Gera Zoltán: Kötelező a maximális odafigyelés
U21 férfi   |   Csapat   |   2023. szeptember. 02., 11:20
Gera Zoltán: Kötelező a maximális odafigyelés

U21-es válogatottunk nehéz csoportban küzd meg a pontokért a szeptember 7-én kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkben. Gera Zoltán szövetségi edző szerint az eredményes szerepléshez elengedhetetlen, hogy minden mérkőzésen győztes mentalitással, százszázalékos koncentrációval és a tudásuk legjavát adva küzdjenek a válogatott játékosai.

U21-es válogatottunk szeptember 7-én megkezdi szereplését a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjében, első ellenfele a kazah válogatott lesz a szegedi Szent Gellért Fórumban. Öt nappal később Máltán lép pályára a csapat, de a neheze csak később jön: októberben a skótokkal és a belgákkal, novemberben a spanyolokkal és a skótokkal mérkőzünk meg. A tétmeccsek előtt Gera Zoltán szövetségi edző adott interjút az mlsz.hu- nak a felkészülés tapasztalatairól és a csapatra váró erőpróbáról.

– A felkészülés elején többször is úgy fogalmazott, hogy elsősorban a csapatembereket, a jó mentalitású futballistákat keresi a tétmérkőzésekre. Az elmúlt év összetartásain 38 játékost hívott meg a keretbe, sikerült megtalálni azokat, akik a mentalitásukkal, hozzáállásukkal erősségei lehetnek a válogatottnak az Eb-selejtezők során?

– Továbbra is tartom, hogy a megfelelő mentalitás ugyanolyan fontos, mint az, hogy meglegyen a nemzetközi szinthez szükséges kvalitás a játékosokban, ezért mindenki kerettaggal szemben alapvető elvárás a kifogástalan hozzáállás. Szerencsére nem volt egyetlen olyan labdarúgó sem, aki ebből a szempontból csalódást okozott volna az elmúlt hónapokban. Egyetlen kerethirdetésnél sem kellett kihagyni valakit amiatt, mert gond lett volna a hozzáállásával, vagy nem tudott csapatemberként beilleszkedni. Akadt persze egy-két játékos, akivel kicsit nehezebb dolgunk volt, de mivel értékes labdarúgókról van szó, érdemes volt külön is foglalkozni velük. Ebből a szempontból sikeres volt a felkészülés, mindenki beállt a sorba, és látszott a srácokon, hogy nagyon szeretnének bizonyítani a válogatottban. Megtaláltunk egy jó magot, amelynek tagjai amellett, hogy jó futballisták, képesek egymást és a többieket felfelé húzni mentális szempontból. Itt külön kiemelném azokat, akik az A-válogatottból kerültek vissza hozzánk, ők is nagyszerű hozzáállással végezték a munkájukat, jó hatással vannak a többiekre.

– A korosztályból nyolc játékos szerepelt már vagy szerepel most is Marco Rossi A-válogatottjában. Van, aki a felkészülés során alig tudott az U21-es csapattal készülni, most viszont tagja a keretnek, mások végigdolgozták az elmúlt évet a korosztályos együttesnél, most azonban az A-válogatottba kaptak meghívót.  Mekkora nehézséget okoz, hogy rendszeresen hiányoznak alapemberek a keretből?

– Természetesen kihívást jelent számunkra, hogy a folyamatosan változó keret miatt nem tudunk pontosan előre tervezni, de nincs ezzel semmi gond, hiszen az U21-es válogatott egyik fontos feladata, hogy játékosokat adjon fel a felnőtt csapatnak. Ez a világ minden válogatottjánál ugyanígy működik: ha valaki jól teljesít fiatalon, akkor nem az U21-ben fog játszani, hanem felviszik a felnőttek közé. Örülünk, ha valakinek sikerül felkerülnie az A-válogatotthoz, de annak is, ha visszakapunk onnan játékosokat, hiszen ők kivétel nélkül minőséget képviselnek, és sokat tudnak segíteni nekünk. A csapatépítés szempontjából fontos, hogy a játékosok minél többet készüljenek velünk, nem könnyít a helyzeten, ha valaki csak egy-egy mérkőzést játszik nálunk. Másrészt viszont egyértelműen előnyt jelent, hogy majdnem ugyanolyan játékrendszerben játszunk, mint az A-válogatott, ráadásul nagyon jó a munkakapcsolat Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, mindkét fél igyekszik segíteni a másik munkáját. A legnagyobb nehézség talán az, hogy a legtöbben akkor kerülnek vissza hozzánk, ha sérülésből térnek vissza, vagy kevesebbet játszanak a klubjukban, és még nincsenek a legjobb formában. Emellett előfordul, hogy a fiatal játékosok nem tudják megfelelően feldolgozni, ha visszakerülnek a korosztályos csapathoz. A korábbi tapasztalatokból okulva igyekszünk kezelni ezt a helyzetet, és minden segítséget megadni a hozzánk visszatérőknek.

