U19: négy csapat pályázik három helyre
U19 férfi   |   Archívum   |   2014. július. 18., 15:18
U19: négy csapat pályázik három helyre

A szombaton kezdődő U19-es Európa-bajnokság pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján a mieink csoportjából minden edző hasonló célt tűzött ki csapata elé.

A Novotel Hotelben tartott sajtótájékoztatón az A csoport négy válogatottjának szakvezetői vettek részt: az osztrákoktól Andreas Heraf, a portugáloktól Helio Sousa, az izraeliektől Eli Ohana, valamint a magyar válogatott szövetségi edzője, Mészöly Géza.

A várakozásokról és a célkitűzéseiről mind a négy szakember ugyanúgy nyilatkozott: a legfontosabb a jövő évi U20-as világbajnokságon való részvétel kiharcolása, vagyis az első három hely valamelyikének a megszerzése a csoportban, fontosságban ezt követi csak az elődöntőbe kerülés, amire a szakvezetők szerint mind a négy együttes hasonló esélyekkel pályázik.

- Óriási lehetőség az Európa-bajnokság a magyar válogatott játékosai számára, hogy nagyközönség előtt megmutassák tehetségüket - fogalmazott Mészöly Géza. - Hosszú távon szeretnénk minél több játékost adni az A-válogatottnak, erre a keret több tagjának is esélye lehet néhány éven belül, de nagyon kell hozzá a minél több nemzetközi megmérettetés, mint ez az Európa-bajnokság és remélhetőleg a jövő évi U20-as vébé is. A játékosaim eddig még nem igazán játszottak nagy közönség előtt, bízom benne, hogy a nyitómeccsre kilátogató hat-nyolcezer ember feldobja őket, és mindenki a legjobbját tudja nyújtani. A hazai szereplés miatt van némi nyomás a futballistákon, de ez inkább egyfajta pozitív feszültség, mindenki alig várja, hogy bizonyíthasson az Eb-n. Bízom benne, hogy a hazai pálya jelentette előnyt ki tudjuk majd használni, a szurkolók segítsége óriási lökést adhat a csapatnak.

A magyar válogatott szövetségi edzője elárulta, hogy a mai nap folyamán meglátogatta a csapatot Kassai Viktor, az első számú hazai játékvezető, aki arról beszélt a fiataloknak, hogyan lehet sikeresen kezelni a legnagyobb nyomást is a pályán.

Eli Ohana, az izraeliek szakvezetője, aki korábban a Beitar Jerusalem színeiben két bajnoki címet is nyert mieink szövetségi edzője, Pisont István oldalán, elmondta: ez a viadal annyiban különbözik a nagy tornáktól, hogy akár az első két meccs elvesztése esetén is elérhető a kitűzött cél, hiszen a csoportban egyetlen győzelem is elég lehet a vb-részvétel kiharcolásához. Míg például egy világbajnokságon kulcsfontosságú lehet az első mérkőzés, ezen a tornán több esélyt kapnak a csapatok arra, hogy elérjék céljukat.

Andreas Heraf egyetértett kollégájával, és elárulta, hogy az osztrák válogatott nagyon jól érzi magát eddig Budapesten, a rendezést tekintve minden a legmagasabb szintű, és bízik benne, hogy a mieink elleni szombati nyitómeccset eredményesen zárja együttese, mert ez óriási lendületet adna a válogatottnak a folytatásra. A szakember hozzátette: némileg nehezíti a dolgát, hogy három játékosa is eltiltott az első meccsen, így a mieink ellen csak két mezőnyjátékos cserét tud nevezni.

Helio Sousa úgy fogalmazott, hogy az első meccsen aratott esetleges győzelem rendkívül motiváló lehet, de semmi sem dől el, ha nem sikerül a rajt. A portugál szakember szerint minden csapaton jelentős a nyomás, de saját játékosain nem érez az egészségesnél nagyobb idegességet, fizikálisan minden futballistája csúcsformában várja a tornát.

Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.