U17: Peches öngóllal úszott el az Európa-bajnokság
U17 férfi   |   Mérkőzések   |   2018. március. 28., 12:30
U17: Peches öngóllal úszott el az Európa-bajnokság

A magyar férfi U17-es válogatott az Eb-selejtezők elitkörének harmadik, záró mérkőzésén Izrael ellen lépett pályára, és kiegyenlített meccsen egy szerencsétlen öngóllal 1–0-s vereséget szenvedett. Egyetlen botlás elég volt, hogy a magyar csapat Eb-álmai elússzanak, hiszen a selejtezőkön és az elitkörben csak Izraeltől kapott ki Szélesi Zoltán csapata.

Válogatottunk hazai pályán vívta meg az elitkörös Eb-selejtezők csatáit: március 22-től sorrendben Szlovénia, Románia és Izrael ellen lépett pályára a csapat a selejtezők 7. csoportjában.

A küzdelmekben a 2001. január 1. után született játékosok vehetnek részt, a mérkőzések 2x40 percig tartanak 15 perces szünettel. 

A Szélesi Zoltán vezette U17-es válogatott első mérkőzésén Szlovénia legjobbjai ellen kezdett a III. Ker. TVE-pályán, és 1–1-es döntetlenre végzett. Második ellenfelünk Románia volt, a bemutatott jó játék pedig 2–0-s győzelmet ért.

Az utolsó körben Izrael ellen léptünk pályára. Ellenfelünk egy győzelemmel és egy vereséggel állt a csoportban a mérkőzés előtt: Romániát 5–1-re kiütötte a csapat, Szlovéniától viszont 3–0-s vereséget szenvedett. Mindez azt is jelentette, hogy a két csapat egymás elleni találkozóján már az Eb-szereplés volt a tét: Szélesi Zoltán csapatának legalább egy döntetlent kellett elérnie a kontinenstornához, míg Izrael számára csak a győzelem volt elfogadható. 

A nagy tét meg is határozta a mérkőzés első félidejét: a magyar csapat irányította ugyan a játékot, és többet birtokolta a labdát ellenfelénél, de a játékosok törekedtek a biztonságos megoldásokra. Izrael elsősorban gyors csatáraiban és a kontrajátékban bízott, de nagy helyzetet ők sem tudtak kialakítani a félidő hajrájáig, akkor azonban egyre nagyobb nyomás alá helyezték a magyar kaput, és több lehetőséget is sikerült kialakítaniuk, a magyar védelem azonban állta a rohamokat, és a szünetig nem változott az eredmény. 

A második félidő viszont nem is kezdődhetett volna rosszabbul: egy bal oldali beadást követően Vida szeretett volna felszabadítani, de a labda lecsúszott a lábáról és a saját kapujába lőtt (0–1).

A kapott gólt követően Szélesi Zoltán cserélt, és Tóth-Gábor beállításával átállt kétcsatáros játékra a magyar válogatott, amely rögtön veszélyesebben kezdett futballozni, igaz, ez nagyobb kockázatvállalást is jelentett a villámgyors izraeli csapat ellen. 

Az 58. percben közel került az egyenlítéshez a válogatott: Papp Marcell remekül tekert középre egy bal oldali szabadrúgást, a hosszú kapufánál Kocsis érkezett, ám végül szögletre mentettek a védők. A túloldalon veszélyesek voltak az izraeliek is: a 66. percben Ovadia találta telibe a felső lécet. 

A hajrában folyamatosan jött előre a magyar válogatott, de tiszta gólhelyzetet csak az utolsó percekben sikerült kialakítani: egy keresztlabdát követően Papp Marcell lőhetett a jobbösszekötő helyéről, lövésébe Keouf kapus csak beleütni tudott, és már úgy tűnt, a kapuba pattan a labda, mikor a védők kivágták a gólvonalról.

Egy perccel később Beke próbálkozhatott szabadrúgásból, de 25 méteres lövését fogta a kapus, 
így a magyar férfi U17-es válogatottunk nem tudta megismételni tavalyi bravúrját, és 2018-ban nem lesz ott az Európa-bajnokságon. 

A játéknap másik mérkőzésén Szlovénia 2–1-re legyőzte Romániát, és ezzel megnyerte a csoportot. 

Ebben a korban még bőven a tanulási folyamatban vannak a játékosok. Az elitkör teljesen új kihívást és helyzetet jelentett számukra, és nem mindig tudták megfelelően viselni a terhet. Hiányzott a dinamika a játékunkból, mentünk előre az eredményért, de nem volt meg az átütő erő. A torna összességében nagyon hasznos nemzetközi tapasztalattal szolgált a játékosoknak, az utánpótlásban maga a nevelés a legfontosabb, hogy felnőtt játékosként majd mindenki erőssége lehessenek a magyar labdarúgásnak. Most még el van keseredve a stáb és a csapat is, sokat dolgoztunk a sikerért, a jövőben a megszerzett tapasztalatokat kell minél jobban hasznosítani – értékelte a mérkőzést Szélesi Zoltán szövetségi edző. 

Magyarország–Izrael 0–1 (0–0)
Gól: Vida (43., öngól)

Magyarország: Ásványi Balázs – Lakatos Benjámin, Farkas Marcell, Varju Benedek, Vida Kristóf – Posztobányi Patrik, Irimiás Gergő – Cipf Dominik (Papp Marcell 41.), Kocsis Bence Máté (Szabó Bálint 75.), Kapronczai Gergely (Tóth-Gábor Kristóf 50.) – Beke Péter 

AZ EB-SELEJTEZŐ ELITKÖR VÉGEREDMÉNYE

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok
1 Ásványi Balázs (PFLA)
12 Kiss Ágoston (Illés Akadémia)
22 Németh Botond (Videoton FC)

Védők
4 Varju Benedek (MTK Budapest)
2 Lakatos Benjámin (DVSC)
14 Posztobányi Patrik (PFLA)
5 Nyári Patrik (Illés Akadémia)
15 Farkas Marcell (DVTK)
3 Papp László (PFLA)
20 Vida Kristóf (FTC)

Középpályások
6 Irimiás Gergő (Budapest Honvéd)
16 Csala Tibor (Csíkszereda)
8 Kocsis Bence Máté (PFLA)
18 Kovács Máté (MTK Budapest)
10 Szabó Bálint (Videoton FC)

Támadók
7 Cipf Dominik (Budapest Honvéd)
17 Papp Marcell (FTC)
11 Skribek Alen (PFLA)
21 Kapronczai Gergely (MTK Budapest)
9 Tóth-Gábor Kristóf (Illés Akadémia)
19 Beke Péter (HSV)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Telki Kupa: Kevés volt a kétgólos előny a horvátok ellen
Telki Kupa: Kevés volt a kétgólos előny a horvátok ellen

U17-es válogatottunk az első félidőben kétgólos előnyt szerzett a horvátok ellen a Telki Kupa nyitónapján, de a vendégek a fordulás után ...

Döntetlent játszott az angolokkal az U17-es válogatott
Meccsbeszámoló
Vereség az írektől, búcsúztunk az Eb-től

U17-es válogatottunk az első félidőben kétgólos előnyt szerzett a horvátok ellen a Telki Kupa nyitónapján, de a vendégek a fordulás után ...