Ellenfelet kapnak női A-ligás csapataink
U19 női   |   Szurkolók   |   2021. december. 08., 17:45
Ellenfelet kapnak női A-ligás csapataink

Megújult rendszerben rendezik az Eb-selejtezőt a női U17-es és U19-es korosztályokban. A magyar válogatott mindkétszer az A-ligába szerepel, így még van esélye a kontinensdöntőre.

A 2021-2022-es szezontól új lebonyolítási rendet vezetett be az UEFA a női utánpótlás Európa-bajnokságok selejtezőiben, amely a korábbinál jobban szolgálja a fiatalok fejlődését. A legfőbb változás, hogy a válogatottakat az UEFA-együtthatók alapján A- és B-ligákba osztották. Mindkét liga együttesei két selejtezőkört játszanak le, egyet ősszel, egyet pedig tavassal.

Az őszi minitornák után minden évben átalakul a beosztás: a B-liga csoportelsői és a legjobb második helyezettjei feljutnak az A-ba, míg az A-liga utolsói kiesnek és tavasszal már a B-ligában szerepelhetnek. Így az A-liga együttesei erős ellenfelekkel mérhetik össze tudásukat az Eb-szereplésért; illetve azzal, hogy a B-ligások – tehát azok a válogatottak, amelyek a korábbi rendszerben kiestek volna a minitornákon és az elitkörben már nem lennének érdekeltek – is játszanak tavasszal, azok a csapatok is játéklehetőséghez jutnak, amelyek számára korábban ősszel véget ért a nemzetközi szereplés.

A magyar női U19-es válogatott az első selejtezőkörben 2–0-ra kikapott a finnektől és 3–0-ra a dánoktól, valamint 3–0-ra legyőzte Törökországot és ezzel megőrizte helyét az A-ligában. A második kör sorsolását csütörtökön, 15.00-tól tartják és csapatunk csoportharmadikként érdekelt a benne.

Az A-liga 28 együttese közül csak a hét csoportgyőztes (illetve, ha az A-liga küzdelmeiben résztvevő Csehország megnyeri csoportját, akkor a legjobb második helyezett is) csatlakozhatnak a házigazda Csehországhoz a 2022 nyarán tartott Európa-bajnokságon. A tavaszi, második körös selejtező arról is dönt, kik esnek ki az A-ligából, illetve jövő őszre mely csapatok csatlakozhatnak hozzá.

Ugyanígy működik a rendszer a női U17-es korosztályban is. A döntő házigazdája Bosznia Hercegovina lesz májusban. A 28 válogatottat szintén hét csoportba osztják csütörtökön, 13.30-tól. A hét csoportgyőztes kvalifikál a kontinensdöntőre, míg a negyedik helyen végzők ősszel a B-ligában fognak szerepelni (helyükre pedig a B legjobbjai kerülnek).

A magyar csapat szintén A-ligás csoportja harmadik helyén végzett, miután ősszel kikapott Írországtól (3–1) és Norvégiától (4–1), de legyőzte Bulgáriát (1–0).


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen
Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...

Nehéz csoportban kell helytállnia a női U19-es válogatottnak
Meccsbeszámoló
Szoros meccsen vereség - így búcsúztak női U19-eseink a felkészülési tornától

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...