Kijelölte az elitkörös keretet Turtóczki Sándor
U19 női   |   Szurkolók   |   2019. március. 28., 15:45
Kijelölte az elitkörös keretet Turtóczki Sándor

Női U19-es csapatunk a tavalyi Eb-győztes spanyolok vendége lesz április 1. és 10. között az Európa-bajnoki elitkör küzdelmeiben. Közvetlenül előtte Lipóton, háromnapos edzőtáborban kovácsolódott össze a csapat.

Törökországi edzőtáborban, majd háromnapos, lipóti összetartáson készült női U19-es válogatottunk az április eleji Eb-selejtező elitkörre, ahova csoportmásodikként jutott ki a csapat az őszi minitornáról. A hazai rendezésű selejtezőn sok góllal győztük le Moldovát (6–0) és Macedóniát (9–0); majd kikaptunk Finnországtól (0–7), de annak a találkozónak a továbbjutás szempontjából már nem volt tétje.

A török edzőtábor felemásan sikerült: az első mérkőzésen 2–2-s döntetlent játszottunk Lengyelországgal, aztán következett egy 3–0-s vereség Csehországtól, végül Koszovó 4–0-s legyőzésével zártuk a túrát. Az itt szerzett tapasztalatok feldolgozásával is telt a lipóti három nap, egy héttel az elitkör rajtja előtt.

A pályán és a taktikai teremben is levontuk a következtetéseket a kinti meccsekből, igyekszünk tanulni belőlük – válaszolta az mlsz.hu-nak Turtóczki Sándor, akinek a dolgát nehezítette, hogy az NB I-es forduló miatt három hazai játékos és az utazás miatt három légiós nem tudott csatlakozni a csapathoz Lipóton, így alapemberek nélkül kellett gyakorolni a csapatrész-feladatokat, amikre most a legnagyobb hangsúlyt helyezte a szövetségi edző.

– Össze kellett szednünk a védelmet és amit bele lehetett tenni ebbe a rövid időbe, azt mi beletettük, a lányok partnerek voltak, sérültünk sincs. A csapatból, amely megjárta Törökországot is, kialakult a spanyolországi utazókeret.

Turtóczki Sándor 20 játékost vihet magával a tornára – köztük van a második vonalban szereplő MOL Vidi FC két labdarúgója, Jánosi Ninetta és Szabó Bernadett is, akikre már Törökországban is számított az U19-esek edzője.

– A feljutásért harcol a fehérvári csapat, jó szakmai munkával neveli játékosait, akik felveszik a versenyt NB I-es társaikkal. Többet számít, hogy egyre nyerik a meccseiket a második vonalban, mintha bár feljebb szerepelnének, de sikerélmény nélkül.

U19-es lányainknak nem lesz könnyű dolguk az elitkörben: első ellenfelünk, Írország Ukrajnát (3-0), Feröert (3-0) és Litvániát (7-0) úgy győzte le a selejtező minitornán, hogy egyetlen gólt sem kapott. A házigazda Spanyolországban virágzik a női labdarúgás, az utánpótlás-nevelésben az élen járnak; ezt bizonyítja, hogy U19-es csapatuk tavaly a döntőben legyőzte Németországot és felülhetett Európa trónjára, a keretből négy játékosukat az UEFA beválasztotta a torna csapatába is; az U17-es korosztály pedig 2018 nyarán, Montevideóban világbajnok lett. Végül Szerbiával is megmérkőzünk, amely utolsó három tétmérkőzésén előbb gólnélküli döntetlent ért el Görögországgal, majd Dániától ugyan kikapott 5–0-ra, de aztán 15–0-ra verte Liechtensteint.

A spanyolok nem a mi súlycsoportunk, minden tekintetben előttünk járnak, de ez nem azt jelenti, hogy előre feladjuk a mérkőzést, mindenképp meg akarjuk nehezíteni a dolgukat. A másik két ellenféllel sem számítok könnyebb meccsre, de bízom benne, hogy ellenük eredményesek tudunk lenni, ami pontokban is megnyilvánul – tette hozzá a szakvezető.

Az elitkör programja:

Április 3.: Magyarország–Írország 13.00
Április 6.: Spanyolország–Magyarország 18.30
Április 9.: Szerbia–Magyarország 18.30

Az elitkörre utazó keret:

Kapusok:

Terestyényi Anna (Kaposvári Rákóczi BFLA) 
Böröcz Bettina (Ferencvárosi TC)

Védők:

Győrik Alexandra (Ferencvárosi TC)
Kovács Laura (ETO FC Győr)
Váradi Ráhel (MTK Hungária FC)
Jánosi Ninetta (MOL Vidi FC)
Csolti Réka (MTK Hungária FC)
André Antónia (DVTK)
Nagy Virág (Ferencváros TC)

Középpályások:

Pintye Vivien (DLA-DEAC)
Kovács Eszter (MTK Hungária FC)
Vachter Fanni (DVTK)
Szabó Bernadett (MOL Vidi FC)
Vári Viktória (MLE) 
Pusztai Sára (Ferencvárosi TC)
Ádám Viktória (Derby County)
Farkas Lily (Kansas City FC)

Támadók:

Dorner Dóra (MTK Hungária FC)
Bódai Viktória (ETO FC Győr)
Pulins Brigitta (Southern Methodist University)

 

Lipóton mindeközben kapuskiválasztót is tartottak, női A-válogatottunk kapusedzője, Kiss Mária dolgozott hét lánnyal, akik az U16-os, illetve az U19-es csapathoz kerülhetnek:

Bakó Rebeka (Gyirmót), Telek Vanda (Szent Mihály), Gévay Dorka (Femina), Dobó-Nagy Boglárka (Nyíregyháza), Bartus Réka (Szolnok), Karácsonyi Patrícia (Vasas), Ádám Anna (Mezőkövesd)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen
Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...

Nehéz csoportban kell helytállnia a női U19-es válogatottnak
Meccsbeszámoló
Szoros meccsen vereség - így búcsúztak női U19-eseink a felkészülési tornától

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...