Női A-válogatott: szeptemberben újra pályán
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. június. 25., 13:51
Női A-válogatott: szeptemberben újra pályán

Markó Edina több egynapos edzőtábort tervez a felkészülési időszakra, mielőtt csapata idegenbeli Eb-selejtező mérkőzésen találkozik a csoportfavorit svéd válogatottal. A szövetségi kapitány a közeljövő tervei mellett a külföldre igazoló játékosokról és a hazai bajnokságról is beszélt.

A magyar női A-válogatott éppen a koronavírus-járvány elterjedése előtt vett részt felkészülési tornán Törökországban, ahol mindhárom mérkőzését megnyerte: a kazah bajnokcsapat, majd Hongkong és végül Románia ellen is nyerni tudott, utóbbi ellen ráadásul gyönyörű gólokkal, 7–1-es diadalt aratott.

Markó Edina szövetségi kapitány csapata így remekül sikerült felkészülés után várhatta volna az eredetileg tavaszra tervezett Eb-selejtező mérkőzéseket. A járvány azonban keresztülhúzta a számításokat és az UEFA által kiadott új versenynaptár szerint az együttes szeptember 17-én Svédország, 22-én Lettország ellen fog szerepelni, mindkétszer idegenben.

A törökországi sikerek után magabiztosan várhatta volna az Eb-selejtezőket a válogatott, de a vírus közbeszólt.

– Az a legkisebb probléma, hogy kétszer is idegenben játszunk. A csapat utoljára márciusban találkozott, ráadásul akkor többen is hiányoztak, tehát a teljes keret novemberben volt együtt utoljára – kezdte Markó Edina az mlsz.hu-nak. – A Simple Női Liga véget ért, a játékosok most egy rövid pihenőre mennek és július elején már kezdik a felkészülést a klubjaikkal. Az új bajnoki idény remélhetőleg augusztus közepén indul. Ezt is figyelembe véve kellett megtervezni a válogatott programját, készülve minden lehetőségre, arra is, hogy esetleg nem tudunk majd nemzetközi mérkőzéseket játszani a selejtezőkig. Ezért három egynapos összetartást tervezek az itthon szereplő játékosokkal, amikor az U19-es válogatottal játszanánk felkészülési meccset, illetve az U23-as korosztállyal is. Korábban is hívtam be olyan bővebb keretet, amelybe azok a lányok is bekerülnek, akik az U19-es csapatból kiöregedtek, de az A-válogatottat még nem érték el, így most őket is megnézhetem. Arra nagyjából öt napunk lesz, hogy a légiósokkal kiegészülő csapat együtt legyen az egyébként is nagyon erős, világranglista ötödik helyezett svéd válogatott elleni találkozó előtt, ráadásul ellenfelünknél a vírus alatt sem állt meg a futballélet.

A svédek elleni hazai találkozón bár jól játszott, a végére elfáradt a csapatunk és kikapott 5-0-ra. A todósítás ide kattintva olvasható.

A válogatott játékosok közül sokan játszottak már mérkőzést itthon vagy külföldön, de vannak olyan csapattagok is, akik csak egyéni edzéseket végeztek, valamint szintentartó foglalkozásokon vettek részt a klubjaikkal, viszont meccsterhelést nem kaptak.

A szövetségi kapitány az újraindulás óta minden női bajnokit a helyszínen nézett végig és úgy fogalmazott, büszke arra, ahogy a csapatok átvészelték az elmúlt időszakot.

– Leginkább annak szurkoltam, hogy senki ne sérüljön meg. Szerencsére komoly sérülés nem történt, Vágó Fanni szenvedett belső oldalszalag húzódást a Fradi MTK elleni második találkozóján, de várhatóan szeptemberre már bevethető lesz ő is. A bajnokság augusztusi indulása pedig azt jelenti, hogy néhány mérkőzés már lesz a válogatottak lábában az összetartás előtt is.

A lányok mozgásán látszott a kihagyás, több hiba is becsúszott, de éppen olyan elszántan játszottak, mintha hétről hétre pályára léptek volna. Az MTK és a Fradi mindhárom találkozója nagyon izgalmas volt, két egyforma csapat találkozott és csak nüánszok döntöttek.

A Simple Női Ligából az elmúlt hetekben hárman is külföldi top bajnokságokba igazoltak. Először az ETO jelentette be, hogy Süle Dóra és Kovács Laura a Bundesligában, az SC Sand Frauen csapatában folytatja, majd a Csiki Anna búcsúzott el nyolc év után a Ferencvárostól, hogy csatlakozzon a svéd Göteborg FC-hez. Mindhárman a válogatott kerettagjai is.

Csiki Anna a svéd élvonalba igazolt a Fradiból, az ETO két játékosa pedig a Bundesligában folytatja.

– Visszaigazolás ez számunkra. Az elmúlt években felépítettünk egy olyan fiatal válogatott keretet, amely tagjai alkalmasak a legmagasabb szinten teljesíteni, ezért nem meglepő, hogy külföldre, top bajnokságokba igazolnak a játékosok. Nagy előrelépés ez nekik és ha új csapataikban rendszeresen játszani fognak, az a válogatott eredményességén is meglátszik majd – hangsúlyozta zárásul Markó Edina.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...