EURO2020: Szlovákiában kezdjük az Eb-selejtező sorozatot
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2018. december. 02., 12:53
EURO2020: Szlovákiában kezdjük az Eb-selejtező sorozatot

Az UEFA vasárnap délben Dublinban elkészítette a 2020-as férfi Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. A magyar válogatott az idei vb-ezüstérmes horvátokkal, valamint a walesiekkel, a szlovákokkal, az azeriekkel került egy csoportba. Az is eldőlt, hogy március 21-én Szlovákiában kezdjük a sorozatot, az első hazai meccsünket három nappal később a horvátokkal játsszuk.

Másfél év múlva az eddigi legnagyobb és legkülönlegesebb Európa-bajnokságot rendezi meg az európai szövetség: a tornának 12 házigazdája lesz, a közös rendezésben részt vesz Magyarország is, amely az épülő Puskás Ferenc Stadionban ad otthont három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek. Az Eb-re 24 csapat jut ki, közülük húszan az Eb-selejtező sorozatban biztosítják be helyüket, négyen pedig a Nemzetek Ligájából kvalifikálhatják magukat a tornára.

A selejtezőben tíz csoportban zajlanak a küzdelmek, minden csoportból az első és a második helyezett szerez jogot az Eb-szereplésre. A dublini sorsolás előtt az UEFA az őszi Nemzetek Ligája-szereplés alapján készítette el a kalapok beosztását, a magyar válogatott a negyedik kalapba kapott besorolást, vagyis három magasabban rangsorolt riválist sorsoltak mellé. A rendező országok (Azerbajdzsán, Dánia, Anglia, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Írország, Románia, Oroszország, Skócia, Spanyolország) közül legfeljebb kettő válogatottja kerülhetett egy csoportba, így minden házigazdának megvan az esélye, hogy az első két hely megszerzésével bebiztosítsa az Eb-részvétel kiharcolását. 

A magyar válogatott az E csoportba került, melybe a legerősebb kalapból az idei vb-ezüstérmes Horvátországot sorsolták, a második kalapból Wales, a harmadikból Szlovákia, az ötödikből a szintén társrendező Azerbajdzsán került mellénk. A hatodik kalapból nem kaptunk ellenfelet, így ez az öt válogatott küzd majd egymással az Eb-részvételt érő első két helyért.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy a negyedik kalapból sorsolt válogatottak az első két hely valamelyikén végeznek a selejtező sorozatban, azonban éppen a legutóbbi Európa-bajnokság előtt történt meg, hogy négy negyedik vagy ötödik kalapos csapat is (Észak-Írország, Wales, Albánia, Izland) ilyen módon biztosította be részvételét a tornán.

A selejtezőt követően a kijutásról lemaradó csapatok közül a Nemzetek Ligájában elért helyezések alapján további 16 válogatottnak lesz esélye kiharcolni az Eb-részvételt a rájátszásban, közülük négyen lesznek résztvevői a 2020-as Európa-bajnokságnak.

Az Eb-selejtező sorozat a megújuló kvalifikációs szabályok miatt mindössze nyolc hónapig tart. A magyar válogatott jövő márciusban kezdi meg szereplését a csoportban, majd júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben lép pályára Eb-selejtezőn. A meccsidőpontok még a mai nap folyamán kiderülnek.

Marco Rossi és dr. Csányi Sándor reakciója a sorsolásra

Estére az is kiderült, hogy a szlovákok elleni idegenbeli meccsel kezdjük a sorozatot március 21-én, és a walesiek elleni idegenbeli összecsapással zárjuk november 19-én. Miután a csoportban csak öt válogatott szerepel, a mieinknek két szabadnapjuk is lesz: szeptemberben és novemberben is csak 1-1 játéknapon leszünk érdekeltek a selejtezőben.

A magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőinek időpontjai: 

Március 21.: Szlovákia-Magyarország, 20.45
Március 24.: Magyarország-Horvátország, 18.00
Június 8.: Azerbajdzsán-Magyarország, 18.00
Június 11.: Magyarország-Wales, 20.45
Szeptember 9.: Magyarország-Szlovákia, 20.45
Október 10.: Horvátország-Magyarország, 20.45
Október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán, 18.00
November 19.: Wales-Magyarország, 20.45

A selejtező sorozat csoportjai:

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Egy újonc és számos visszatérő a válogatott Törökország és Koszovó elleni keretében
Egy újonc és számos visszatérő a válogatott Törökország és Koszovó elleni keretében

Marco Rossi szövetségi kapitány 25 játékost hívott meg a férfi A-válogatott idei első keretébe. A Hertha BSC védője, Dárdai Márton először lesz ...

Nemzetek Ligája: a hollandokkal, a németekkel és a bosnyákokkal játszunk ősszel
Meccsbeszámoló
Nincs sérült a férfi A-válogatott keretében

Marco Rossi szövetségi kapitány 25 játékost hívott meg a férfi A-válogatott idei első keretébe. A Hertha BSC védője, Dárdai Márton először lesz ...