Sikeres hetet zárt az U19-es válogatott
U19 férfi   |   Archívum   |   2014. március. 07., 15:47
Sikeres hetet zárt az U19-es válogatott

Az újoncot is avató Mészöly Géza elégedetten összegzett a finnek elleni meccsek után.

A hazai rendezésű júliusi Európa-bajnokságra készülő magyar U19-es válogatott két mérkőzést játszott a héten a finnek korosztályos csapatával Telkiben, kedden 1-0-ra, csütörtökön 4-0-ra győzte le az északiakat. Mészöly Géza, a csapat szakvezetője a mérkőzések kapcsán elmondta: a játékosok példa értékű hozzáállással teljesítették a kért feladatokat az előző négy nap során, még azokon a futballistákon is végig látta az óriási akarást, akik jelenleg nincsenek csúcsformában, és pontosságban vagy a gyors döntések során nem hozták a tőlük megszokott teljesítményt.

- Mindenki átérzi, hogy már most a maximumot kell hoznia ahhoz, hogy később bekerülhessen az Eb-keretbe - mondta a játékosok hozzáállásáról az mlsz.hu-nak Mészöly Géza. - Az edzőtáborozáson huszonöt játékos vett részt, de a keret továbbra is nyitott, így akár olyanok is bekerülhetnek, akik korábban nem vettek részt közös összetartásokon, vagy eddig jellemzően az eggyel fiatalabb korosztálynál vettük őket számításba.

A keret nyitottságát mutatja, hogy Mészöly Géza hétvégén, a Győr és a Pécs egymás elleni NB I-es bajnokiján nemcsak Kalmár Zsolt játékára lesz kíváncsi, hanem a pécsieknél az utóbbi hónapokban berobbant Kővári Róbertére is, aki ugyancsak ennek a korosztálynak a játékosa, de ezt megelőzően még nem kapott meghívót a válogatott keretébe.

- Folyamatosan tűnnek fel tehetséges futballisták a korosztályból, igyekszünk mindenkit figyelemmel követni közülük. Ezen az összetartáson is kipróbáltunk egy új játékost, a debreceni Balogh Norbert most először volt tagja az együttesnek. Őt egy utánpótlás-bajnokin fedeztük fel tavaly ősszel, és először az U18-as keretbe hívta meg Pisont István, ott láttam meg, hogy kivételes adottságokkal rendelkezik. Szerény fiú, aki nagyon megbecsüli már azt is, hogy itt lehetett velünk, de a pályán egyáltalán nem volt megilletődve, a finn védők képtelenek voltak elvenni tőle a labdát. Ő maga is meglepődött, mikor bekerült az egy évvel idősebbek közé, de a keddi kiváló játékával bizonyította, hogy bátran számolhatunk vele, és ha töretlen lesz a fejlődése, akár a végleges Eb-keretben is szerepelhet a neve. - árulta el a friss felfedezettről a válogatott szakvezetője.

balogh1|Balogh Norbertet élete első nemzetközi meccsén képtelenek voltak tartani a finn védők
Az 1996-os születésű Balogh Norbert az őszt a DVSC U21-es csapatában töltötte, néhány héttel ezelőtt kölcsönben a Létavértes NB III-as gárdájába került. Kedden, élete első nemzetközi mérkőzésén nemcsak magasságával emelkedett ki a mezőnyből, hanem látványos cseleivel is, melyek ellen rendszerint tehetetlenek voltak az ellenfél védői.

- Váratlanul ért a meghívó, ezelőtt a saját korosztályom válogatottjánál is csak egy kiválasztó edzőtáborban voltam - mondta mosolyogva az mlsz.hu-nak a fiatal csatár. - Az egy évvel idősebb korosztály tagjai közül jóformán senkit sem ismertem, ezért eleinte szoknom kellett a környezetet, de úgy érzem, a keddi mérkőzésen nyújtott teljesítményemmel sikerült elfogadtatnom magam a többiekkel. A válogatott játékrendszerével még csak most ismerkedem, ezért próbáltam úgy játszani, ahogy a klubcsapatomban szoktam. A sok cselezés mindig is jellemző volt rám, szeretem egy az egyben megverni a védőket, és ez legtöbbször elég jól is megy. Vannak nálam gólerősebb játékosok, én általában az előkészítésben, a labdák megtartásában jeleskedem. Örülök, hogy a stáb tagjai elégedettek voltak a játékommal, az elmúlt napok alapján úgy érzem, akár arra is lehet esélyem, hogy beverekedjem magam az Eb-keretbe, ehhez azonban minden meccsen legalább úgy kell teljesítenem, mint a bemutatkozásom alkalmával.

A csütörtöki mérkőzést követően a szakmai stáb számára nem ért véget a heti munka, egy órával a finnek elleni meccs után a válogatott játékosokat adó hazai klubok vezetőivel és edzőivel egyeztetett a válogatott stáb.

- Megtisztelő, hogy a klubok képviselői ilyen nagy számban elfogadták a meghívásunkat. A napokban több egyeztetésünk is volt a vezetőedzőkkel, klubtulajdonosokkal, és örömmel tapasztaltam, hogy mindenki partner abban, hogy megteremtsük az optimális felkészülés alapjait. Az egyesületekkel közös célunk, hogy a játékosok minél jobb állapotban legyenek, elkerüljék őket a sérülések, klubcsapataikban és a válogatottban is sikereket érjenek el - számolt be a jó hangulatú megbeszélésről Mészöly Géza.

12|A második meccsen már az első félidő végére háromgólos előnyt szerzett a válogatott
A válogatott mellett nemrégiben felállt egy professzionális orvosi stáb, amely folyamatosan figyeli és felméri a játékosokat, a vizsgálatok eredményeit a válogatott mellett a klubok is nagyszerűen hasznosíthatják. A csütörtöki megbeszélésen dr. Varga Péter Pál bemutatta a stábot, dr. Várszegi József pedig felvázolta, hogy milyen vizsgálatokon vettek, vesznek részt a labdarúgók. Garami Zsolt erőnléti edző bemutatta az egyesületek képviselőivel azokat az eszközöket, amelyeket a válogatottnál rendszeresen használnak a futballisták.

- Az orvosi stáb rengeteg segítséget ad a játékosoknak is, csak egy példát kiemelve, külön dietetikus segíti őket a helyes táplálkozás, az optimális folyadékbevitel megismertetésével, mert ezeknek óriási jelentőségük lesz a felkészülés hajrájában. Tudományos tény, hogy a helyes folyadékbevitel akár harminc százalékkal is javíthat egy játékos teljesítményén, nem árt, ha mindezzel maguk a futballisták is tisztában vannak. Azt szeretnénk, ha a klubok is átvennék az összetartásokon alkalmazott módszereket, akár az erőnléti edzések, akár a bemelegítések vagy regenerációs gyakorlatok terén, mert az összedolgozás mindenki érdekét szolgálja - tette hozzá Mészöly Géza.

Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.