Az európai top 10-ben zárta az évet a férfi válogatott
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2022. december. 28., 12:39
Az európai top 10-ben zárta az évet a férfi válogatott

A 2022-es esztendőben a férfi A-válogatott közel járt a világraszóló bravúrhoz, vagyis a csoportgyőzelemhez a Nemzetek Ligája "A" divíziójában a többszörös világbajnok Németország, a regnáló Európa-bajnok Olaszország és az Eb-ezüstérmes Anglia csoportellenfeleként. Végül a második helyet szereztük meg, ezzel Európa tíz legjobb csapata közé kerültünk a Nemzetek Ligája-ranglistán, és az első kalapból húzták ki a nevünket az Eb-selejtezők sorsolásán.

Erős eredménysor, erős riválisok ellen

A 2022-es év is sok szép pillanatot tartogatott a magyar válogatott szurkolói számára, köztük egy történelmi jelentőségű győzelmet az angol válogatott otthonában. De ne szaladjunk ennyire előre, mert az év felkészülési mérkőzésekkel kezdődött: elsőként a vb-résztvevő Szerbiával játszottunk, és szenvedtünk 1-0-s vereséget egy peches öngóllal. A második felkészülési mérkőzésen a játék nem volt ugyan az igazi, viszont Sallai Roland góljával sikerült 1-0-s győzelmet aratnia Marco Rossi együttesének Észak-Írországban a házigazdák ellen.

Három hónappal később, június elején vette kezdetét a csapat minden várakozást felülmúló Nemzetek Ligája-menetelése. A néhány hónappal korábban, a vb-selejtezők során a Puskás Arénában 4-0-ra diadalmaskodó Anglia ezúttal gólt sem szerzett ellenünk Budapesten, Szoboszlai Dominik találatával 1-0-ra legyőztük az Eb-ezüstérmest. A sikerrel hosszú nyeretlenségi sorozatot szakítottunk meg: 60 év után sikerült újra nyernünk Anglia válogatottja ellen! 



Az Eb-címvédő Olaszország otthonában az első félidő a hazaiaké volt, szünetben 2-0-ra vezetett ellenünk Roberto Mancini együttese, de csapatunknak a második játékrészben számtalan lehetősége volt egyenlíteni, végül azonban csak a szépítésre volt elég a sok kialakított helyzet.

Négy nappal később ismét itthon lépett pályára a csapat, a négymeccses széria harmadik felvonásán a német válogatott látogatott a Puskás Arénába. A mieink bebizonyították, hogy nem véletlen volt az egy évvel korábbi pontszerzésünk az Európa-bajnokságon, ugyanis ezúttal is pontot szereztünk: Nagy Zsolt találatával vezettünk ugyan, a németek egyenlítő góljával alakult ki az 1-1-es végeredmény.

A nyári NL-meccsek sora egy álomszerű történelmi győzelemmel fejeződött be: Wolverhamptonban lépett pályára a csapat Anglia vendégeként. Sallai Roland a 15. percben szerezte meg a vezetést, majd a 69. percben duplázott. Tíz perccel később Nagy Zsolt a németek után az angoloknak is gólt lőtt, míg a 4-0-ás végeredményt Gazdag Dániel állította be a 88. percben.

A nyarat a Nemzetek Ligája halálcsoportjának élén töltötte a magyar válogatott, ősszel azonban két újabb nagy feladat várt rá: a Németország elleni idegenbeli és az Olaszország elleni hazai visszavágó. Ami idehaza nem sikerült, az idegenben igen: Szalai Ádám pazar, sarkazós góljával 1-0-ra legyőztük a németeket, így az olaszok ellen már egy döntetlen is elég lett volna ahhoz, hogy bejussunk a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe.

Olaszország azonban másodszorra is kemény diónak bizonyult. Bár mindvégig egyenrangú ellenfelei voltunk az Európa-bajnoknak, 2-0-ra alulmaradtunk a budapesti mérkőzésen, amely egyben a csapatkapitány, Szalai Ádám utolsó mérkőzése volt a válogatottban.

Jár a gratuláció a Nemzetek Ligája-sorozatért a srácoknak, mindent kiadtak magukból, amikor pályára léptek. A legerősebb csapat ütött el bennünket a folytatástól, kívánom, hogy ezek után az olaszok nyerjék meg a sorozatot. Sok szurkológárdát, teli stadiont láttam már, de az az atmoszféra, amelyet a magyar szurkolók képesek teremteni, egészen különleges, egyedülálló a világon – fogalmazott Marco Rossi az utolsó NL-mérkőzés után.

A statisztikák is bizonyítják a férfi A-válogatott fejlődését

A statisztikák is bizonyítják a férfi A-válogatott fejlődését

A csoport második helye, 8. hely a Nemzetek Ligája ranglistáján, első kalap az Eb-selejtezők sorsolásán. A ma már jól ismert dolgokon kívül több kiemelkedő teljesítményt is elért a férfi A-válogatott a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában. A legérdekesebb statisztikai mutatókat gyűjtöttük össze.

