Futsal: Megújuló válogatottak, biztató eredmények
Futsal Férfi A   |   Csapat   |   2018. december. 22., 10:31
Futsal: Megújuló válogatottak, biztató eredmények

Futsalban férfi A- és utánpótlás-válogatottjaink is értek el biztató tornagyőzelmeket idén, női válogottunk pedig csak hajszállal maradt le az Európa-bajnokságról, úgy, hogy több év kihagyás után játszott ismét nemzetközi mérkőzéseket.

Kapitányváltás és javuló eredmények a férfiaknál

2018 átmeneti év volt a férfi futsalválogatott számára. Csapatunk lemaradt az idei Európa-bajnokságról, ezért ebben az évben egyetlen tétmérkőzés sem szerepelt a programjában, a 2020-as világbajnokság selejtezői is csak 2019 őszén kezdődnek meg, Eb-t pedig legközelebb 2022-ben rendeznek majd.

Az évet még Sito Rivera vezetésével kezdte meg a csapat a hazai rendezésű Visegrádi Négyek-tornán, ahol már az első játéknapon valószínűvé vált, hogy nem védi meg Szlovákiában szerzett 2016-os címét. A csehek ellen 6-0-ra elveszített első meccset követően a szlovákoktól 5-0-ra kapott ki csapatunk, majd a zárónapon a horvátok elleni 1-1-gyel szereztük meg egyetlen pontunkat. Ez utóbbi találkozó volt Sito Rivera szövetségi kapitány utolsó mérkőzése a válogatott élén, a spanyol szakember márciusban, négy és fél év után távozott posztjáról, helyére egy fiatal hazai szakember, az addigra a Berettyóújfaluval és a Haladással is kupagyőzelmet jegyző Turzó József került.

A Turzó-éra eredményesen kezdődött: a megfiatalított, új játékosokkal teletűzdelt magyar válogatott márciusban kétszer is legyőzte hazai pályán Costa Ricát felkészülési mérkőzésen, úgy, hogy ellenfelünk csak egy büntetőből tudott eredményes lenni. A szövetségi kapitány sikeres bemutatkozása után féléves szünet következett a válogatott programjában, majd szeptemberben Csehországban vettünk részt az újabb Visegrádi Négyek-tornán. A csehek ellen az utolsó másodpercekben kapott góllal maradtunk alul a nyitónapon (4-5), majd a szlovákok ellen 4-3-ra győzni tudtunk a másodikon, végül a lengyelek elleni 1-2-vel zártuk a viadalt.

Október végén újabb torna következett, ezúttal a horvátországi Porecben. A két székelyföldi játékossal is erősítő magyar csapat ezen a megmérettetésen nagyszerűen teljesített, Boszniát, Görögországot, Szlovéniát és Kuvaitot is legyőzve, hibátlan mérleggel nyerte meg a viadalt, amelyen Alasztics Marcell a legjobb kapusnak járó elismerést is besöpörte.

Az év zárásaként Grúziába utazott a csapat, ahol az elmúlt egy-két évben - elsősorban honosított játékosainak köszönhetően - az európai futsal élmezőnyéhez felzárkózó házigazdákkal játszott két meccset. Az elsőn éppen braziljainak köszönhetően nyertek a házigazdák 3-2-re, a visszavágón 2-2-es döntetlen született.

– Az idei évben lejátszott mérkőzések kettős célt szolgáltak: egyrészt szerettem volna kialakítani a keretünk magját, másrészt pedig elsajátíttatni a játékosokkal egy számukra teljesen új taktikának az alapjait. Mindkét területen sokat léptünk előre. Az idei mérkőzéseken kialakult a csapat gerince, és azok a játékosok, akik részt vettek az összetartásainkon, támadásban és védekezésben is rengeteget fejlődtek, sikerült beépíteni a játékunkba a gyakorolt taktikai elemeket. Látni ki az, aki képességekben, taktikailag és ami nagyon fontos, hogy emberileg is beleillik az általunk elképzelt karakterbe, egy nagyon jó közösség, egy igazi csapat van kialakulóban. Természetesen még sokat kell fejlődnünk, lépésről lépésre haladunk, de úgy gondolom, a játékunkon már egyértelműen látszik, merre mozdultunk el – fogalmazott az idei évben lejátszott 11 felkészülési mérkőzést követően Turzó József.

