U19: Mészöly Géza előtt jutott ki az Eb-re Izrael
U19 férfi   |   Archívum   |   2014. május. 30., 21:57
U19: Mészöly Géza előtt jutott ki az Eb-re Izrael

A magyar, az ukrán és a bolgár együttes után Izrael is biztosította helyét a július 19-én kezdődő magyarországi U19-es Eb-n.

Az Eb-selejtező elitkör első két csoportjában meglepetés született, az ukránok az angolokat, a bolgárok a svédeket és a cseheket megelőzve végeztek az élen. Pénteken a 3-as számú csoportban dőlt el a továbbjutás, a svájci Nyonban a két kör után egyaránt hatpontos grúz és izraeli együttes mérkőzött meg egymással.

Az első fordulók után gólkülönbség tekintetében a grúzok álltak jobban, nekik már egy döntetlen is elég lett volna az elsőséghez, és sokáig úgy tűnt, ez meg is lesz nekik, de Izrael fiataljai egy második félidei találattal 1-0-ra győztek, és ezzel megnyerték a csoportot. A meccset a helyszínen nézte meg Mészöly Géza, U19-es válogatottunk szövetségi edzője is.

- Izraelt ismerjük, tavaly a Vilotic-tornán játszottunk egy meccset egymás ellen, akkor gyengébb napot fogtunk ki, és ellenfelünk 1-0-ra legyőzött bennünket - mondta az mlsz.hu-nak a meccsről Mészöly Géza. - A mai mérkőzés alapján az látszott, hogy Izrael jelentősen fejlődött az elmúlt egy évben, szervezett védekezésre épülő érett futballt játszik. Ezzel együtt a grúzok tűntek jobb csapatnak, az első hatvan percben kézben tartották a meccset, de talán túlságosan is megnyugtatta őket, hogy a döntetlen nekik kedvez, Izraelnek egyetlen kihagyás elég volt a továbbjutást érő gólhoz. Az utolsó félórában már hiába váltottak ritmust a grúzok, az izraeliek óriásit küzdve tartották meg az eredményt.

izrael1|Izraeli öröm, grúz bánat az Eb-elitkör 3-as csoportjában

Érdekesség, hogy az izraeli U19-es válogatott szakvezetője, Eli Ohana nagyon jól ismeri a mieink szakmai stábjában dolgozó Pisont Istvánt, a kilencvenes években együtt játszottak a Beitar Jerusalemben, két közös bajnoki címet is nyertek a csapattal. Ebben az időszakban Mészöly Géza is Izraelben futballozott, ellenfélként jól emlékszik Ohanára, aki abban az időszakban az izraeli futball egyik legismertebb alakja volt.

- Izrael tud valamit, hiszen az ellenfélnek álló mérkőzéseket is meg tudja nyerni, Ohana most is nagyszerűen nyúlt bele a meccsbe, a 65. percben becserélt egy játékost, aki négy perccel később megszerezte a győztes gólt - tette hozzá Mészöly Géza. - A tavalyi egymás elleni mérkőzésünk is mutatja, hogy veszélyes riválisaink lesznek, csakis akkor tudunk nyerni ellenük, ha a legjobb formánkat hozzuk.

Az eddigi lehetséges ellenfelekről szólva a mieink szakvezetője elmondta: az angolok váratlan kiesését egy kicsit sem bánja, de hiba lenne legyinteni az ukránokra, abból kiindulva, hogy két hete, Balmazújvárosban 4-1-re legyőztük őket.

- Azon a találkozón az ukránok az első negyedórában jobbak voltak nálunk, ha akkor sikerül lőniük egy gólt, talán egész másképp alakul az a meccs. Balmazújvárosban a visszafogott kezdés után fel tudtunk javulni, és négy gólt szerezve végül magabiztosan megnyertük a meccset, ugyanakkor azt is láthattuk, hogy kizárólag akkor van esélyünk ellenük, ha valóban jó teljesítményt nyújtunk. Az angolok idegenbeli legyőzése azt mutatja, hogy bárkit képesek legyőzni - fogalmazott a szövetségi edző.

Az izraeli-grúz meccs előtt Mészöly Géza találkozott Michel Platini UEFA-elnökkel is, aki megígérte, hogy ha teheti, részt vesz a magyarországi Európa-bajnokság egy-két meccsén.

platini|

- Platini úr elmondta, hogy nagyon szereti Budapestet, rengeteg alkalommal járt már itt, és mindig szívesen tér vissza, ezért mindent megtesz, hogy legalább a torna utolsó szakaszára el tudjon jönni. Bár elismerte, hogy az idény hajrájára a játékosokhoz hasonlóan ő is elfáradt egy kicsit, és a világbajnokság végéig még rengeteg munka vár rá, júliusban megpróbál beiktatni egy magyarországi látogatást a programjába - tette hozzá Mészöly Géza.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.