– A játékosok építése mellett van egy másik fontos elvárás is az U21-es csapattal szemben: az Eb-selejtezőkön való eredményes szereplés. Mennyire rontja az  esélyeinket, hogy folyamatosan változik a keret?

– Korábban is előfordult már olyan szituáció, hogy sokan hiányoztak különböző okok miatt, szerencsére, akik beléptek a helyükre, hasonlóan jól teljesítettek. Közhely, de igaz, hogy mindig az adott kerettel kell eredményt elérnünk. Ahogy említettem, minden országban keresik a tehetséges fiatalokat a felnőtt válogatottba, de a spanyolok, a németek vagy az olaszok kevésbé érzik meg egy-két labdarúgó hiányát, mert náluk sokkal jobbak a merítési lehetőségek. Ha megnézzük a mostani keretünket, jelenleg nem olyan kedvező az élvonalbeli játékpercek száma, mint az elmúlt időszakban. A 2002-es születésű játékosok ebben a szezonban nem kedvezményezettek az élvonalban a fiatalok szerepeltetését ösztönző rendszerben, egy részük érezhetően kevesebb szerepet kap a klubjában. Ráadásul a Honvéd kiesésével is jelentősen csökkent az élvonalbeli játékpercek száma. Vannak posztok, elsősorban a támadósorban, ahol megfelelő a merítési lehetőség, és vannak hiányposztjaink is, ha innen kiesik valaki, bizony nehéz helyzetbe kerülünk. A spanyol és a belga válogatottat alaposabban megvizsgálva azt látjuk, hogy mindkét ellenfelünk kerete tele van a legerősebb európai bajnokságokban és a BL-ben játszó futballistákkal, ők kevésbé érzik meg egy-egy labdarúgó hiányát, míg nálunk esetenként NB II-es játékosoknak kell belépniük a hiányzók helyére. Ez természetesen az esélyeket is befolyásolja a selejtezők során.

- Amellett, hogy többeknek nincs túl sok játékpercük a szezonban, újoncok is meghívót kaptak a keretbe, vagyis eltérő felkészültséggel érkeznek a játékosok a jövő héten kezdődő edzőtáborba. Ilyen körülmények között mi a legfontosabb az első mérkőzés előtt rendelkezésre álló három napban?

- A formába hozásra nem elég három együtt töltött nap, ezért jól kell menedzselnünk ezt a helyzetet. Fel kell mérni, hogy kik vannak megfelelő fizikális állapotban, rájuk nyilván nagyobb szerep hárulhat, és kik azok, akik még nem tudnak teljes meccset végigjátszani, vagy ha igen, akkor a Málta elleni második mérkőzésre már nem lesznek kellően frissek. Mindenkire nagy szükségünk lesz, ezért is hívtam meg huszonegy mezőnyjátékost a keretbe. Vannak értékes focistáink, akik a közelmúltban történt klubváltásukat követően még kevesebb játéklehetőséget kapnak, nálunk azonban kulcsszerep hárulhat rájuk, ilyen lehet például Baráth Péter, Németh András vagy Katona Bálint. Egy évvel ezelőtt is tisztában voltunk azzal, hogy lesznek, akik mostanra talán kevesebbet fognak játszani, de akiket meghívtunk, egytől egyig megérdemlik, hogy a keret tagjai legyenek. Ugyanez a helyzet a Honvéd játékosai esetében, hiszen nem kezdtek jól az NB II-ben, előfordulhat, hogy jelenleg nem tudnak úgy teljesíteni, mint amit korábban láttunk tőlük. Van tehát rizikó a meghívásukban, én viszont bízom bennük, és abban, hogy képesek lesznek azt a teljesítményt nyújtani, mint korábban, mert jól ismerik a közeget, a követelményeket, a játékrendszert. Fontos, hogy amikor bejönnek táborba, fejben váltani tudjanak, kizárják a klubcsapatuknál átélt nehézségeket, és motiváltan, jó mentalitással dolgozzanak az edzéseken.

