Férfi utánpótlás: ismét elitkörben válogatottjaink, hazai Eb-re készülhet az U21
U21 férfi   |   Csapat   |   2018. december. 28., 14:46
Férfi utánpótlás: ismét elitkörben válogatottjaink, hazai Eb-re készülhet az U21

Felemásra sikerült férfi utánpótlás-válogatottjaink idei éve. Az U17-es és az U19-es válogatott idén is bejutott az Eb-selejtezők elitkörébe, de az Eb-szereplés kiharcolása nem sikerült egyik versenykorosztály számára sem.

Mindhárom versenykorosztályunk bizakodva várhatta a tavaszt, az U21-es válogatott a 2017-es őszi Eb-selejtezőket veretlenül, két győzelemmel és két döntetlennel zárta, és nagy reményekkel várta a folytatást. A Ciprus elleni évnyitó kitűnően sikerült, lelkes szurkolótábor előtt, meggyőző játékkal 4-0-ra nyertünk a Hidegkuti-stadionban. Ez volt sajnos a csapat utolsó sikerélménye az évben. Négy nappal később, Belgiumban 10 perc után emberhátrányba került a válogatott, és tíz emberrel nem tudtuk tartani a csoportot később megnyerő házigazdák villámgyors támadóit: 3-0-ás vereséggel zárult a meccs.

A vereség megfogta a csapatot, ősszel Svédországban özönvízszerű esőzés után irreális talajú pályán 1-0-ra kikaptunk a házigazdáktól, majd a belgák a Szusza Ferenc Stadionban is simán, 3-0-ra nyertek ellenünk. Ezzel minden esélyünk elúszott a továbbjutás kiharcolására, és ez végképp padlóra küldte a csapatot: az addig pont nélkül álló Málta teljesen megérdemelten nyert ellenünk 2-1-re, majd a harmadik helyről is lecsúsztunk, miután a törökök a szezonzárón 2-1-re nyertek a Pancho Arénában. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Michael Boris szövetségi edzőnek több kulcsjátékosát is nélkülöznie kellett az őszi meccseken: mások mellett Kecskés Ákos, Szoboszlai Dominik és Sallói Dániel sem léphetett pályára ezeken a találkozókon.

A válogatott tavasszal kezdi meg a felkészülést a 2021-es Európa-bajnokságra. Az Eb-részvételünk azért biztos már most, mert az év végén újabb jelentős sportdiplomáciai sikert ért el az MLSZ: az UEFA úgy döntött, hogy a 2021-es Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovénia közösen rendezi meg. Az 1998. január 1. után született játékosokból álló új U21-es válogatottnak tehát nem kell részt vennie a nyáron kezdődő Eb-selejtező sorozatban, automatikusan résztvevője lesz az Eb-nek. A csapat jövő évi versenynaptárja még nem alakult ki teljesen, az viszont biztosnak látszik, hogy kilenc nemzetközi felkészülési találkozót játszik majd a válogatott 2019-ben.

Az U19-es válogatottban tavasszal az 1999-es születésű játékosok szerepeltek, akik a macedóniai Eb-selejtező elitkörben igyekeztek bravúrt elérni. Az angolok elleni első meccs szünetében még vezettünk, de a fordulás után ellenfelünk érvényre juttatta tudásbeli fölényét, és 4-1-re győzött. A második játéknapon legyőztük a házigazda macedónokat, de a tét nélküli utolsó fordulóban a lettek két hajrágóllal 3-2-re nyertek ellenünk.

Ősszel már a 2000-es korosztály veselkedett neki az újabb Eb-selejtező sorozatnak, melyet hazai környezetben vívhatott meg. A válogatott összetétele alig változott a másfél évvel ezelőtti U17-es Eb-n résztvevő együtteshez képest, és a Szoboszlai Dominik vezette csapat a szlovénok 2-1-es legyőzése után döntetlent játszott Koszovóval, majd 2-1-re nyert az osztrákok ellen, és csoportelsőként jutott a tavaszi elitkörben. A sorsolás nem volt kimondottan szerencsés, válogatottunk a német, a norvég és a horvát válogatottal került egy csoportba, utóbbi együttes lesz a márciusi minitorna házigazdája. A csoportból csak az első helyezett jut ki az örményországi Európa-bajnokságra.

– Talán meglepő lesz, amit mondok, de örülök, hogy egy ennyire nehéz csoportba kerültünk. Nem mi vagyunk az esélyese a továbbjutásnak, a játékosok fejlődését viszont az szolgálja a legjobban, ha a kontinens legjobbjaival játszanak nagy téttel bíró mérkőzéseket. Természetesen szó sincs arról, hogy lemondanánk az Eb-szereplés kiharcolásáról, egy kiegyenlített csoportban bármi megtörténhet, biztos vagyok benne, hogy az összes játékos úgy vág neki a viadalnak, hogy reális célnak tartja az első hely megszerzését, amelyért mindent meg is tesz majd a pályán – fogalmazott Németh Antal a sorsolásról.

Az U17-es válogatott a 2001-es korosztállyal a kora tavaszi felkészülés során nemzetközi tornát nyert Spanyolországban, így önbizalommal telve készülhetett a hazai rendezésű Eb-elitkörre, ahonnan azonban nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást. Pedig a torna elején minden esély megvolt az Eb-részvétel kiharcolására: a szlovénok elleni szerencsés döntetlent követően magabiztosan legyőztük a románokat, így az utolsó játéknapon egy döntetlen is elég lett volna az Eb-kvalifikációhoz Izrael ellen. A szünetig magabiztosan tartottuk is a gólnélküli eredményt, a fordulás után vétett szerencsétlen öngóllal azonban hátrányba kerültünk, amit a lefújásig nem tudtunk kiegyenlíteni. Szélesi Zoltán együttese így lemaradt az Eb-ről, amelyre a szlovénok és az izraeliek utazhattak.

A 2002-es korosztály játékosai ősszel vágtak neki az Eb-selejtező sorozatnak, és hazai pályán meggyőző teljesítményt nyújtva biztosították helyüket az újabb elitkörre. A románok elleni 0-0-ás döntetlent két győzelem követte, Litvániát 3-0-ra, Szerbiát 1-0-ra győzte le Telkiben Preisinger Sándor együttese. Az elitkörös sorsolásnak azonban ez a csapat sem örülhetett tiszta szívből: a belgák, a norvégok és a bosnyákok várnak tavasszal a Preisinger-csapatra, amely itthon próbálja meg kiharcolni az Eb-szereplést - ebben a korosztályban az első és a második helyezett is kijut a tornára (pontosabban a nyolc csoportgyőztes és a hét legjobb második, vagyis egyedül az összes selejtezős csoport legrosszabb másodikja marad le róla).


Címkék:

Kapcsolódó hírek