hatan, míg a német FC Bayer 04 Leverkusen csapatából hárman voltak idén válogatottak. Egy-egy játékost adott az Astra-Alef Hungary FC-Üllő, a Diósgyőri VTK, a Haladás-Viktória FC és a Szent Mihály SE csapata, valamint az olasz FC Internazionale Milano, az osztrák FSK Sankt Pölten Spratzern, a német TSS 1899 Hoffenheim, a portugál Clube de Albergaria és a svéd BK Häcken együttese.


Az utánpótlás-válogatottjaink elérték a kitűzött céljukat, a női U17-es és U19-es korosztályban is megőrizték A-ligás helyüket. A női Eb-selejtezők rendszerét átalakította az UEFA, és már nem az elitkörért, onnan pedig az Eb-szereplésért megy a harc, hanem az A-ligás szereplésért, mivel csak innen lehet kvalifikálni a kontinensdöntőre.

A magyar női U19-es válogatott az első selejtezőkörben, ősszel 2–0-ra kikapott a finnektől és 3–0-ra a dánoktól, valamint 3–0-ra legyőzte Törökországot, ezzel megőrizte helyét az A-ligában. A tavaszi fordulóban Olaszországgal, Svájccal és Bosznia-Hercegovinával mérkőzik meg Turtóczki Sándor szövetségi edző csapata.

Az U17-es csapat szintén A-ligás csoportja harmadik helyén végzett, miután ősszel kikapott Írországtól (3–1) és Norvégiától (4–1), de legyőzte Bulgáriát (1–0). A Schumi Dorottya vezette válogatott tavasszal Spanyolországgal, Csehországgal és Ukrajnával csap össze Telkiben.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya
Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...

Margret Kratz befejezi munkáját a női válogatott élén
Meccsbeszámoló
Női Eb-selejtező: Szarvas Alexandra kihirdette első női A-válogatott keretét

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...