Olasz siker a Puskásban, másodikként zártuk az NL-csoportkört
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2022. szeptember. 26., 22:51
Olasz siker a Puskásban, másodikként zártuk az NL-csoportkört

Férfi A-válogatottunk másodszor is alulmaradt az Eb-címvédővel szemben, az olasz válogatott 2-0-ra győzött a Puskás Arénában.

A Nemzetek Ligája-csoportkör utolsó fordulója előtt a magyar válogatott öt mérkőzésen szerzett tíz pontjával az első helyen állt a négyesben, a második helyezett olaszok nyolc egységet gyűjtöttek, így a két válogatott budapesti mérkőzésén a vendégeknek győzelemre volt szükségük a sorozat négyes döntőjébe jutáshoz, míg nekünk már egy döntetlen is csoportgyőzelmet ért volna. A magyar csapat júniusban 2-1-re alulmaradt Cesenában, azóta viszont az angolok és a németek ellen is nyerni tudott idegenben, ezért önbizalommal telve léphetett pályára a telt házas Puskás Arénában.
 
Marco Rossi szövetségi kapitány egyetlen helyen változtatott a németek elleni kezdőcsapaton, Gazdag Dániel helyére Nego Loic került a támadóhármasba Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik mellé, mögöttük Schäfer András és Nagy Ádám szűrt középen, a két szélen Fiola Attila és Kerkez Milos játszott, a védősort Lang Ádám, Orbán Willi és Szalai Attila alkotta, és Gulácsi Péter állt a gólvonalon. A találkozó előtt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke köszöntötte az utolsó válogatott meccsét játszó csapatkapitányt, Szalai Ádámot. 
 
 
Az első lehetőség a magyar válogatott előtt adódott, Szoboszlai Dominik 22 méterről, szabadrúgásból próbálkozhatott, de lövése után a labda lepattant a sorfalról. Ezután az olaszok percei következtek, néhány egyéni hibánkat kihasználva rövid idő alatt több lehetőségük is adódott, az 5. percben Szalai Attilának a gólvonalról kellett felszabadítania. Az első félórában az olaszok akarata érvényesült, agresszív letámadással többször is sikerült megzavarniuk a labdakihozatalunkat, és rendszerint még a magyar térfélen megszerezték a labdát. A 26. percben vezetéshez jutottak a vendégek: ismét hibáztunk egy labdakihozatalnál, ráadásul egymás után kétszer, Raspadori pedig kihasználta az adódó lehetőséget, és közelről a kapuba helyezett (0-1).
 
Az olaszok az előny birtokában sem álltak vissza, kombinatívan építgették a támadásaikat, de a szünet előtti utolsó negyedórában jóval kiegyenlítettebb lett a játék. A 32. percben Fiola Attila előtt adódott nagy lehetőség a védők gyűrűjében, a 41. percben Szoboszlai jobb oldali szabadrúgása után Orbán került helyzetbe, de éles szögből nem tudta jól eltalálni a labdát. A 45. percben Szoboszlai lövését Donnarumma védte, ez volt a félidő utolsó lehetősége, 1-0-s vendégvezetéssel vonultak szünetre a csapatok. 
 
 
A szünetben mindkét csapat cserélt egyet, nálunk Styles Callum érkezett Nagy Ádám helyére. Az 50. percben nagyon közel jártunk az egyenlítéshez: egy támadáson belül, néhány másodperc leforgása alatt Nego, Szoboszlai, Styles és Szalai Ádám is kapura lőtt különböző távolságokból, de Donnarumma és az olasz védők a helyükön voltak, egyik esetben sem talált utat a kapuba a labda. Az olaszok ezzel szemben pontosan fejezték be egy szépen felépített akciójukat az 52. percben, Dimarco lőtt a hálóba közelről (0-2). Két perccel később labdát szereztünk a térfelünkön, ziccerig játszottuk az akciót, de Styles közeli fejesét Donnarumma bravúrral védte. Az 57. percben Kerkez Milos hagyta el a pályát, Gazdag Dániel érkezett a helyére.
 
A csere után Fiola Attila a bal oldalra került át, Nego visszahúzódott a jobb oldali védő pozíciójába. A 63. percben Styles lövése megpattant egy olasz védőn, azonban Donnarumma újabb bravúrt mutatott be, és szögletre ütötte a labdát. A 65. percben ismét Styles próbálkozott, 18 méteres lövése után ezúttal a blokkról pattant szögletre a labda. A mérkőzés ezen periódusában egyértelmű fölényben futballoztunk, sok labdát szereztünk az olasz térfélen, nyomás alatt tartottuk az ellenfél kapuját.
 
 
A 75. percben a válogatottságtól búcsúzó Szalai Ádám helyét Ádám Martin vette át, Nego Loic helyére pedig Bolla Bendegúz érkezett. Az utolsó negyedórára alábbhagyott a lendületünk, az olaszok térfelén tartottuk ugyan a labdát, de nem tudtuk átjátszani a védelmüket. Az utolsó öt percre Szoboszlai Dominik is elhagyta a pályát, Kleinheisler Lászlót cserélte be a helyére a szövetségi kapitány.
 
A hajrában már nem tudtunk újítani, az olasz válogatott 2-0-ra győzött, és megnyerte a csoportot, így készülhet a jövő évi Nemzetek Ligája-elődöntőre. A mieink a második helyen végeztek 10 ponttal, megelőzve a német és az angol válogatottat is. Marco Rossi csapatára még két találkozó vár idén: novemberben Luxemburggal idegenben, majd Görögországgal hazai pályán játszunk felkészülési mérkőzést.
 
Magyarország-Olaszország 20220926
2022.09.26. (hétfő)
NL2022 csoportkör
Magyarország HUN
Magyarország
Olaszország
Olaszország ITA
 
Magyarország
Magyarország
Marco Rossi
2
4
5
6
7
8
9
13
18
1
G. Donnarumma
2
Di Lorenzo
3
Dimarco
4
Tolói
8
Jorginho
10
Raspadori
11
Gnonto
15
Acerbi
16
Cristante
18
Barella
19
Bonucci
Magyarország-Olaszország 20220926
Olaszország
Roberto Mancini
Olaszország
Cserék
Magyarország
Magyarország
3
Mocsi Attila
11
Varga Kevin
12
Dibusz Dénes
14
Bolla Bendegúz
74'
15
Kleinheisler László
84'
90'
16
Gazdag Dániel
56'
17
Styles Callum
45'
19
Ádám Martin
74'
20
Baráth Péter
21
Botka Endre
22
Szappanos Péter
23
Vécsei Bálint
Olaszország
Olaszország
5
Luis Felipe
6
Tommaso Pobega
71'
7
Davide Frattesi
9
Gianluca Scamacca
71'
73'
83'
92'
12
Alex Meret
13
Salvatore Esposito
14
Vincenzo Grifo
17
Pasquale Mazzocchi
89'
20
Manolo Gabbiadini
64'
91'
21
Ivan Provedel
22
Alessio Zerbin
23
Alessandro Bastoni
45'
47'
70'
87'
91'

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.