Nyolcvannégy percig álltuk a sarat, de a hajrában hármat lőtt Portugália
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2021. június. 15., 20:28
Nyolcvannégy percig álltuk a sarat, de a hajrában hármat lőtt Portugália

A portugálok végig jelentős labdabirtoklási fölényben játszottak a magyar válogatott ellen a Puskás Arénában, de 84 percig nem tudták feltörni a szervezett védekezésünket. A hajrában egy peches góllal vezetést szereztek, és onnan már nem maradt esélyünk a pontszerzésre. A vége 0-3 lett.

1815 nappal legutóbbi Európa-bajnoki meccsünk után ismét magyar Eb-mérkőzésre készülhettek a szurkolók: a Marco Rossi vezette válogatott a Puskás Arénában telt ház, mintegy 50 ezer magyar szurkoló előtt fogadta a címvédő portugál csapatot. A két válogatott öt évvel ezelőtt Lyonban emlékezetes mérkőzésen 3-3-as döntetlent játszott egymással az Európa-bajnokságon, akkor a mieink csoportelsőként, a portugálok viszont csak a legjobb csoportharmadikok között jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, más kérdés, hogy Cristiano Ronaldóék értek el messzebbre, végül megnyerték az Európa-bajnokságot.


A szurkolók 70%-a mérkőzés előtt legalább négy órával felvette karszalagját, és 60 perccel a találkozó előtt belépett az Arénába! Így volt lehetséges a stadion gyors megtöltése, és az, hogy már az első perctől szólt a Ria-ria-Hungária!!! Köszönjük!

Marco Rossi szövetségi kapitány két olyan játékost jelölt a kezdőcsapatba, aki öt éve is kezdett a portugálok ellen: Szalai Ádámot és Lovrencsics Gergőt. A kapuban Gulácsi Péter állt, előtte Botka Endre, Orbán Willi és Szalai Attila szerepelt, a középpálya tengelyében Nagy Ádám, Schäfer András és Kleinheisler László kapott helyet, a jobb oldalt Lovrencsicsnek, a balt Fiola Attilának kellett bejátszania, míg Szalai Ádám csatártársa Sallai Roland volt. A portugáloknál Rui Patricio, Pepe, William Carvalho és Cristiano Ronaldo szerepelt mindkét meccs kezdőcsapatában.

A magyar  válogatott az első percektől a stabil, szervezett védekezést tartotta elsősorban szem előtt, átadta a kezdeményezés lehetőségét az ellenfélnek, de igyekezett a lehető legjobban lezárni a területeket a portugálok támadói előtt. Az első portugál lövési kísérletre kevesebb mint öt percet kellett várni, Jota 16 méteres próbálkozását Gulácsinak kellett vetődve védenie. Jól zárt a védelmünk, a portugálok a jelentős labdabirtoklási fölényük ellenére nem tudták zavarba hozni a hátvédsorunkat, de az első húsz percben minden energiánkat a védekezés emésztette fel, nem tudtunk veszélyes akciót vezetni.

A 27. percben eladtuk a labdát saját térfelünkön, a portugálok gyorsan eljutottak a kapunk elé, de Orbán nagyot mentett a 16-oson belül. Félóra játék után tartottuk a gólnélküli döntetlent, de ennél több nem volt benne a meccsben, a portugálok nyomasztó fölénye egy pillanatra sem csökkent.

A 37. percben jegyezhettük fel az első helyzetünket: Schäfer labdaszerzése után Szalai Ádámmal szemben szabálytalankodtak bal oldalon, a portugál térfél közepén. A szabadrúgást Sallai végezte el, beadását Szalai Ádám fejelte kapura, Rui Patricio magabiztosan védett. Két perccel később Ruben Dias kapott sárga lapot a Kleinheislerrel szemben elkövetett szabálytalanságért. Ebben a periódusban több remek labdaszerzésünk is volt a felezővonal környékén, percekre ki tudtunk jönni a portugálok szorításából. A 40. percben Jota maradt üresen középen, egy jobb oldali beadás után fordulásból kapura lőtt, de Gulácsi védte a laposan érkező labdát. A 43. percben labdát vesztettünk a kapunk előtt, a portugálok gyorsan megjátszották a ziccerben lévő Ronaldót, de a veterán csatár szerencsére nem tudta jól eltalálni a labdát, ami a lábáról a kapu fölé vágódott. Ez volt a félidő utolsó lehetősége, gólnélküli állásnál ért véget a játékrész.

