U17, U19: Két hónap a mérlegen
U19 férfi   |   Archívum   |   2009. február. 25., 16:05
U17, U19: Két hónap a mérlegen

Egy hétvége még hátravan abból az időszakból, amelynek során legjobb 17 és 19 éves labdarúgóink január eleje óta minden alkalommal két és fél napot közösen készültek az MLSZ teljesen újszerű edzőtáborában a március végi és a májusi Eb-selejtezőjük előtt, de az első összegzésre már szerdán sor került: Jámbor László, a szövetség fejlesztési igazgatója és Wilco van Buuren, az utánpótlás-válogatottakat irányítói edzői csoport irányítója valamennyi NB I-es és NB II-es klub érdeklődő képviselőjét várta az összejövetelre.

'...a magyar labdarúgás fejlesztéséért - értetek, veletek együtt' - ez a jelmondat volt Jámbor László kiindulási pontja, egyértelműen jelezve a szándékot: az egyesületekben tevékenykedő szakembereknek és az MLSZ munkatársainak közös a feladatuk, egy a céljuk.

- A FIFA és az UEFA egy hónappal ezelőtt hozta nyilvánosságra irányelveit az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban, mi ezeknek teljes mértékben megfelelünk, sőt, elébe is mentünk a megvalósítással - hangoztatta a fejlesztési igazgató Kovács Istvánnak, az MLSZ versenyigazgatójának megnyitó szavai után, hozzátéve: - A lényeg az, hogy a korosztályok legjobbjai gyakran készüljenek együtt, az egyes országok törekedjenek más futballkultúrák megismerésére, s a fiatalok nevelése, elvégre a cél mindig és mindenhol a nagyválogatott eredményessége, azonos elvek alapján, a távolabbi célkitűzéseknek megfelelően történjen.

Brünyi Béla a csapatok mellett dolgozó menedzserek munkájáról számolt be (kihangsúlyozva, hogy milyen jó hangulatban zajlott az edzőtáborozás, s köszönetet mondva a Vasasnak a Pasaréti úti vendéglátásért, s a Budapest Szállónak azért, mert lesték minden kívánságukat), dr. Kormos Miklós orvosi tapasztalatait foglalta össze (arról is szót ejtve, hogy összesen 37 játékos vett részt névtelenül egy tesztelésben, amelynek tanulságai biztosan hasznosak lesznek a jövőben), majd az edzők közül Szapor Gábor, Zsivoczky Gyula és ifj. Albert Flórián tartott előadást az általuk felügyelt részterületekről, utóbbi például nagyon érzékletesen bemutatva annak a rendkívül színvonalas műszerparknak 'legizgalmasabb' darabjait, amelyek a munkájukat segítették.

Wilco van BuurenVégül ismét a szigorúan vett szakma került terítékre: Wilco van Buuren - miután köszönetet mondott kollégáinak, a játékosoknak és a kluboknak az egész időszakra jellemző támogató együttműködésért - aprólékos részleteket is megemlített mindarról, amit az edzéseken csináltak.

- Az volt az egyik első észrevételem, hogy fiataljaink nem mozognak, és nem beszélnek eleget - jegyezte meg. - E nélkül nem lehet jó futballt csinálni, pedig mi azt szeretnénk. Amikor elkezdtünk beszélgetni a gyerekekkel, meglepően hamar megértették, hogy mit szeretnénk, s ilyen rövid idő alatt is le lehetett mérni a fejlődésüket.

A roppant körültekintően megszervezett tanácskozáson ott volt Temesvári Miklós, az edzőbizottság elnöke, s abszolút pozitívan nyilatkozott tapasztalatairól (pedig eleinte csak felesleges plusz tehernek vélte a közös felkészülést...) Sváb Dániel, az U17-es válogatottunk csapatkapitánya.

Az utánpótlás-válogatottakkal dolgozó stáb szinte minden tagja részt vett az összejövetelen, balról: Őze Tibor, Brünyi Béla, Zsivoczky Gyula, Szapor Gábor, dr. Kormos Miklós, Pisont István, ifj. Albert Flórián, Lippai József, Bazsánt József, Wilco van Buuren, valamint Sváb Dániel, az U17-es csapat kapitányaBiztos, hogy még sok fórumon lesz napirenden az MLSZ úttörő kezdeményezésének megannyi tapasztalata, következtetése, s bár a játékosok szempontjából leginkább érintett egyesületek (Honvéd, MTK, Győr, FTC, Szombathely, kívülük csak a Pécs, a Vác és a Budakalász) képviselői végighallgatták a tapasztalatok összefoglalását, azért - őszintén szólva joggal - a házigazdák kicsit nagyobb érdeklődésre számítottak.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.