– A felkészülés során nyolc nemzetközi mérkőzést játszottunk, hat győzelem és két vereség a mérlegünk. Öt mérkőzésen nem kaptunk gólt, viszont csak kettőn szereztünk egy gólnál többet. Mennyire elégedett ezzel a teljesítménnyel?

– A felkészülési meccsek eredményeiből nem szabad kiindulni, egy barátságos mérkőzés mindig teljesen más, mint egy tétmeccs. A csapatunk erősségét majd az őszi összecsapások mutatják meg pontosan. Azt viszont láttuk, hogy kik azok, akik megállják a helyüket az erősebb riválisok ellen, és ki azok, akik kevésbé. Azt is láttuk, hogy ha egy picit is kiengedünk, és a saját szintünk alatt teljesítünk, akkor bármelyik válogatott ellen problémánk lehet. Amit a közös munka elején, a taktikai felkészítés szempontjából elterveztünk, sikerült végrehajtanunk: összeraktuk a védekezést, és támadójátékban is előre tudtunk lépni. Két játékrendszert alkalmaztunk, mindkettőnek láttuk az előnyeit és a hátrányait. A játékosok értik a feladatokat, a védekezésünk alapelveit, tudják mit várunk tőlük, milyen mozgásokra van szükség ahhoz, hogy eljuttassák a labdát a támadózónába. Az más kérdés, hogy milyen minőségben tudjuk majd végrehajtani ezeket a taktikai elemeket, milyen döntéseket hozunk a támadózónában, döntően ezen múlik majd az eredményességünk. Ami a felkészülési mérkőzések eredményét illeti, nem elsősorban a rúgott gólok száma fontos, hanem a helyzetek kialakítása. Ha nem alakítanánk ki helyzeteket, akkor bizony lenne miért aggódnunk, de szinte minden mérkőzésen volt három-négy olyan lehetőségünk, amelyekből további gólokat szerezhettünk volna. Egyedül a dánok elleni meccs volt kijózanító pofon, de meggyőződésem, hogy ha most játszanánk ellenük, már nem lenne ennyire egyértelmű a mérkőzés. Az viszont kétségtelen, hogy a dánok a legmagasabb minőséget képviselték, és velük nem tudtuk felvenni a versenyt. A tavaly őszi mérkőzéseken még akadozott a játékunk a támadóharmadban, de meccsről meccsre egyre jobban összeállt. A legfontosabb, hogy van potenciál a támadójátékunkban, tudunk helyzeteket kialakítani, folyamatosan léptünk előre.

Kazahsztán és Málta vár az U21-esekre - Gera Zoltán keretet hirdetett

Kazahsztán és Málta vár az U21-esekre - Gera Zoltán keretet hirdetett

U21-es válogatottunk szeptemberben megkezdi szereplését a 2025-ös U21-es Európa-bajnokság selejtezőjében. Szeptember 7-én a kazahokat fogadjuk Szegeden, öt nappal később Máltán lép pályára a csapat.

Tovább

- Mindezek alapján mire számít a kazahok elleni szegedi mérkőzésen?

- Számunkra mindig a soron következő meccs a világ legfontosabb mérkőzése, ez most éppen a kazahok elleni találkozó. Nem vagyunk azon a szinten, hogy bármelyik ellenfelünkről azt gondoljuk, hogy biztosan le fogjuk győzni őket. Ha nem hozzuk ki magunkból a maximumot, ha nem 100%-os koncentrációval játszunk, bárki ellen bajba kerülhetünk, ezért a papíron gyengébb csapatok ellen is kötelező a maximális odafigyelés és koncentráció. A játékosok az elmúlt egy évben bizonyították, hogy ha alázattal és megfelelő hozzáállással játszanak, akkor a mögöttünk rangsorolt ellenfelekkel szemben érvényesíteni tudják a papírformát. A betömörülő csapatok ellen mindig nehéz játszani, és a kazahok várhatóan ezt a taktikát fogják választani. Kellemetlen ellenfelek lesznek, az elmúlt időszakban rendre szoros meccseket játszottak, a törökökkel például döntetlent értek el. Az biztos, hogy nehéz lesz őket legyőzni. A legfontosabb, hogy helyes mentalitással lépjünk pályára, egységesen, csapatként küzdjünk majd. Vannak minőségi játékosaik, akik képesek eldönteni az ilyen mérkőzéseket, ez mindannyiuk számára jó lehetőség lesz a bizonyításra.


Címkék:

Kapcsolódó hírek