A szünetben egyik csapat sem cserélt, a második félidő első helyzete pedig a portugálok előtt adódott (szöglet után Pepe fejesét védte a levegőben úszva Gulácsi), majd Szalai Ádám távoli lövését védte jóval könnyebben Rui Patricio. A játék képe nem sokat változott, a portugálok birtokolták a labdát, mi pedig a szervezett védekezésben, és labdaszerzések utáni gyors ellentámadásokban bíztunk. Egy ilyen ellenakció végén, az 57. percben Sallai lőtt a balösszekötő helyéről, de Rui Patricio ismét a helyén volt. Hősiesen álltuk a rohamokat, de megnyugtatóbb lett volna, ha hosszabb ideig birtokoljuk a labdát, mert hosszú percekig a 16-osunk környékén zajlott a játék, ami a portugálok klasszisaira való tekintettel folyamatosan veszélyt rejtett magában.

A 65. percben frissítettünk a középpályán, Nego Loic érkezett Schäfer András helyére, nem sokkal később Gulácsi piszkálta ki a bal alsóra tartó labdát Fernandes 22 méteres lövése után. Egy perccel később, a túloldalon Sallai nem találta el jól a labdát helyzetben, majd Bernardo Silva helyére Rafa Silva érkezett a portugáloknál. Ahogy közeledtünk a hajrához, egyre többször sikerült meglódulnunk a saját térfélen szerzett labdákkal, a portugálok ilyenkor apró szabálytalanságokkal állították meg a kibontakozó akcióinkat. A 78. percben kettőt cseréltünk, Sallai helyére Schön Szabolcs érkezett, Kleinheisler László helyét pedig Sigér Dávid vette át. A 80. percben Schön Szabolcs betalált ugyan, de lesen kapta a labdát, így a gól nem volt érvényes. 

A 84. percben peches gólt kaptunk, egy jobbról érkező beadásnál Szalai Attila lábán megpattant a labda, így lett jó Guerreirónak, akinek lövése irányt változtatott Orbánon, a labda így a jobb alsó sarokba gurult (0-1). A középkezdést követő első portugál helyzetből büntetőhöz jutott ellenfelünk, Orbán szabálytalankodott Rafa Silvával szemben. A tizenegyest Ronaldo magabiztosan értékesítette (0-2). Ezzel eldőlt a mérkőzés, de a hátralévő időben a portugálok nemcsak magabiztosan őrizték az előnyüket, hanem megszerezték a harmadik góljukat is: a 93. percben Ronaldóék kipasszolták a magyar védelmet, a csapatkapitány visszakapta a labdát az öt és felesen belül, elhúzta Gulácsi mellett, majd az üres kapuba passzolt, beállítva a 0-3-as végeredményt.

Az F csoport második mai mérkőzésén a magyar válogatott követkető ellenfele, a vb-címvédő francia csapat Mats Hummesl öngóljával 1-0-ra legyőzte a németeket Münchenben. A magyar válogatott szombaton 15.00 órától fogadja a a franciákat a Puskás Arénában.

Magyarország-Portugália 20210615
2021.06.15. (kedd)
EURO2020 A csoport
Magyarország HUN
Magyarország
Portugália
Portugália POR

Magyarország
Magyarország
Marco Rossi
4
5
6
8
9
13
20
21
1
Rui Patrício
2
Semedo
3
Pepe
4
Rúben Dias
5
Raphaël Guerreiro
7
Ronaldo
10
Bernardo Silva
11
Bruno Fernandes
13
Danilo
14
William Carvalho
21
Diogo Jota
Magyarország-Portugália 20210615
Portugália
Fernando Santos
Portugália
Cserék
Magyarország
Magyarország
2
Lang Ádám
3
Kecskés Ákos
7
Nego Loic
64'
79'
10
Cseri Tamás
12
Dibusz Dénes
17
Varga Roland
87'
93'
18
Sigér Dávid
77'
19
Varga Kevin
87'
22
Bogdán Ádám
23
Nikolics Nemanja
24
Schön Szabolcs
76'
79'
26
Bolla Bendegúz
Portugália
Portugália
6
José Fonte
8
João Moutinho
88'
9
André Silva
80'
12
Anthony Lopes
15
Rafa Silva
70'
71'
16
Renato Sanches
80'
18
Rúben Neves
19
Pedro Gonçalves
22
Rui Silva
23
João Félix
24
Sérgio Oliveira
25
Nuno Mendes

2020 - Európa-bajnokság A csoport
EURO2020
A csoport
M GY D V RG KG P
Franciaország FRA 3 1 2 0 4 3 5
Németország GER 3 1 1 1 6 5 4
Portugália POR 3 1 1 1 7 6 4
Magyarország HUN 3 0 2 1 3 6 2


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.