Kétgólos siker Szófiában, egy meccsre az Eb!
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2020. október. 08., 22:49
Kétgólos siker Szófiában, egy meccsre az Eb!

A magyar válogatott Willi Orbán, Kalmár Zsolt és Nikolics Nemanja góljaival 3-1-re legyőzte a bolgárokat a két csapat szófiai Eb-pótselejtezőjén, és novemberben Izlanddal játszhat az Európa-bajnoki szereplésért.

Közel egy évvel az utolsó Európa-bajnoki selejtező mérkőzését követően a Marco Rossi vezette válogatott Szófiában lépett pályára Eb-pótselejtezőn a házigazda bolgárok ellen. Csakúgy, mint a szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken, Marco Rossi ezúttal is a három belső védős, kétcsatáros felállásban küldte pályára csapatát. A belső védőhármas nem változott a szeptemberi mérkőzésekhez képest, a jobb oldalon viszont ezúttal Fiola Attila kapott lehetőséget, míg Filip Holendernek kellett bejátszania a pálya bal oldalát. A középpálya tengelyében Sigér Dávid, Nagy Ádám és Kalmár Zsolt kapott helyet, a két csatár pedig Szalai Ádám és Sallai Roland volt.

A bolgárok magasra feltolt védekezéssel kezdték a mérkőzést, már a védőinket igyekeztek megzavarni a labdakihozatalaink során. Az első percekben nem tudtunk támadásokat építeni, de a bolgárok sem jutottak el lehetőségekig. A 17. percben az első helyzetünkből megszereztük a vezetést: Kalmár Zsolt bal oldali szögletét követően Willi Orbán robbant be az ötösnél, és a testével a kapuba sodorta a labdát (0-1).

A gólra egy távoli lövéssel válaszoltak a hazaiak, de Gulácsi Péter a léc fölé tolta a labdát. A folytatásban magabiztosan őriztük az előnyünket, támadásban nem voltunk aktívak, de a bolgárok sem találtak fogást a védelmünkön, nem tudtak nyomást gyakorolni a kapunkra. Az első félidő második felében két hazai helyzetet jegyezhettünk fel, mindkét esetben Gulácsinak kellett lábbal nagy bravúrt bemutatnia egy-egy közeli próbálkozást követően.

Jól fejezte be az első félidőt a bolgár csapat, de még jobban kezdte a másodikat a magyar: a 47. percben Kalmár Zsolt mintegy 30 méterről, kissé jobbról lőtt kapura egy szabadrúgást, a labda megpattant a sorfalon, és a bal alsó sarokban kötött ki (0-2). A gól megfogta a hazaiakat, a következő percekben többször is eljutottunk a bolgár kapuig, de az 54. percben hibáztunk védekezésben, Lang egy szabálytalansága után sárga lapot kapott, a játékvezető elsőre büntetőt ítélt, majd a videóbíró jelzésére szabadrúgásra változtatta a döntését. Nem sokkal később kihasználtuk első cserelehetőségünket, Szalai Ádámot váltotta Nikolics Nemanja. A bolgároknak egyre több kockázatot kellett vállalniuk, próbálkoztak is becsülettel, de nagy helyzetig nem jutottak.

A 70. percben Marco Rossi kettőt cserélt, debütált a magyar válogatottban Nego Loic, és pályára lépett Hangya Szilveszter is. Hangya öt perccel később gólpasszt adott, egy bal oldali beadás után az alapvonal közeléből ívelt középre, az egyedül maradt Nikolics Nemanja pedig 4 méterről a hálóba fejelt (0-3). A mérkőzés ezzel a góllal eldőlt, a hazaiak egyre csökkenő lelkesedéssel igyekeztek támadni, már ők is érezték, hogy innen nem tudnak felállni.

A 82. percben Marco Rossi beküldte Gazdag Dánielt és Botka Endrét is, tizenhatra növelve a pályára lépő játékosaink számát. A bolgárok a végén még kihasználtak egy védelmi hibánkat, és Yomov révén megszerezték a becsületgólt, de a magyar továbbjutás egy pillanatig sem forgott veszélyben: 3-1-re nyertünk, és novemberben a románokat 2-1-re legyőző Izlandot fogadjuk a Puskás Arénában, annak a mérkőzésnek már az Európa-bajnoki részvétel lesz a tétje. Előtte azonban még lesz két Nemzetek Ligája-mérkőzésünk is: három nap múlva, vasárnap Szerbiában, jövő szerdán pedig Oroszországban lép pályára csapatunk. 

Bulgária-Magyarország
2020.10.8. (csütörtök)
EURO2020 Pótselejtező
Bulgária BUL
Bulgária
Magyarország
Magyarország HUN

Bulgária
Bulgária
Georgi Dermendzhiev
3
Terziev
6
Cicinho
8
Nedelev
9
Karagaren
10
Kraev
12
Karabelyov
14
Nedyalkov
15
Bozhikov
16
Malinov
18
Ivanov
23
Iliev
2
4
5
6
8
9
13
18
20
Bulgária-Magyarország
Magyarország
Marco Rossi
Magyarország
Cserék
Bulgária
Bulgária
1
Martin Lukov
2
Strahil Popov
4
Valentin Antov
5
Kristian Dimitrov
7
Dominic Yankov
79'
11
Kiril Despodov
57'
72'
76'
82'
87'
13
Nikolay Mihaylov
17
Georgi Yomov
30'
88'
90'
19
Ismail Isa
78'
20
Dimitar Iliev
21
Dimitar Velkovski
22
Aleksandar Tsvetkov
Magyarország
Magyarország
3
Varga Kevin
7
Nego Loic
69'
10
Cseri Tamás
12
Dibusz Dénes
14
Hangya Szilveszter
69'
79'
15
Botka Endre
81'
16
Gazdag Dániel
81'
82'
87'
87'
17
Schäfer András
19
Könyves Norbert
21
Bese Barnabás
22
Hegedüs Lajos
23
Nikolics Nemanja
58'
74'


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.