Rutin és lendület
U19 férfi   |   Archívum   |   2006. december. 22., 14:28
Rutin és lendület

Sikeres évet zár a Kozma Mihály által irányított együttes, amely idei tizenkét mérkőzéséből úgy nyert meg hatot, hogy közben a világ legjobbjaival, a spanyolokkal és a brazilokkal is játszott kétszer-kétszer.

A világ legjobbjaival is megmérkőztek

Székelyudvarhelyen egy nem hivatalos mérkőzéssel kezdte az esztendőt a 2005-ös ostravai Európa-bajnokságon is részt vevő magyar 4+1-es válogatott. A csapat ugyan 8-7-es vereséget szenvedett Székelyföld legjobbjai ellen a csarnokavató gálaünnepségen, ám nem keseredtek el a magyar futsalosok, hiszen nagyszerű csarnokot avattak a romániai városban a gálameccsel. A folytatás már lényegesen jobban sikerült, hiszen az év igazi kezdeteként Kozma Mihály együttese márciusban két mérkőzésen is legyőzte Görögország gárdáját. A gödöllői összecsapás különösen szépre sikerült, ezen a találkozón 9-2-re nyertek Madarász Jánosék.

Májusban a lettek érkeztek vendégjátékra, és őket is kettős győzelemmel múlták felül a mieink. Mind Berettyóújfaluban, mind Nyíradonyban 4-2-es magyar győzelem született.

Az őszi szezon nyitányaként Hollandiával mérte össze tudását csapatunk, és bár mindkét találkozón kétszer voltak eredményesek a magyar futsalosok, az első összecsapáson a két gól vereséget, míg a másodikon győzelmet ért.

Teremlabdarúgó-berkekben az év szenzációjának számított a hír, hogy a magyar válogatott októberben a világ-, és Európa-bajnok spanyol gárda felkészülését segíti az ibériaiak vendégeként, Spanyolországból pedig egyenesen Brazíliába vezet a csapat útja. Igaz, a spanyolok és a brazilok is mindkétszer nyertek a derekasan küzdő magyar együttes ellenében, de kevés alakulatnak adatik meg, hogy a futsal legjobbjai ellen készülhessen saját tétmérkőzéseire.

A kemény védekezéstől a kontrajátékig

Időközben az is eldőlt, hogy Kozma Mihály együttese jövőre Oroszországgal, Litvániával és Görögországgal találkozik az Európa-bajnoki selejtezőkön. Nem sikerült elkerülni a magyar csapat egyik legnagyobb mumusát, az orosz együttest, amelyet a tavalyi Eb döntőjében csak a spanyolok tudtak megállítani, és amellyel legutóbb 2002-ben került egy kvartettbe a magyar válogatott (ekkor Szegeden az oroszok 6-2-re nyertek).

Az esztendőt két, Finnország elleni kiélezett mérkőzéssel zárta a csapat. A Móron rendezett találkozón 4-2-es magyar győzelem, míg a másnapi, győri meccsen 5-5-ös döntetlen született.

- Nagyon sokat kell tanulnia ezt a játékot annak, aki nemzetközi szinten sikeres kíván lenni - kezdte évértékelését Kozma Mihály. - Éppen ezért elsődleges célom mindig az volt, hogy felkutassam a tehetségeket, és aztán a közös munka során felkészüljünk a tétmérkőzésekre is. A tapasztalatok alapján a tíz-tizenkét ígéretesnek ítélt játékos közül általában ketten-hárman képesek arra, hogy a nemzetközi porondon is bizonyítsanak. Így volt ez az idén is, úgy vélem, megtaláltam azokat, akik beépülhetnek az érett kerettagok mellé. Mivel nem minden posztra találtunk fiatalokat, rutinosabb játékosok is visszakerültek a csapatba, és remélem, ezáltal a fiatalos gyorsaság és lendület párosul majd a tapasztalattal. A selejtezőkön a kemény védekezéstől a kontrajátékon át a letámadásig minden stílust ismernünk és használnunk kell majd a siker érdekében. Szerencsére a motivációval nem volt gond az év során, ám a tapasztalat az, hogy nagyobb koncentrációval kell majd játszanunk a nemzetközi porondon.

Az év végén megalakult az U19-es futsal válogatott is, a gárda két mérkőzést vívott Szlovákia ellen. Az első találkozón, december 19-én Győrben 8-1-es vendégsiker született, a visszavágón, 20-án Pozsonyban pedig 7-0-ra győztek a szlovákok.

Az év játékosa Lódi Tamás, a Gödöllő FC támadója lett.

A futsalválogatott idei mérkőzései

2006. 03. 01. Magyarország - Görögország 6-0
2006. 03. 02. Magyarország - Görögország 9-2
2006. 04. 05. Magyarország - Lettország 4-2
2006. 04. 06. Magyarország - Lettország 4-2
2006. 09. 18. Magyarország - Hollandia 2-3
2006. 09. 19. Magyarország - Hollandia 2-1
2006. 10. 23. Spanyolország - Magyarország 7-2
2006. 10. 24. Spanyolország - Magyarország 3-0
2006. 10. 28. Brazília - Magyarország 4-1
2006. 10. 30. Brazília - Magyarország 3-0
2006. 11. 22. Magyarország - Finnország 4-2
2006. 11. 23. Magyarország - Finnország 5-5

Mérleg: 12 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség

(Következik: U19-es válogatott)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.