Jó úton halad alakulófélben lévő férfi futsalválogatottunk
Futsal Férfi A   |   Csapat   |   2018. november. 02., 22:35
Jó úton halad alakulófélben lévő férfi futsalválogatottunk

Tavasz óta kilenc meccsből hét győzelem a férfi futsalválogatottunk mérlege, illetve szerda óta egy tornagyőzelem is jelzi, hogy kezd összeállni Turzó József szövetségi kapitány kezei alatt a csapat.

Két nemzetközi tornagyőzelmet is hozott az elmúlt egy hét a magyar futsalválogatottak számára. A Turzó József vezette férfi felnőtt válogatott a horvátországi Porecből hozta el a Futsalweek trófeáját, míg az U19-es csapat Frank Tamás irányításával Ostravában utasította maga mögé a teljes mezőnyt egy nyolccsapatos viadalon. Az U19-esek néhány nappal a torna után azt is megtudták, hogy tavasszal Grúziában szállnak harcba az Eb-részvétel kiharcolásáért, és az ellenfelek között lesz a világ egyik legjobb csapata, a spanyol válogatott is.

A felnőtt válogatott következő tétmérkőzéseire még nem ismert az ellenfél (jövő ősszel világbajnoki selejtezőben lép pályára a csapat), de a Turzó József vezette szakmai stáb már hónapok óta gőzerővel dolgozik azon, hogy ütőképes gárdát rakjon össze a soros selejtezőkre. A szövetségi kapitány tavaszi kinevezése óta kilenc felkészülési mérkőzésen lépett pályára a csapat, ebből hetet sikerült megnyernie. Porecben négy meccsből négy győzelem volt a mérlege, sorrendben a bosnyák, a görög, a szlovén és a kuvaiti csapatot győzte le.

A válogatottban a régi alapemberek mellett több újonc is megmutathatta tudását a szakmai stábnak. A keret egyik debütánsa, Miklós Tamás a román bajnokságban szereplő Székelyudvarhely futsalosa rögtön első meccsén gólt szerzett a válogatottban. A 25 éves erdélyi játékost már az is meglepte, hogy számítanak rá a magyar válogatottban, a torna során pedig jó pár további pozitív élménnyel is gazdagodott.

– Egyáltalán nem számítottam a meghívásra, igencsak meglepődtem, mikor megtudtam, hogy számítanak rám a válogatottban – fogalmazott az mlsz.hu-nak nyilatkozva Miklós Tamás. – Megtisztelő, hogy ott lehettem a csapatban, hálás vagyok mindenkinek, aki segített abban, hogy eljuthassak a magyar válogatottságig. Nagyszerű élményeket szereztem az elmúlt napokban, a beilleszkedés könnyen ment, kicsit meg is lepődtem, mennyire jó fejek voltak a többiek, arra ugyanis egyáltalán nem számítottam, hogy ennyire nyitott lesz az újoncokkal szemben minden csapattárs. Próbáltam tudásom legjavát nyújtani ebben az egy hétben, bízom benne, hogy megálltam a helyem. Úgy érzem, elsőre nem volt rossz, amit nyújtottam, főleg úgy, hogy rengeteg új, eddig ismeretlen taktikai elemet kellett rövid idő alatt megtanulnom. Remélem, lesz alkalmam a későbbiekben is bizonyítani a válogatottban, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a mostani teljesítményem a későbbiekben lehet, hogy már nem lesz elég arra, hogy bennragadjak a csapatban.

- Óriási dolog, hogy megnyertük a tornát, hiszen nemzetközi szinten nem voltak nagy sikereink az elmúlt években. Színvonalas viadalon léphettünk pályára, egyáltalán nem volt könnyű az első helyen zárni, pláne, hogy vesztett pont nélkül tettük mindezt. Úgy láttam, a taktikánk támadásban és védekezésben is nagyon bevált, a játékosok értik, mit kér tőlük a szakmai stáb, és meg is tudnak felelni az elvárásoknak. Nemcsak a pályán, hanem a pályán kívül is egységesek vagyunk, és mindenki a tudása legjavát teszi bele a közös munkába. Remélem, sok hasonló siker vár még a csapatra – mesélt az elmúlt egy hét tapasztalatairól Miklós Tamás.

Alasztics Marcell, a válogatott Nápolyban légióskodó kapusa ezúttal is megbízhatóan védett, még ha saját elvárásainak nem is tudott maradéktalanul megfelelni. A szervezők mindenesetre értékelték teljesítményét, és őt választották meg a torna legjobb kapusának.

– Saját magammal szemben mindig kritikus vagyok, ezért most sem lehetek teljesen elégedett – mondta az mlsz.hu-nak Alasztics Marcell. – Egy kapus teljesítménye a kapott gólok számában és azok minőségében mérhető le. Éreztem, hogy jól megy a védés, de inkább a kapott gólok maradtak meg bennem jobban, mert azoknál azért vétettem kisebb-nagyobb hibákat. Voltak jó megmozdulásaim, de úgy érzem, sokkal több van bennem, remélem, a későbbiekben kevesebb hibával tudok védeni. Mindenesetre nagy megtiszteltetés, hogy megválasztottak a torna legjobb kapusának.

A csapat sikeréről szólva a kapus elmondta: az egységesség, az új taktikai elemek és a sok gyakorlás egyaránt fontos szerepet játszott abban, hogy a magyar válogatott megnyerte a tornát.

– Végig nagyon egységesen játszottunk, és ez nem csak a pályán mutatkozott meg, hanem megfigyelhető volt az edzéseken, a videózásokon is. Jó kis társaság kovácsolódott össze, a komoly szakmai munka mellett ennek is köszönhető, hogy sikeresen szerepeltünk Porecben. Úgy érzem, jobb felfogásban játszunk, gördülékenyebb a játékunk mint korábban. Védekezésben és támadásban is javultunk, előrejátékban egyre többet merünk passzolni, mind jobban beválnak azok a dolgok, amiket kér tőlünk a mester. Amellett, hogy az új taktikai elemeket sokat gyakoroljuk az edzéseken, rengeteg videót nézünk arról, miként kell megvalósítani, amit kérnek tőlünk. Egy hosszú út elején járunk, de biztató, hogy nagyon jól kezdtük el a közös munkát. Jó kis csapat van kialakulóban, ha mindenki úgy áll hozzá a jövőben is a munkához, mint Porecben, akkor szép jövő állhat a csapat előtt – tette hozzá a 23 éves kapus.

A magyar válogatottra idén még egy összetartás vár: december elején Grúziában lép pályára két felkészülési mérkőzésen a házigazdák ellen.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján
Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...

Vereséggel kezdtünk Szlovákiában
Meccsbeszámoló
Kétgólos vereséggel zártuk a szlovákiai tornát

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...