Új formátumban selejteznek az Eb-ért női utánpótláscsapataink
U19 női   |   Szurkolók   |   2021. március. 11., 15:51
Új formátumban selejteznek az Eb-ért női utánpótláscsapataink

Az UEFA átformálta a női U17-es és U19-es válogatottak selejtezőit, immár két-két ligában megy majd a harc az Eb-szereplésért. Az U17-es válogatott Bulgáriát, Írországot és Norvégiát kapta ellenfélként az első körben. Az U19-es pedig Dániával, Finnországgal és Tököroszággal mérkőzik meg ősszel.

A koronavírus-járvány nem engedte, hogy az utánpótláscsapatok az elmúlt egy évben tétmérkőzést játsszanak, és a 2020-2021-es Európa -bajnokágok, valamint vele együtt a selejtezők is elmaradtak, az UEFA azonban úgy készül, hogy a 2021-2022-es tornákat megrendezi a női U17-es és U19-es csapatok részvételével – méghozzá egy teljesen átszabott rendszerben, amely a korábbinál jobban szolgálja a fiatalok fejlődését.

A legfőbb változás, hogy a válogatottakat az UEFA-együtthatók alapján A- és B-ligákba osztották. Mindkét liga együttesei két selejtezőkört játszanak le, egyet ősszel, egyet pedig 2022 tavaszán.

Mindkét korosztályos magyar válogatott az A-ligában szerepel. Az első selejtezőkör sorsolását csütörtökön tartotta az UEFA.

Ezúttal a válogatottak delegációinak részvétele nélkül, de a szokásokhoz híven online közvetítés mellett húzták ki a csapatokat.

A Schumi Dorottya vezette U17-es együttesünk Bulgáriával, Írországgal és Norvégiával mérkőzik meg ősszel.

– Az átalakítás lényege, hogy a lányok minél jobb csapatokkal tudjanak játszani, és egyáltalán nem baj, hogy komoly ellenfeleket is kaptunk, ez jó erőfelmérő lesz a csapat számára. Norvégia mindig is a világélvonalhoz tartozott, Írország is erős, Bulgáriáról most azt gondolom, hogy meg lehet őket fogni, de természetesen szeretnénk minél több pontot szerezni majd a csoportban. Megnehezíti a dolgunkat, hogy egy új korosztályt kell felépíteni, amelynek nincs még nemzetközi tapasztalata. Viszont a korábbi U14-es programnak köszönhetően most nem kell új kiválasztót tartanunk, hiszen már akkor látszott, kik lesznek azok a játékosok, akikre lehet majd építeni. A hazai korosztályos bajnoki mérkőzéseket is figyelem, és bízom benne, hogy őszig tudunk még összetartásokat tartani, és akár nemzetközi felkészülési találkozót is játszani – nyilatkozott a szövetségi edző.

A torna házigazdája Norvégia lesz, válogatottunk október 9. és 15. között lép majd pályára.

A fiatalabb korosztályban 49 csapat indul a versengésben, ők két ligára oszlanak.

Az másik versenykorosztályunk, az U19-es Dániával, Finnország és Törökország ellen játszik majd a selejtezőben. A házigazda a dán csapat lesz, amely a tornát október 20. és 26. között rendezi.

Turtóczki Sándor szövetségi edző együttese utolsó nemzetközi tornáján éppen Törökországgal is megmérkőzött egy évvel ezelőtt.

– Kiesett egy korosztály és újak jönnek most helyettük, az ellenfeleinkről sem tudhatjuk biztosan, milyen játékerőt fognak képviselni. Az új rendszerben a második kalapban nagyon erős csapatok voltak és Finnország mellett Dánia ellen is nagyon nehéz dolgunk lesz. Összeszedett, tudatos játékra lesz szükségünk ellenük ahhoz, hogy ne tudják érvényesíteni fizikai fölényüket. Törökországban folyamatosan fejlődik a női labdarúgás és általában hajtós, erős csapattal rendelkeznek. Az átalakítás előnye, hogy a csoportból csak az utolsónak nem lesz esélye tavasszal kivívni az Eb-szereplést – fogalmazott a szakember.

Az U19-es korosztályban rekordszámú, 52 csapat indul az Eb-selejtezőben.

Az őszi minitornák után átalakul a beosztás: a B-liga csoportelsői és a legjobb második helyezett feljut az A-ba, míg az A-liga utolsói kiesnek és tavasszal már a B-ligában szerepelhetnek. Így az A-liga együttesei erős ellenfelekkel csaphatnak össze, illetve azzal, hogy a B-ligások is játszanak tavasszal, azok a csapatok is játéklehetőséghez jutnak, amelyek nem jutnának be az elitkörbe.

A tavaszi, 2. selejtezőkörből viszont csak az A-liga legjobb hét csapata kvalifikál a 2022 nyarára tervezett Európa-bajnokságra. De a 2. selejtezőkör eredményeitől függ majd az is, hogy mely csapatot melyik ligában küzdhet a következő kiírásban, 2022-2023-ban.

Ez a lebonyolítás érvényes mind a két női versenykorosztályra. Az U19-es Eb-t Csehországban, az U17-est pedig Bosznia-Hercegovinában rendezik meg jövő nyáron.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen
Női U19: Küzdelmes mérkőzésen egygólos vereség a franciák ellen

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...

Nehéz csoportban kell helytállnia a női U19-es válogatottnak
Meccsbeszámoló
Szoros meccsen vereség - így búcsúztak női U19-eseink a felkészülési tornától

Női U19-es válogatottunk a franciák ellen folytatta szereplését az Eb-selejtező sorozat A-divíziójában. A találkozót egy, az első félidőben lőtt ...