Róth Antal: A kupasiker önbizalmat ad
U19 férfi   |   Archívum   |   2007. május. 23., 12:26
Róth Antal: A kupasiker önbizalmat ad

Izgalmas végjátékot követően kedden megnyerte az Alpok-Adria-kupát a magyar U20-as válogatott. A már az U21-es Eb-selejtezőkre koncentráló Róth Antal másodszor végzett aktuális csapatával a regionális kupa első helyén.

A korábbi válogatott labdarúgó a siker hátteréről nyilatkozott honlapunknak.

Játéklehetőséget teremt a kupasorozat

- Nagyszerű kezdeményezésnek tartom az Alpok-Adria-kupát, hiszen az U19-es korosztályból kiöregedő játékosokra alaphelyzetben csak mintegy másfél évvel később, az U21-es Eb-selejtezőkön várna komolyabb feladat - kezdte Róth Antal.

Sikerélmény az Eb-selejtezők előtt

- Ehhez képest ez a versengés lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok nemcsak barátságos meccseken, hanem komolyabb nemzetközi mérkőzéseken szerepeljenek. Úgy érzem, joggal lehetek büszke arra, hogy a vezetésemmel kétszer indult a kupasorozatban a magyar U20-as válogatott, és mindkétszer magyar siker született. A 2001-2002-es szezonban – ez volt az első kiírás – Gellei Imre vezetésével vágott neki a sorozatnak, majd mikor őt kinevezték kapitánynak, én vehettem át a fiatalok irányítását, és három meccsen hét pontot szereztünk.

Kiegyensúlyozott mezőnyben nyert a csapat

A magyar csapat szerdán úgy szerezte meg az első helyet, hogy pályára sem lépett: a második helyen álló Horvátország 1-1-es döntetlent játszott Szlovákiában, így addigi 12 pontjához csak egyet szerzett. Mivel Magyarország a sorozatban 14-et gyűjtött, a mi válogatottunk végzett az első helyen. A csapat még Várhidi Péter irányításával kezdte meg a kupaszereplést, Róth Antal két mérkőzés után vette át a gárdát.

Következnek a tétmérkőzések

- A mostani Alpok-Adria-kupa kiírás erejét bizonyítja, hogy roppant kiegyensúlyozott volt a mezőny - folytatta a szakember. - Ki gondolta volna az elején, hogy tizennégy ponttal meg lehet nyerni a trófeát? A legtöbb mérkőzésen egy-két gól döntött, és éppen ezért nagy öröm számomra, hogy mi tudtuk megszerezni a legtöbb pontot. Szakmai szempontból a sorozat előnye éppen az, ami a hátulütője is: miután a találkozóknak nem minden esetben a legerősebb kerettel tudtunk nekivágni, rengeteg új játékost tudtam kipróbálni. Ugyanakkor az is igaz, hogy éppen emiatt nem alakulhatott ki igazán egy állandó kezdőcsapat.

Az Eb-selejtezőkön még több kell

A gárda - már U21-es válogatottként - június elején kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban. A sorozatot június 2-án, a fehéroroszországi Boriszovban kezdi a gárda, együttesünk magyar idő szerint 16 óra 30 perckor lép pályára. Az első hazai mérkőzésre négy nappal később a Szusza Ferenc Stadionban kerül sor, egy másik volt szovjet tagállam, Lettország ellen. A szintén 16 óra 30 perckor kezdődő találkozóra – amelyet a Sport TV élőben közvetít – a belépés mindenki számára ingyenes.

- Úgy érzem, a sorozat megfelelő lehetőséget biztosított számunkra, hogy felkészüljünk az előttünk álló két Európa-bajnoki selejtezőre - vélekedett Róth Antal.

Megfelelő felkészülési lehetőség volt a kupa

- Ugyanakkor figyelmezető jel, hogy a horvátok ellen idegenben vereséget szenvedtünk, és mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az igazi tétmeccseken ennél több kell. Mint mondtam, még nem alakult ki állandó kezdőcsapat, ennek ellenére bízom abban, hogy a most kezdődő selejtezőkön a továbbjutásra is esélyes csapatként kell számolni velünk. Ehhez erőt és önbizalmat adhat a kupagyőzelem.

Az U20-as válogatott eredményei az idei Alpok-Adria-kupa mérkőzésein:

2006. 05. 17., Nagykanizsa
Magyarország - Horvátország 3-0 (2-0)
2006. 06. 07., Tatabánya
Magyarország - Szlovákia 1-3 (1-0)
2006. 09. 27., Lucenec
Szlovákia - Magyarország 0-1 (0-0)
2006. 10. 11., Crensovci
Szlovénia - Magyarország 1-2 (0-1)
2006. 11. 15., Carpendolo
Olaszország - Magyarország 1-1 (0-0)
2007. 03. 24., Siófok
Magyarország - Szlovénia 2-0 (1-0)
2007. 03. 28., Budapest
Magyarország - Olaszország 1-1 (1-0)
2007. 05. 09., Zágráb
Horvátország - Magyarország 2-0 (1-0)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.