Litvániában játssza első Eb-selejtezőit a futsalválogatott
Futsal Férfi A   |   Csapat   |   2019. november. 07., 17:33
Litvániában játssza első Eb-selejtezőit a futsalválogatott

Turzó József együttese a házigazdák mellett a törökökkel és az északírekkel került egy Európa-bajnoki selejtezőcsoportba.

Az UEFA 2017-ben lényegi változtatásokról döntött a férfi futsal Európa-bajnokságok lebonyolításával kapcsolatban. Immár nem kétévente, hanem négyévente rendezik meg az Eb-t, amelyen ezentúl 12 helyett 16 csapat vesz részt. Az első új rendszerű viadalt 2022-ben rendezik meg, a torna házigazdája Hollandia lesz. 

Nem vallottunk kudarcot a vb-selejtezőn

A magyar válogatott októberben közel járt ahhoz, hogy bravúrt végrehajtva továbbjusson vb-selejtező csoportjából. Az angolok 3-0-s legyőzése után szoros, végig kiegyenlített meccset vívtunk a fehéroroszokkal, de ellenfelünk jobban használta ki lehetőségeit és 2-0-ra nyert. A házigazda olaszok ellen egy félidőn keresztül remekül tartottuk magunkat, de a meccs második felében a világ egyik legjobb csapata érvényesítette tudásbeli fölényét és 4-1-re nyerni tudott, így a mieink nem jutottak tovább a csoportból.

Változik a selejtezők lebonyolítása is. Harminckét válogatott vehet részt a selejtező csoportkörben, tizenhat közülük már azzal kivívta a jogot a szereplésre, hogy túljutott a világbajnoki selejtezők csoportküzdelmein. A maradék tizenhat helyre 33 csapat pályázik, köztük a magyar válogatott is, amely január végén egy négyes tornán harcolhatja ki a csoportkörös szereplést.

A mai, nyoni sorsoláson kiderült, hogy a mieink január végén Litvániában játszanak majd három meccset, az ellenfelek a litván, a török és az északír válogatott lesznek. A kvartett első helyezettjei ott lesznek az Eb-selejtező csoportban, a másodikok és a legjobb harmadikok pedig áprilisban pótselejtezőn vívhatják ki a csoportszereplés jogát. Ez azt jelenti, hogy ha a mieink az első helyen végeznek télen a négyesben, akkor legközelebb 2021 februárjában játszanak tétmérkőzést, akkor már oda-visszavágós alapon, a csoportkörben.

– A litvániai torna abból a szempontból teljesen más lesz, mint az októberi, olaszországi vb-selejtező volt, hogy ezúttal esélyesként kezdjük meg a küzdelmeket. Nem lesz könnyű dolgunk, mert a litvánok rengeteg energiát fektetnek abba, hogy fejlődni tudjanak futsalban, a törökök agresszív játékáról vannak kellemetlen tapasztalataink, az északírekről pedig nehéz lesz információt szereznünk, mert ők csak nemrégiben indították el saját futsalválogatottukat. Ezzel együtt a célunk nem lehet más, mint a csoport megnyerése, amivel biztosíthatnánk helyünket az Eb-selejtező sorozat legjobb 32 csapata között – mondta az mlsz.hu-nak Turzó József szövetségi kapitány a sorsolás után.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján
Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...

Vereséggel kezdtünk Szlovákiában
Meccsbeszámoló
Kétgólos vereséggel zártuk a szlovákiai tornát

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...