Tovább

Az évet két felkészülési mérkőzéssel zártuk: az utóbbi időszakban sokat erősödött Luxemburggal idegenben 2-2 lett a végeredmény, míg hazai pályán Görögországot 2-1-re legyőztük. Utóbbi mérkőzésen elbúcsúzott a válogatottól a korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs, aki ezzel a mérkőzéssel egyedüli válogatottsági csúcstartóvá lépett elő 109 mérkőzéssel.

Sallai a házi gólkirály, Lang a percrekorder, nyolcan debütáltak

2022-ben tíz hivatalos mérkőzést játszott a magyar válogatott, öt győzelem, két döntetlen és három vereség volt Marco Rossi együttesének mérlege. A Nemzetek Ligája legerősebb csoportjában 10 pontot szerzett a csapat, ezzel a második helyen végzett, megelőzve a 8 pontos Németországot és a 3 pontos Angliát.

A második hely azt jelenti, hogy a Nemzetek Ligája következő kiírásában is az A-ligában szerepel majd a magyar válogatott, az Eb-selejtezők sorsolásán pedig az első kalapban kapott helyet a csapat. A 2022-es kiírás előtt az NL-rangsor huszadik helyén állt Marco Rossi csapata, a végére pedig a 8. helyen, ami még az eggyel korábbi 11 helyes előrelépésnél is nagyobb fejlődést mutat.

Az idei tíz válogatott mérkőzés mindegyikén hat játékosunk lépett pályára: Ádám Martin, Fiola Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Styles Callum és Szoboszlai Dominik. A legtöbb játékidőt Lang Ádám töltötte a pályán, 832 percet. Második a tíz mérkőzésen játszó Szoboszlai Dominik 819 perccel, míg a kilenc találkozón játszó Willi Orbán 810 percet játszott.

2022-ben is megkapták a lehetőséget a fiatalok a bizonyításra: nyolc játékos debütált a válogatottban, sorrendben Styles Callum, Ádám Martin, Vancsa Zalán, Kerkez Milos, Baráth Péter, Németh András, Dárdai Palkó és Szappanos Péter. A nyolc újonc az idén pályára lépő harminchat válogatott játékos 27,59 százaléka.

A csapatkapitányi karszalagot az idei mérkőzéseken a válogatottól visszavonuló Szalai Ádám mellett a távozását követően kapitánnyá megválasztott Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter, Nagy Ádám, Lang Ádám, Szalai Attila és Dzsudzsák Balázs is viselte. A 10 mérkőzés során összesen 17 sárga lapot kaptunk.

2022-ben 13 gólt lőtt a válogatott és kilencet kapott. A legtöbb gólt Sallai Roland szerezte – szám szerint négyet, - míg kapusaink közül Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is 2-2 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül. A válogatott idei sikeressége a nézőszámokban is megmutatkozott, hiszen az öt hazai mérkőzést 242 500 szurkoló látta a Puskás Arénában.

2023-ban is komoly kihívások előtt áll a férfi A-válogatott, hiszen az Eb-részvételért kell megküzdenie Szerbiával, Montenegróval, Litvániával és Bulgáriával. Bár az ellenfelek papíron könnyebbnek tűnnek az ideieknél, azonban a vb-résztvevő Szerbia és Montenegró is kifejezetten nehéz rivális, és várhatóan Litvánia és Bulgária ellen sem lesz könnyű dolga Marco Rossi csapatának.

– Nem szabad, hogy megtévesszen bárkit is, hogy bennünket sorsoltak a legerősebb kalapból, hiszen a szerbek a világranglistán előttünk állnak, és kint lesznek a világbajnokságon is. A szerbek mellett a montenegróiakat és a bolgárokat is ismerjük a közelmúltból az egymás elleni mérkőzéseinkről, ám az ellenük elért eredményekből nem lehet kiindulni, mert két-három év alatt nagyon sokat változhatnak az erőviszonyok a mai labdarúgásban. Nehéz mérkőzések várnak ránk, meccsről meccsre kell előre gondolkodnunk a selejtezők során, és ahhoz, hogy eredményesek legyünk, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az összes találkozón – mondta Marco Rossi az Eb-selejtezők sorsolása után.

A válogatott 2022-es mérkőzései:

2022. 03. 24. Magyarország–Szerbia  0–1 (0–1)      
2022. 03. 29. Írország–Magyarország  0–1 (0–0)       
2022. 06. 04. Magyarország–Anglia 1–0 (0–0)        
2022. 06. 07. Olaszország–Magyarország 2–1 (2–0)        
2022. 06. 11. Magyarország–Németország 1–1 (1–1)        
2022. 06. 14. Anglia–Magyarország 0–4 (0–1)       
2022. 09. 23. Németország–Magyarország 0–1 (0–1) 
2022. 09. 26. Magyarország–Olaszország 0–2 (0–1)   
2022. 11. 17. Luxemburg–Magyarország 2–2 (1–1)       
2022. 11. 20. Magyarország–Görögország 2–1 (1–0)       


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.