Dzsudzsák győzelemmel búcsúzott, Kalmár góllal tért vissza
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2022. november. 20., 23:03
Dzsudzsák győzelemmel búcsúzott, Kalmár góllal tért vissza

A magyar válogatott 2-1-re legyőzte a görögöket a 2022-es év utolsó mérkőzésén, az immár 109-szeres válogatott Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén.

A magyar válogatott sikeres éven van túl, a Nemzetek Ligája A divíziójában a második helyen zárt, kétszer is legyőzte az angolokat, egyszer pedig a németeket is, ráadásul idegenben.

Az év utolsó mérkőzésén a válogatottól búcsúzó Dzsudzsák Balázs vezette ki csapatkapitányként a magyar csapatot. A 109. válogatottságát ünneplő támadót pénteken Csányi Sándor MLSZ-elnök személyesen is köszöntette Telkiben, a szövetség vezetője ezt követően elutazott a katari világbajnokságra, ezért a meccs előtt, a Puskás Arénában Berzi Sándor alelnök adta át Dzsudzsáknak a Magyar Labdarúgó Szövetség ajándékát.

Marco Rossi több helyen is változtatott a luxemburgiak elleni kezdőcsapatán. Dibusz Dénes előtt a védelemben Botka Endre került be Orbán Willi és Szalai Attila mellé, a bal oldalon Kerkez Milos kezdett Nagy Ádám, Styles Callum és Fiola Attila oldalán, elöl pedig Dzsudzsák Balázs, Sallai Roland és Szoboszali Dominik játszott.

A mérkőzés első negyedórája kiegyenlített játékot hozott, nem forogtak veszélyben a kapuk, a magyar csapat valamivel aktívabban futballozott. A 15. percben szép góllal szereztük meg a vezetést: egy labdaszerzés után Styles és Sallai Roland játszott össze, és passzolta ki a görög védelmet, az akció végén a Freiburg légiósa lőtt a kapu bal alsó sarkába (1-0).

A vezető gól megszerzése után válogatottunk átadta a kezdeményezést a görögöknek, így a vendégek többet birtokolták a labdát, de nem találtak fogást rajtunk, a védelmünk tökéletesen látta el a feladatát. A szünetig Dzsudzsák jelentkezett egy ígéretes lövéssel és két pontos beadással, amelyek után a görög kapusnak volt dolga, de az eredmény nem változott a szünetig.

A második félidőben Dzsudzsák 7 percig folytatta a játékot, majd a szurkolók vastapsa mellett elhagyta a pályát, válogatottbeli karrierje során utolsó alkalommal. Marco Rossi Nagy Zsoltot és Ádám Martint cserélte be, a mérkőzés képe azonban nem változott, a görögök nem tudtak mit kezdeni a szervezetten játszó magyar csapattal, komoly helyzetekig sem jutottak el.

A 71. percben Dárdai Pál személyében újoncot avatott a magyar válogatott, így ebben a pillanatban két olyan játékos is pályán volt, akinek az édesapja is magyar válogatott volt annak idején (Szalai Attila a másik).

A 79. percben Styles szabálytalansága után váratlanul tizenegyeshez jutottak a görögök, a büntetőt Bakaszetasz értékesítette (1-1). Úgy tűnt, döntetlennel zárul az utolsó találkozó, Marco Rossi a 92. percben pályára küldte a most debütáló Szappanos Pétert mellett Kalmár Zsoltot is, másodpercekkel később pedig szabadrúgáshoz jutottunk 22 méterre a görög kaputól. Kalmár állt a labda mögé, és a másik irányba mozduló kapus mellett a kapu bal oldalába lőtt (2-1), beállítva a mérkőzés végeredményét.



A lefújás után Dzsudzsák Balázs a magyar labdarúgás egyedüli válogatottsági csúcstartójaként búcsúzott el a szurkolóktól is, a magyar válogatott pedig a szokásos meccs utáni himnusszal köszönte meg a drukkerek egész éves támogatását. A mieink legközelebb márciusban lépnek pályára, ekkor kezdődik a 2024-es Európa-bajnokság selejtező sorozata.

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 (1–0)
MAGYARORSZÁG: Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár, 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
GÖRÖGORSZÁG: Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz (Kirjakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hacijovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joannidisz (Funtasz, 60.), Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet
Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.