Női U14: Nyugat régiós válogatottja képviseli hazánkat a nemzetközi tornán
U17 női   |   Szurkolók   |   2019. szeptember. 22., 09:43
Női U14: Nyugat régiós válogatottja képviseli hazánkat a nemzetközi tornán

Elérkeztünk a döntőhöz a tíz hónapja kezdődött női U14-es projektben. Az UEFA és az MLSZ közös programjának keretében az ország négy régiójában szerveződött válogatott csapat, amelyekből a legügyesebb lányok alkotják majd előbb az U15-ös, majd idővel a versenykorosztályok együttesét.

Az UEFA szakembere, Margret Kratz; valamint Markó Edina az U14-es projekt szakmai vezetője, a női A-válogatottunk szövetségi kapitány, a válogatott több stábtagja és a szövetségi edzők is részt vettek a régiós válogatottak tornáján, Telkiben. A kétnapos eseményen eldőlt, melyik csapat képviselheti hazánkat Szlovákiával és Csehországgal szemben a szintén Telkiben otthont kapó nemzetközi tornán.

A tavaly decemberben indult projekt keretében az UEFA és az MLSZ közösen dolgozott azon, hogy hazánkban is feltérképezzék az utánpótláskorú lányokat, akik így évekkel korábban profi felkészítésben részesülhetnek és nemzetközi tapasztalatot szerezhetnek.

A tornát megelőzően többször is kiválasztókat és edzőtáborokat szerveztek az ország négy régiójában. Nyugat-, Kelet-, Dél- és Közép-Magyarország válogatottjai közül most Nyugat bizonyult a legjobbnak, mindhárom ellenfelét legyőzte, így ezek a lányok októberben először próbálhatják ki magukat a nemzetközi színpadon.

Ezt követően szűkül a keret és a négy csapatból kialakul az U15-ös válogatott.

A fiatal lányok csütörtökön foglalták el a Telki edzőközpontot, ahol hatalmas élményben volt részük: bár már nem először, ismét a válogatott felszerelését vehették magukra.

Meglepődtem, hogy válogatott lettem és címeres mezben játszhatok. Igazi büszkeség ez, persze sok fotót is készítettünk. Az első válogatott edzésem előtt nagyon izgultam, de ez mostanra elmúlt – kezdi Vicz Lara, a nyugati régió csapatkapitánya.

Csapattársával, Nagy Lilivel mind a ketten a Puskás Akadémia játékosai és naponta járnak edzésekre. A nyolcadik osztályos lányoknak emellett már a továbbtanulásra is gondolniuk kell, hiszen a felvételi évében nem mindegy, milyen jegyeket visznek haza.

– Nem könnyű, de meg lehet oldani. Én fiúkkal kezdtem focizni és még mindig edzek velük is. Ismerem őket hároméves korom óta, vigyáznak ránk, lányokra, de azért nem hagyják magukat – veszi át a szót Nagy Lili.

Mindkét lánynak vannak edzései fiúkkal és már évekkel korábban beleszerettek a labdarúgásba. A lányok nagy vágya, hogy bekerüljenek a szűkített keretbe és a karrierjük alatt minél többször felvehessék a címeres mezt – legközelebb a nemzetközi tornán.

Nyugat-Magyarország válogatottja nyerte a régiók tornáját.

Margret Kratz, aki az indulás óta részt vesz a program lebonyolításában, elégedetten nyilatkozott a magyar szervezésről és a lányok játékáról is:

– Nagyon sok lépésen keresztül jutottunk el a döntőig. A szervezés végig remek volt. Nagyon elégedett vagyok a magyarországi munkával. A régiós edzők büszkék lehetnek magukra. Sok érdekes játékost, tehetséget láttam. A legügyesebbek januárban kezdtek kitűnni a többiek között, velük a későbbi alkalmakkal is találkoztam és láttam, milyen sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. Azt gondolom, nagyon jó nemzeti válogatott fog belőlük kialakulni. Ha már hosszabb ideje dolgoznak együtt az edzők a játékosokkal, a magyar válogatottnak jó esélyei lesznek nemzetközi szinten is. Úgy látom, két év alatt eljuthat odáig a csapat, hogy sikerrel vegye a korosztályos Eb-selejtezőt is.

Markó Edina is kiemelte, látványos volt a fejlődés, amin a lányok keresztülmentek az elmúlt hónapokban, a nyári „főpróba”, a Női Labdarúgás Napja óta is sokat ügyesedtek a csapatok.

Kiegyenlítődött a mezőny a döntőre. A kétszer húszperces mérkőzéseken mindenki megmutathatta magát. Szoros volt a küzdelem, aminek a végén Nyugat csapata kerekedett felül.

A tornán négyszer tizennyolc labdarúgó szerepelt, akik közül a szövetségi kapitány és az edzők 32 főt választottak ki az U15-ös válogatottba. Ezt a keretet decemberre tervezik szűkíteni, amikor – a tavalyihoz hasonlóan – edzőképzést szerveznek, direkt erre a korosztályra kidomborítva.

Eddig hiányzott egy kiválasztó hálózat itthonról. Most igyekeztünk mindenkit megtalálni, és a régiós válogatottakba bekerült játékosok közül senkinek nem engedjük el a kezét.

A jövőben is segíteni fogjuk őket, akár erőnlétről, étkezési tanácsokról, vagy kapusképzésről legyen szó, hiszen a kiválasztás mellett a tehetséggondozás is a program része. Azt mondhatom, sikeres projektet tudhatunk magunk mögött. Mi, edzők is nagy lelkesedéssel dolgoztunk rajta, de ki kell emelnem a klubok nagyon pozitív hozzáállását. Sok segítséget kaptunk tőlük, hol pályát, hol étkezést, máshol a lányok utazását biztosították.

A szövetségi kapitány végül hozzátette, az UEFA is pozitívan értékelte az elvégzett munkát, és támogatásukkal jövőre is elindul a női U14-es projekt.

 Természetesen levonjuk a tanulságokat, és jövőre a 2007-es korosztály bevonásával folytatódig a program.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Új szakemberek a női korosztályos válogatottak élén
Új szakemberek a női korosztályos válogatottak élén

Az Európa-bajnoki selejtezők és az első alkalommal megrendezett Nemzetek Ligája kerül fókuszba a női válogatottak őszi programjában. Valamennyi ...

Hétgólos sikerrel zártuk az Eb-selejtező tornát
Meccsbeszámoló
Női U17: akciódús mérkőzésen egygólos győzelem a dánok ellen

Az Európa-bajnoki selejtezők és az első alkalommal megrendezett Nemzetek Ligája kerül fókuszba a női válogatottak őszi programjában. Valamennyi ...