Pontosság és mentális felkészültség is kellett a sikerhez
U19 női   |   Szurkolók   |   2023. február. 22., 17:50
Pontosság és mentális felkészültség is kellett a sikerhez

Küzdelmes, nehéz mérkőzéseken szerezte meg a tornagyőzelmet női U19-es csapatunk Pinatarban. A spanyolországi torna után a döntőben fontos gólt szerző Savanya Csilla és a szövetségi edző, Turtóczki Sándor értékelt.

Tornát nyert Spanyolországban a női U19-es válogatott

Tornát nyert Spanyolországban a női U19-es válogatott

Női U19-es válogatottunk hétfőn döntőt játszott a svédek ellen a San Pedro del Pinatarban megrendezett négycsapatos tornán, és az 1-1-es döntetlent követő tizenegyespárbajban felülmúlta az ellenfelét.

Tovább

Tornagyőztesként utazhatott haza Spanyolországból női U19-es válogatottunk. A csapat előbb a torna előtt Mayer Zsófia találatával 1–1-et játszott a cseh együttessel, majd az elődöntőben 1–0-ra nyerni tudott Skócia ellen a Pinatar Kupán, a gól szerzője Kovács Aida volt. A döntőben a nagyon erős Svédországgal találkozunk, amellyel rendes játékidőben 1–1-et értünk el, majd tizenegyesekkel győzedelmeskedtünk. A tizenegyespárbaj eléréséhez Savanya Csilla büntetőből szerzett góljára is szükségünk volt pillanatokkal a találkozó lefújása előtt.

A csehek elleni első mérkőzésünk arról szólt, hogy felvegyük a ritmust és főképp, hogy összeszokjon a csapat. Annak ellenére, hogy számos klubból érkeztünk, ezt az akadályt gyorsan le tudtuk küzdeni. A második mérkőzésre már több időnk volt felkészülni, és ez meg is látszott a játékunkon. A taktikai elemeket, pontrúgásokat tudtuk gyakorolni, pontosítani, szerintem ezért is sikerült megszerezni a győztes gólt egy szögletből. Ennek kifejezetten örültem, hiszen elmondhatom, hogy eddig a pontrúgásból nem voltunk túl élesek, de sikerült ezt is kijavítanunk. A svédek elleni mérkőzésre, a torna döntőjére úgy készültünk, hogy tudtuk, nehéz dolgunk lesz, de nem féltünk. Videót is néztünk róluk, kemény kontakt játékra számítottunk, ami be is igazolódott, de nem ijedtünk meg tőlük és végül mi győztünk! – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Savanya Csilla.

Az ETO játékosa az edzőtáborral kapcsolatban elmondta, fegyelmezetten, alázatosan és keményen dolgozott az egész csapat.

Az ősszel játszott selejtező óta nagyot léptünk előre mind egyénileg, mind csapatszinten. Agresszívabbak, bátrabbak lettünk és nem félünk akár ilyen erős csapatokkal szemben is támadóbb felfogásban játszani. Nekem személy szerint, de szerintem a lányoknak is nagy boldogságot jelent ez a győzelem, és olyan lendületet ad, amit magunkkal tudunk vinni a következő tétmérkőzésekre. Nagyon nagy öröm volt a korosztályommal ilyen sikert elérni.

A 2004-es születésű, azaz 18 éves Savanya Csilla (a szintén nagyon fiatal társával, Mayer Zsófiával együtt) már Margret Kratz szövetségi kapitány csapatában is bizonyíthatott, az ott tanultakat pedig akkor is igyekszik hasznosítani, amikor a korosztályos együttesben számítanak rá:

Próbálom a felnőtt válogatottban szerzett tapasztalataimat átadni az U19-es csapattársaimnak és ezzel a tapasztalattal sikerre vezetni a csapatot. Sajnos nem sokáig szerepelhetek már a korosztályos válogatottban, de ez pluszmotivációt ad ahhoz, hogy a végsőkig küzdjek a többiekért.

A szövetségi edző, Turtóczki Sándor csapata mentális felkészültségét, jó hozzáállását emelte ki a spanyolországi torna után.

Nagyon jó közösség alakult ki, amely nem csak a pályán, de azon kívül is jól működik. A csapat átesett egyfajta szemléletváltáson, a lányok tudják, hogy a válogatottban szerepelni nagy kihívás, és aki itt akar játszani, annak többet kell nyújtania. Ebben egymást is húzzák, motiválják a játékosok, nyerő típusú focistáink vannak a keretben. Azt gondolom, hogy élesebbek, koncentráltabbak lettünk, határozottabban hozunk döntéseket a pályán, ami a folyamatos készülésnek, edzésnek köszönhető, amit a lányok a klubjaikban végeznek. 

Az U19-es csapat legközelebb áprilisban lép pályára, ekkor Portugáliába utazik Eb-selejtező tornára, ahol a házigazdák mellett a szintén komoly színvonalon futballozó franciák és a román csapat lesz ez ellenfelünk.

Ami bennünk van, azt kiadjuk az Eb-selejtezőn is. A spanyol tornán mutatott szellemiséget szeretnénk továbbvinni, de hogy ott is sikeresek legyünk, még ennél is többet kell majd nyújtanunk. Mindegyik ellenfelünk másban erős, mindegyik mérkőzés másként lesz nehéz, ma azonban már nincsenek lefutott találkozók. Eredményesek akarunk lenni és kivívni a bennmaradást az A-divízióban – mondta zárásként Turtóczki Sándor.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen
Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...

Nehéz csoportban kell helytállnia a női U19-es válogatottnak
Meccsbeszámoló
Szoros meccsen vereség - így búcsúztak női U19-eseink a felkészülési tornától

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...