Az év végén eldőlt, hogy jövő ősszel Olaszországban kezdi a vb-selejtező sorozatot a válogatott, a házigazdák, valamint az előselejtezőből érkező két rivális ellen lépünk pályára, a csoport első két helyezettje jut a selejtező elitkörébe.

Tornagyőzelmek az utánpótlásban

Miközben az A-válogatott visszafogott teljesítményt nyújtott az év eleji Visegrádi Négyek-tornán, U21-es csapatunk megvédte címét, sorozatban másodszor is tornagyőztes lett (Ezt követően, szeptemberben, a csehországi Visegrádi Négyek-tornán a második helyet szerezte meg a házigazdák mögött). E korosztály tagjai elsősorban azért küzdöttek, hogy felkeltsék a felnőtt nemzeti csapat szakmai stábjának figyelmét (többen közülük azóta már az A-keret tagjai), a 2000-es születésű futsalosok viszont tavasztól, Frank Tamás vezetésével a jövő márciusi Európa-bajnoki selejtezőkre készültek. Őszre beérett a szakmai stáb munkája, ebben az időszakban sorozatban hét nemzetközi mérkőzést nyert meg a csapat, amely Ostravában tökéletes mérleggel nyert meg egy nyolccsapatos felkészülési tornát. A márciusi Eb-selejtező sorsolásán viszont pechünk volt: a házigazda grúzok és a törökök mellett megkaptuk Európa egyik legerősebb válogatottját, a spanyolt is, a négyesből pedig csak az első jut ki az első alkalommal kiírt U19-es Eb-re.

Visszakerült a térképre a női válogatott

A női válogatott hosszú szünet után alakult újjá: Dombó János szövetségi edző vezetésével készült az ukrajnai Eb-selejtező tornára, ugyanis az UEFA 2019-ben megrendezi az első hivatalos női futsal Európa-bajnokságot. A viadalon egy hajszál választotta el a mieinket a hatalmas bravúrtól: két győzelemmel és egy döntetlennel zártunk, akárcsak a házigazdák, de sajnos nekik lett jobb a gólkülönbségük, így ők vehetnek részt az Eb-n. A remek selejtezős szerepléssel egycsapásra felkerült a futsaltérképre a magyar válogatott, amit jelez, hogy két Eb-résztvevő együttes, a portugál és az orosz is a mieink ellen készül fel jövő év elején a 2019-es kontinenstornára.

A szeptemberi Visegrádi Négyek-torna magyar góljai:

A decemberi, Grúzia elleni páros meccs magyar góljai:


A férfi futsalválogatott idei eredményei:

Magyarország-Csehország 0-6

Magyarország-Szlovákia 0-5

Magyarország-Horvátország 1-1
Gól: Dávid

Magyarország-Costa Rica 2-0
Gól: Dróth, Horváth B.

Magyarország-Costa Rica 3-1
Gól: Harnisch, Tatai, Dróth

Csehország-Magyarország 5-4
Gól: Boromisza, Komáromi, Dróth, Tatai

Szlovákia-Magyarország 3-4
Gól: Boromisza (2), Bencsik, Harnisch

Lengyelország-Magyarország 2-1
Gól: Dávid

Bosznia-Hercegovina-Magyarország 3-5
Gól: Komáromi, Tatai, Dróth, Harnisch, Miklós

Görögország-Magyarország 0-1
Gól: Komáromi

Szlovénia-Magyarország 3-5
Gól: Dróth (2), Rábl, Harnisch, Nagy I.

Kuvait-Magyarország 1-2
Gól: Klacsák, Pál

Grúzia-Magyarország 3-2
Gól: Tatai, Dróth

Grúzia-Magyarország 2-2
Gól: Tatai, Dávid

Összesen: 7 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség

A magyar válogatott 2018-as gólszerzői: Dróth Zoltán (7), Tatai József (5), Harnisch Ákos (4), Boromisza Dániel (3), Komáromi Péter (3) Dávid Richárd (3), Klacsák Bence, Nagy Imre, Rábl János, Miklós Tamás, Bencsik Roland, Horváth Benedek, Pál Patrik (1-1)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján
Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...

Vereséggel kezdtünk Szlovákiában
Meccsbeszámoló
Kétgólos vereséggel zártuk a szlovákiai tornát

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...