Öröm volt magyar futsalosnak lenni Ukrajnában
Futsal Női A   |   Szurkolók   |   2018. szeptember. 17., 14:20
Öröm volt magyar futsalosnak lenni Ukrajnában

Női futsalválogatottunk nagyszerű eredményt ért el az ukrajnai Eb-selejtező tornán, általános meglepetést okozva a nemzetközi futsalban.

A Dombó János vezette magyar válogatott múlt héten azzal a céllal utazott ki az ukrajnai Eb-selejtező tornára, hogy nemzetközi tapasztalatot gyűjtsön, tanuljon az ellenfelektől (elsősorban a világelithez sorolt házigazdáktól), és az eredményességet tekintve se kelljen szégyenkeznie. Ehhez képest hajszálon múlt az Eb-részvétel kiharcolása, az ukránok elleni bravúros 4-4 után a kazahokat 8-4-re, a fehéroroszokat 4-3-ra győzte le a csapat. Végül a házigazdákkal azonos pontszámmal zártuk a viadalt, és csak rosszabb gólkülönbséggel maradtunk le az Eb-ről. Dombó János a hazaérkezés után az mlsz.hu-nak elmondta: a selejtezők után inkább a szép eredmények határozták meg a hangulatot, és nem az, hogy kevéssel maradt le a válogatott az Európa-bajnokságról.

- Intelligens játékosok alkotják a csapatot, így bár természetesen ott volt a fejekben, hogy mennyire közel jártunk a csodához, szerencsére mindenki tudott örülni az elért eredménynek - fogalmazott a mieink szakvezetője. - A nemzetközi sajtóban rengeteget foglalkoztak velünk, általános meglepetést keltettünk a remek szereplésünkkel, számtalan helyről kaptunk például gratulációt, ahonnan egyáltalán nem számítottunk rá. Örülünk, hogy az első hivatalos tétmeccseinket két győzelemmel és egy döntetlennel zártuk, emellett a legtöbb gólt szereztük a tornán. Mi értük el az ötödik legjobb eredményt az összes selejtezőcsoportot tekintve, sajnos azonban csak négy csapat vehet részt az Eb-n. Talán ha nem Ukrajnában rendezték volna ezt a tornát, más végeredmény született volna. Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk az eredményeinkre, és örülünk, hogy sikerült meglepetést okoznunk. Öröm volt magyar futsalosnak lenni Ukrajnában, hatalmas tiszteletet övezett bennünket a kint eltöltött napok során. Sokat tanultunk a három mérkőzésből, rengeteg tapasztalatot szereztünk, és miután az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat, maximálisan elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel.

A magyar válogatott szakmai stábja az Eb-selejtezőt megelőzően két összetartáson mérhette fel a játékosokat, az utóbbi során a stábtagok nemzetközi mérkőzéseken is megfigyelhették a játékosokat. Így alakult ki az a 12 fős keret, amely egy nagyon rövid felkészülést követően felvette a harcot azzal az ukrán csapattal is, amely a viadal előtt hosszú hetekig edzőtáborozott együtt, emellett évek óta rendszeresen játszik együtt felkészülési mérkőzéseken.

– Jól sikerült a játékoskeret kiválasztása, bár voltak hiányzóink, akik különböző okok miatt nem tudtak résztvenni a tornán – tette hozzá Dombó János. – A játékosok felkészítése a klubedzők és a válogatott stábjának munkáját is dicséri, de a legnagyobb elismerés a lányoké, akik kihozták a maximumot magukból, a harmadik meccs végére lépni is alig bírtak. A dolgunkat a végén sérülés is nehezítette, a csapatkapitányunk pedig két sárga lapja miatt nem léphetett pályára az utolsó játéknapon, ezért meglehetősen szűkös kerettel kellett befejeznünk a viadalt. Négy nap alatt három tétmeccset játszottunk, ezeken extrém terhelést kaptak a játékosok, ilyen sebességű, agresszivitású meccsekhez ugyanis nincs hozzászokva senki ebből a csapatból. A lányok azonban végtelenül profik voltak, a pályán és a pályán kívül is megvalósították amit kértünk tőlük. Fontosnak tartom, hogy már az elutazás előtt nagyszerű csapategység alakult ki, a válogatott egy összetartó baráti közösség, ahol mindenki igyekszik segíteni a másikat. A hozzáállás is példamutató volt, hiszen nem megúszni mentünk ki Ukrajnába, mindegyik meccsen a győzelmet tűztük ki célként, függetlenül az esélyektől. A lányok bíztak magukban, és elhitték, hogy bármelyik riválisukat le tudják győzni. A tornán pedig minden mérkőzésen akadt egy-két valóban extra teljesítmény, ráadásul minden meccsen más-más játékos emelkedett ki a mezőnyből.

A visszajelzések alapján a magyar válogatott ezzel a teljesítménnyel letette a névjegyét az európai futsalban, a három mérkőzés elég volt ahhoz, hogy egy polccal magasabbra kerüljön az együttes. Az Eb-szereplés kiharcolása ugyan nem jött össze, de a csapatépítés a jövőben folytatódik, annak érdekében, hogy két év múlva, a következő Eb-selejtezőkön is helytálljon a válogatott.

– Biztos vagyok benne, hogy lesz pozitív hozadéka ennek a tornának, például már most több válogatott is jelezte, hogy szívesen megmérkőzne velünk – mondta Dombó János. – Bízom benne, hogy egyre nagyobb értéke lesz a kerettagságnak, ami még nagyobb munkára ösztönzi a lányokat. A válogatott kerete továbbra is nyitott, s bár a merítési lehetőség nem túl nagy, az idei összetartásaink során kialakítottunk egy 25-30 fős bő magot, amire a jövőben bátran építhetünk. Továbbra is szeretnék a klubedzők segítségére támaszkodni, mert csak az egyesületekkel együtt sikerülhet eredményes válogatottat fenntartani. A játékosok egyéni karrierjeiben is előrelépést hozhat a jó szereplés, és természetesen lendületet adhat a válogatott későbbi kihívásai elé. A következő időszakban szeretnénk olyan ellenfelekkel megmérkőzni, amelyek garantálják a csapatunk további fejlődését. Magasra tettük a lécet saját magunk előtt, most az a dolgunk, hogy a folytatásban is a tudásunkhoz képest a maximumot hozzuk ki magunkból, szeretnénk közelebb kerülni Európa élcsapataihoz. Egy út kezdetén járunk, bízom benne, hogy a válogatott jó szereplése lökést ad a teljes szakágnak, és fejlődésnek indulhat meg a női futsal.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női futsal - Folk Zsuzsanna: bízom benne, hogy a vb-re talán kijuthatunk
Női futsal - Folk Zsuzsanna: bízom benne, hogy a vb-re talán kijuthatunk

Folk Zsuzsanna 23-szoros válogatott már több mint másfél évtizede jelen van a női futsalban, pályafutása során nyert bajnokságot és Magyar Kupát ...

Szerbiai tornára utaztak a női futsalosok
Meccsbeszámoló
Női futsalválogatottunk második helyen zárt a szerbiai tornán

Folk Zsuzsanna 23-szoros válogatott már több mint másfél évtizede jelen van a női futsalban, pályafutása során nyert bajnokságot és Magyar Kupát ...