Tizenhat éve nem verték el így az olaszokat
U18 férfi   |   Archívum   |   2013. április. 16., 15:56
Tizenhat éve nem verték el így az olaszokat

A jövő évi hazai rendezésű Eb-re készülő U18-as válogatott múlt héten alaposan megleckéztette az olasz korosztályos válogatottat. A mieink kiváló játékkal 5-2-re győzték le felkészülési meccsen az olasz válogatottat, a siker értékét növeli, hogy Olaszország válogatottjai még korosztályos szinten sem kaptak öt gólt egyetlen meccs alatt az elmúlt 15 évben. Visszapillantónkban a magyar csapat szakvezetőjével, Mészöly Gézával beszélgettünk.

- Emlékszel még, hogy milyen volt a 18 éves Mészöly Géza?
- Tizennyolc éves koromban Illovszky Rudi bácsi kezei alatt készültem NB I-es bemutatkozásomra, nagyon keményen dolgoztam azért, hogy élvonalbeli labdarúgó lehessek. Ezek a srácok most hasonló célért küzdenek, szinte mindannyian NB I-es csapat közelében vannak, néhányan a bő keretben várnak a bemutatkozásra, mások már le is játszották első meccseiket az élvonalban. A jelenlegi U18-as válogatott játékosai fizikálisan, izomzatban jóval erősebbek, mint annak idején én voltam, ők már szinte kész futballisták.

- Ez azt jelenti, hogy édesapádtól, a Szőke Sziklától nem örököltél kellő erőt?
- Inkább arról van szó, hogy manapság több olyan játékos van, aki fejlettebb a koránál, és ez így van rendjén.

- Az Aranycsapat játékosai közül egyedül Lóránt Gyula haladta meg a 180 centis magasságot, de ő is csak egy centivel. Igaz, közülük 17-18 évesen többen nagyválogatottak voltak.
- Ezt ilyen pontosan nem tudtam, de ezek a játékosok nem csak fizikálisan tartanak előrébb, mint a 18 éves Mészöly Géza, taktikailag még nagyobb a különbség a javukra. Kell is a jó felépítés, mert az ellenfeleknél is sok a fizikailag erős, és egyben ügyes labdarúgó.

- Kaptál-e visszajelzést a meccs után az olaszoktól?
- Volt szerencsém beszélni velük, és egy percig sem titkolták, hogy igencsak meglepődtek a játékunkon, főleg az első félórában mutatott teljesítményünkön. Azt mondták, nem tapasztaltak még olyasmit, hogy az ellenfél ilyen bátor taktikát választ ellenük. Mi ugyanis itt próbáltuk ki először a három-négy-hármas felállást, és ezzel alaposan megleptük őket, ennek köszönhető, hogy tizenhat év után mi voltunk az első csapat, amely öt gólt lőtt egy olasz utánpótlás korú válogatottnak. Ezt a számomra is meglepő tényt maguk az olaszok árulták el a meccs után, igaz elég szomorúan.

- Még hízelgőbb lehetett az elismerés egy olyan játékostól, mint az olaszok szakvezetője, a tizenötszörös válogatott Alberigo Evani, a Milan egykori kiválósága.
- Valóban, ő egy kiemelkedő képességű játékos volt, aki ráadásul talpig úriember, sportszerűen elismerte, hogy megérdemelten győztük le együttesét. Második alkalommal találkoztam vele, és ezúttal is megtapasztalhattam, mennyire szimpatikus ember, aki kifejezetten jól gondolkodik a fociról. Jókat beszélgettünk, megosztotta tapasztalatait, és azt is mondta, hogy szívesen játszana máskor is csapatával a telki edzőközpontban.

meszoly|

- Minek tulajdonítható ez a magabiztos siker?
- A játékosaim nagyon hamar ráéreztek az új felállásra, koncentráltak voltak, és érezhető volt, hogy az összetartás második felére nagyon együtt volt a társaság. Legkevésbé sem ijedtek meg a jó nevű ellenféltől, talán azért mert látták rajtam is, hogy bíztam a jó eredményben. Stabilak, labdabiztosak voltunk hátul, a széleken gyorsak, és többen is átlagon felüli egyéni teljesítményt nyújtottak, említhetem itt a háromgólos Farkas Zoltánt, Varga Szabolcsot, Berecz Zsombort vagy éppen Kalmár Zsoltot. Eddig is tudtam, hogy nagyszerű csapatunk van, most mások is láthatták, hogy sokra hivatott társaság a miénk.

- Mi lehet a garancia arra, hogy a csapat a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is hasonló sikereket ér el?
- Garancia nincs semmire, de ezek a játékosok az elitkörben megmutatták, hogy élesben sem ijednek meg senkitől. Az Eb-n szereplő két korosztály tizenkét tétmeccset játszott le az elmúlt másfél évben, tíz győzelem és két döntetlen a mérleg, ami fölöttébb biztató. Az új játékrendszerünk jól működött, ez olyan fegyver lehet az Eb-n is, ami meccseket dönthet el a javunkra. Jelenleg tizenöt-tizenhat stabil játékossal számolunk, melléjük épülhetnek be az 1996-os születésű labdarúgók.

- Meddig kell várni arra, hogy az U18-as korosztály játékosai közül az A-válogatottban is bemutatkozzon valaki?
- Meggyőződésem, hogy ebből a keretből négy-öt játékosnak jó esélye lesz arra, hogy nagyválogatott legyen. Ez persze még odébb van, előbb az NB I-ben kell meghatározó futballistává válniuk a srácoknak, majd négy-öt év múlva, talán már kicsivel hamarabb is, bekerülhetnek az A-válogatott keretébe. Úgy gondolom, két év múlva a legtöbb kerettag stabil NB I-es játékos lesz.

- Mészöly Géza mennyi idősen lett válogatott játékos?
- Huszonegy évesen, 1988-ban, Izlandon mutatkoztam be Mezey György irányítása alatt, először az észak-írek ellen játszottam kezdőként, mind a két meccset egy góllal megnyertük.

- Nem hiányzik az élvonalbeli kispad? - Egyáltalán nem! Most kizárólag ennek a munkának élek, és nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy ezzel a csapattal dolgozhatom együtt. NB I-es csapat edzőjeként sosem lett volna alkalmam megismerni ezeket a fiatalokat, és most már tudom, hogy sokat vesztettem volna. Amióta az MLSZ-ben dolgozom, rengeteget gyarapodott a tudásom, Both József vezetésével kitűnő szellemiségben, igazi csapatmunka folyik a korosztályos válogatottnál, klubedzőként ezt sem tapasztalhattam volna meg.

- Minden hurráoptimizmust félretéve: mire lehet képes ez a válogatott az U19-es Eb-n?
- Azt nem tudom, mindenesetre úgy indulunk neki, hogy meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot!

Címkék:

Kapcsolódó hírek

U18: Súlyos vereség az oroszoktól
U18: Súlyos vereség az oroszoktól

A magyar U18-as válogatott nagy különbségű vereséggel zárta pénteki mérkőzését a Jezek-tornán.

U18: nem bírtuk végig erővel Japán ellen
Meccsbeszámoló
U18: Győzelemel zártuk a Jezek-tornát

A magyar U18-as válogatott nagy különbségű vereséggel zárta pénteki mérkőzését a Jezek-tornán.