A statisztikák is bizonyítják a férfi A-válogatott fejlődését
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2022. október. 03., 17:15
A statisztikák is bizonyítják a férfi A-válogatott fejlődését

A csoport második helye, 8. hely a Nemzetek Ligája ranglistáján, első kalap az Eb-selejtezők sorsolásán. A ma már jól ismert dolgokon kívül több kiemelkedő teljesítményt is elért a férfi A-válogatott a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában. A legérdekesebb statisztikai mutatókat gyűjtöttük össze.

A Marco Rossi vezette férfi A-válogatott a Nemzetek Ligája 2022-es kiírásának "halálcsoportjában" szerezte meg a második helyet, miután hazai pályán és idegenben is legyőzte az Eb-elődöntős Angliát, Németországgal pedig hazai pályán döntetlent játszott, majd idegenben 1-0-ra győzni tudott. Olaszországot ugyan nem sikerült legyőzni egyszer sem, azonban idegenben az Európa-bajnok ellen is szereztünk gólt. 
 
Az A-liga 3. csoportjában az említett ellenfelek közül a magyar válogatott kapta a legkevesebb gólt, a teljes A-ligában pedig a második legkevesebbet, ebben a mutatóban egyedül Portugália előzött meg minket. A magyar válogatott védekezésének hatékonyságát az is jól mutatja, hogy a csoportunkban a magyar csapatnál (61) csak az angol engedett kevesebb lövést az ellenfeleinek (51), illetve mi hajtottuk végre a legtöbb megelőző szerelést (296). Az összes A-ligás csapatot figyelembe véve egyedül Svájc volt jobb nálunk ebben a mutatóban. 
 
Az A-ligában csak a négy csoportgyőztes és Dánia szerzett több gólt Marco Rossi együttesénél. Az olasz szövetségi kapitány érkezése óta megtett utat nagyon jól mutatja, hogy a Nemzetek Ligája első kiírását a 25. helyről kezdte a válogatott, múlt héten pedig a 8. helyen fejezte be a sorozat harmadik kiírását. Csapatunk a helyzetek minőségét jelző xG/lövés mutatóban a második lett a saját csoportjában (0.142), az összes A-csoportos csapatot figyelembe véve pedig a negyedik helyen végzett. Ez az érték azt mutatja, hogy jó minőségű helyzetekből próbálkozhatott a magyar válogatott, ami szintén jelentős javulás az előző évekhez képest.
 
 
Mindezek mellett egyéni szinten is komolyat léptek előre játékosaink. Szoboszlai Dominiknél (2,75) egyedül Harry Kane (2,79) rendelkezett magasabb xG (várható gól) értékkel az összes A-ligás játékos közül, és szintén ő volt az, aki a csoportunkban a legtöbb kapura lövéssel (7) próbálkozott. Az A-ligában Sallai Roland találta el legjobb arányban (80%) a kaput (10 lövés, 8 kaput találó, 2 gól). Sallai Nagy Zsolthoz hasonlóan két gólt szerzett, amivel számos német játékos és Harry Kane mellett a csoport legeredményesebb játékosaiként zárták a küzdelmeket.
 
A Freiburg játékosa, aki az utolsó két mérkőzésen sérülés miatt pályára sem léphetett, Sterlinggel holtversenyben a legtöbb egy-egy elleni csellel próbálkozott – szám szerint 22-vel. Schäfer András teljesítménye a labdakihozataloknál és a támadásépítésnél is jelentős volt. Öt mérkőzésen (az első németek elleni mérkőzést sárga lapok miatt kihagyta) 229 passzából 184 pontos volt (80%), 5-ből 5 hosszú labdája talált társat, 17 alkalommal passzolta sikeresen a labdát a támadó harmadba, társai pedig 162 alkalommal találták meg őt passzokkal.
 
A válogatott védelméről már ejtettünk szót csapatszinten, azonban egyénileg is kiemelkedő mutatókat értek el védőink is. Csoportunkban a legtöbb megelőző szerelést Orbán Willi (52) mutatta be. Őt Szalai Attila (43), majd holtversenyben a német Joshua Kimmich és Lang Ádám (34-34) követi. Négyesünkben Szalai Attilánál (50) csak Joshua Kimmich (59) próbálkozott több hosszú átadással. A Fenerbahce hátvédjének nevéhez kötődik a csapatból a legtöbb labda támadó harmadba juttatása is (37). Lang Ádám nem csak a megelőző szerelésekben jeleskedett, hanem négyesünkben ő próbálkozott a legtöbb progresszív passzal (47), ráadásul az olaszok elleni mérkőzésen minden védekező párharcát (8) megnyerte.
 
A fentiekben mindössze a legérdekesebb mutatókat emeltük ki, de elmondható, hogy minden pályára lépő kerettag bőségesen kivette a részét az elért sikerből.
 
2022 - Nemzetek Ligája csoportkör
NL2022
csoportkör
M GY D V RG KG P
Olaszország ITA 6 3 2 1 8 7 11
Magyarország HUN 6 3 1 2 8 5 10
Németország GER 6 1 4 1 11 9 7
Anglia ENG 6 0 3 3 4 10 3

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.