Uruguayi győzelem a Puskás Aréna avatóján
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2019. november. 15., 21:04
Uruguayi győzelem a Puskás Aréna avatóján

A magyar válogatott és a magyar szurkolók történelmi eseményt élhettek át péntek este: a csapat az Uruguay elleni felkészülési mérkőzéssel felavatta az új nemzeti stadiont, a Puskás Arénát.

A találkozóra már hetekkel a mérkőzés előtt elfogyott az összes jegy, így mintegy 65 ezer néző előtt kezdődött meg az avatómérkőzés. A találkozó előtti megnyitó ünnepség során legendás játékosokat szólítottak a gyepre a korábbi Népstadion, majd Puskás Ferenc Stadion múltjából, így a legidősebb élő válogatott játékost, Raduly Józsefet, a válogatottsági csúcstartó Király Gábort, Dunai II Antalt, Szentmihályi Antalt, Rákosi Gyulát, Fenyvesi Mátét, Nagy Antalt, Csapó Károlyt, Pintér Sándort, Dárdai Pált, Illés Bélát, Pisont Istvánt vagy Kovács Kálmánt.

A mérkőzést egy búcsúztatás is megelőzte: a 97-szeres válogatott Gera Zoltánnak az MLSZ elnöke, Csányi Sándor adott át egy emléklapot, illetve Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke köszöntötte a legendás játékost – a közönség vastapsa mellett. Az ünnepélyes kezdőrúgást Gera Zoltán és a Népstadion első gólszerzője, a 93 éves Nyikita Szimonjan végezte el. 

Marco Rossi szövetségi kapitány ígéretéhez híven Dibusz Dénest jelölte a kapuba, előtte Bese Barnabás, Baráth Botond, Lang Ádám és Korhut Mihály alkotta a védőnégyest. Vida Máté, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt alkotta a középpályát, elöl pedig Varga Roland, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs kapott helyet. 

A 2. percben egy bal oldali szöglet után a magyar válogatotté volt a meccs első helyzete, Szalai Ádám fejelt a kapu mellé. A 4. percben az uruguayiak is helyzetbe kerültek, Luis Suarez lövését szögletre hárította Dibusz. Suarez a 7. percben távolabbról próbálkozott, lövése nem volt pontos. A 15. percben vezetést szereztek a dél-amerikaiak: Vina indult meg a bal oldalon, elgurította a labdát Bese lábai között, majd parádés labdát adott a jobb kapufánál érkező Cavaninak, aki közelről nem is hibázta el a ziccert (0-1). 

A 21. percben kétgólosra növelte előnyét Uruguay: Suárez tette ki a labdát a bal oldalra, Brian Rodrigueznek, aki kicselezte Besét, majd balról, 13 méterről jobbal a kapu bal felső sarkába lőtt (0–2). Perceken belül szépítettünk: egy szabadrúgás után Varga Roland és Dzsudzsák Balázs kényszerítőzött a 16-os jobb oldalánál, a Ferencváros támadója kiválóan centerezett a középen helyezkedő Szalai Ádámhoz, aki kapásból, 11 méterről a bal alsó sarokba helyezett (1-2).

A magyar gól után kiegyenlített mezőnyjáték váltotta fel a rohanást, elmaradtak a helyzetek a kapuk előtt. A 40. percben Dzsudzsák Balázs lőtt 20 méterről, szabadrúgásból a jobb felső sarok mellé-fölé, a 44. percben pedig előbb egy nagy magyar, majd az ellentámadásból egy uruguayi lehetőség maradt kihasználatlanul, utóbbinál Cavani lövését védte Dibusz. 

A szünetben nem történt csere egyik oldalon sem, a fordulás után előbb az uruguayiak változtattak, majd nálunk Dzsudzsák Balázs helyére Kovács István érkezett. Ezután két nagy vendéghelyzet következett, de Vina és Rodriguez sem célzott tökéletesen. A következő percekben az uruguayi tizenhatos előterébe helyeződött a játék, közben Feczesin Róbert váltotta Szalai Ádámot, a 64. percben egy kontra végén Gómez lövésénél mentettünk szögletre.

A következő percekben Marco Rossi becserélte Nagy Ádámot, majd a 72. és a 75. percben újoncot avattunk: előbb a 21 éves Szalai Attila vette át Baráth Botond helyért a pályán, ezután Nagy Zsolt érkezett Korhut Mihály helyett. A hajrára fordulva visszavettek a tempóból a csapatok, a 83. percben Kalmár Zsolt súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, hordágyon vitték le a pályáról, Holman Dávid állt be a helyére.

A 88. percben Dibusznak kellett nagyot védenie egy uruguayi szabadrúgást követően, majd Varga Roland lövésébe Vida Máté tette bele a fejét, a labda alig kerülte el a kaput. Ez volt a mérkőzés utolsó nagy lehetősége. A vendégek az ötperces hosszabbítás végéig magabiztosan őrizték előnyüket, és történetük során első alkalommal legyőzték a magyar válogatottat. A magyar szurkolók sem lehetettek csalódottak, hiszen egy csodálatos stadion vett birtokba a válogatott, és a világ egyik legjobb csapata ellen mutatott játék is biztató volt a Wales ellen, keddi Eb-selejtező előtt.

A Puskás Arénában legközelebb hétfőn 19.00 órakor rendeznek mérkőzést, ekkor a Gera Zoltán vezette U21-es válogatott fogadja az osztrákok korosztályos csapatát felkészülési mérkőzésen.

Magyarország-Uruguay 2019-11-15
2019.11.15. (péntek)
Magyarország HUN
Magyarország
Uruguay
Uruguay URU

Magyarország
Magyarország
Marco Rossi
2
3
9
12
13
17
21
26
1
Muslera
3
Godín
4
González
6
Bentancur
7
Lozano
9
Luis Suárez
15
Valverde
16
Rodríguez
19
Coates
21
Cavani
22
Viña
Magyarország-Uruguay 2019-11-15
Uruguay
Óscar Tabárez
Uruguay
Cserék
Magyarország
Magyarország
1
Gulácsi Péter
4
Szalai Attila
70'
83'
87'
6
Gazdag Dániel
8
Nagy Ádám
66'
11
Feczesin Róbert
59'
14
Lovrencsics Gergő
15
Kovács István
53'
76'
94'
16
Pátkai Máté
19
Holman Dávid
82'
92'
20
Sallai Roland
22
Kovácsik Ádám
25
Nagy Zsolt
74'
86'
93'
Uruguay
Uruguay
2
Bruno Méndez
5
Matías Vecino
52'
8
Gastón Pereiro
81'
91'
93'
11
Cristhian Stuani
73'
12
Martín Campaña
13
Gastón Silva
14
Lucas Torreira
66'
17
Diego Laxalt
67'
78'
18
Maxi Gómez
45'
23
Mathías Suárez


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.