Közel ötven év után ismét veretlen évet produkált a válogatott
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. december. 30., 16:47
Közel ötven év után ismét veretlen évet produkált a válogatott

2023 egyértelműen a férfi A-válogatott éve volt. Marco Rossi együttese csoportgyőztesként zárta az Eb-selejtező sorozatot, ráadásul egész évben nem talált legyőzőre.

1976, vagyis 47 év után fordult elő újra, hogy a magyar A-válogatott veretlenül zárt egy évet, azt megelőzően pedig még az Aranycsapat idején telt el úgy egy teljes esztendő, hogy nem talált legyőzőre a csapat. Tovább növeli a veretlenségi statisztika az értékét, hogy az idén lejátszott tíz mérkőzésből nyolc tétmeccs volt, és csak kettő felkészülési mérkőzés (1976-ban csak egy tétmeccset játszottunk, az összes többi felkészülési találkozó volt). Az Eb-selejtezős csoportgyőzelmünk egyben azt is jelenti, hogy közel negyven év, az 1986-os mexikói világbajnokság selejtezője után újból sikerült egyenes ágon kiharcolnunk a kijutást egy nagy tornára. 

Marco Rossi csapata hatszor hagyta el győztesen a pályát idén, négyszer pedig döntetlent játszott aktuális ellenfelével. A hazai tétmérkőzéseinket kivétel nélkül megnyertük, Szerbia, Montenegró, Litvánia és Bulgária sem szerzett pontot a Puskás Arénában, egyedül a csehek örülhettek döntetlennek Budapesten a két csapat szeptemberi felkészülési mérkőzésén.

Az év során 28 labdarúgó kapott szerepet a válogatottban, a legtöbbször a csapatkapitány Szoboszlai Dominik, Nagy Ádám, Szalai Attila, Lang Ádám és Dibusz Dénes lépett pályára, ők mind a tíz idei mérkőzésen lehetőséget kaptak. Szoboszlai, Szalai és Dibusz ráadásul mindegyik találkozón kezdő volt, utóbbi két játékos végigjátszotta az összes idei meccset (Szoboszlait pedig csak az észtek elleni felkészülési meccsen cserélte le Marco Rossi). Ádám Martin és Kerkez Milos 9-9, Sallai Roland és Styles Callum 8-8 mérkőzésen lépett pályára 2023-ban.

Válogatottunk a tíz mérkőzésen 18 gólt szerzett és 8 gólt kapott. A góljainkon hét játékos osztozott, Szoboszlai és a válogatottban az idén debütáló Varga Barnabás 4-4, Ádám Martin és Sallai Roland 3-3, Orbán Willi, Nagy Ádám és Vécsei Bálint 1-1 gólt szereztek.

A válogatott visszatért a hagyományokhoz

A válogatott visszatért a hagyományokhoz

Miközben az eredményeket tekintve férfi A-válogatottunk rendkívül sikeres időszakot tudhat maga mögött, a fejlődés taktikai szempontból is jól észrevehető. A Marco Rossi vezette együttes taktikailag a magyar labdarúgás korábbi hagyományaihoz tért vissza, ráadásul ennek köszönhetően egy olyan játékstílus jellemzi, amely csupán pár csapatra jellemző szerte a világon.

Tovább

Marco Rossi tovább folytatta a fiatal játékosok beépítését a csapatba: Kata Mihály, Kerkez Milos, Balogh Botond, Horváth Krisztofer, Németh András és Baráth Péter személyében hat olyan labdarúgó kapott lehetőséget, akik életkoruk alapján még az U21-es válogatottban is szerepelhet(né)nek. 

A németországi Európa-bajnokság sorsolásán eldőlt, hogy együttesünk a házigazdákkal, valamint a skótokkal és a svájciakkal szerepel azonos csoportban a tornán. Június 15-én Svájc ellen kezdünk, 19-én a németekkel, 23-án pedig a skótokkal mérkőzünk meg a csoportkörben.

Utánpótlás-válogatottak

Az U21-es válogatott megérezte az említett hat labdarúgó hiányát, a szeptemberben kezdődő Eb-selejtező sorozatban nem sikerült bravúrt elérnie, a kazahok és a máltaiak elleni sikerek után a skótok, a belgák és a spanyolok is legyőzték Gera Zoltán együttesét, majd Skócia ellen hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a csapat. A hat mérkőzésen megszerzett hét ponttal matematikailag ugyan még van esély a csoport második helyének a megszerzésére, de jelentősnek tűnő lépéshátrányba kerültünk a riválisokkal szemben a hátralévő négy Eb-selejtezőnk előtt.

A versenykorosztályok közül az U17-es válogatott tavasszal részt vett a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, amelyet a walesiek elleni győzelemmel kezdett meg, ám a lengyelektől és az írektől elszenvedett vereséget követően nem sikerült továbbjutnia a csoportból. A nyári korosztályváltás után Jeremiás Gergő szövetségi edző vette át a csapat irányítását, és a jövő évi Eb-selejtező őszi körében sikerült kiharcolnia a tavaszi elitkörbe jutást. A sorsolásnál azonban nem volt szerencséje a csapatnak, márciusban ugyanis az angol, a francia és az északír válogatott mellett kellene megszereznie a csoport első vagy második helyét, hogy kijusson a ciprusi U17-es Európa-bajnokságra, amely az utolsó 16 csapatos torna lesz (2025-től már csak nyolcan vesznek részt az U17-es Eb-döntőben).

Az U19-es válogatott tavasszal az angol, a török és az izlandi együttessel szerepelt azonos csoportban, Angliától 1-0-ra kapott ki, a törökökkel 1-1-es döntetlent játszott, a csoportot megnyerő Izlandtól pedig 2-0-s vereséget szenvedett. Ennél fájdalmasabb volt, hogy az új korosztály ősszel nem tudta kiharcolni az elitkörbe kerülést, miután csak a harmadik helyen végzett a lettországi Eb-selejtező tornán a norvégok és a házigazdák mögött.

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.