Jól sikerült az U21-es válogatott felkészülése
U19 férfi   |   Archívum   |   2011. augusztus. 26., 12:25
Jól sikerült az U21-es válogatott felkészülése

Róth Antal szövetségi edző szerint csapata egységes, és elszánt a szeptemberben induló korosztályos Európa-bajnoki selejtezők előtt, ám a jó szerepléshez vezéregyéniségekre van szükség.

Szeptember elsején, az írországi Sligóban kezdi meg a tétmérkőzések sorozatát a magyar U21-es válogatott, majd 6-án, Székesfehérvárott a csoport egyik favoritja, az olasz válogatott következik. Válogatottunk szakvezetője, a korábbi válogatott labdarúgó Róth Antal a kezdés kapcsán nyilatkozott az mlsz.hu-nak.

 

- A felkészülés jól sikerült, és nemcsak Wales 2-1-es idegenbeli legyőzése miatt. Úgy vélem, csapattá formálódott a társaság, mindenki ugyanazt akarja: a jó szereplést, a győzelmeket. Fegyelmezettebb, szervezettebb futballt láttam, mint korábban – nyilatkozta a szövetségi edző. - Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a játékosok jelentős része nem szerepel folyamatosan a klubcsapata bajnoki mérkőzésein. Mindössze néhány kerettaggal kapcsolatban mondható el, hogy meghatározó szerepet játszik NB I-es klubjánál, és az eloszlás sem ideális, hiszen például jobb szélsőkben nincs hiány (ezen a poszton szerepel Balázs Benjámin, Bódi Ádám, Gosztonyi András, Simon Krisztián, és Gyurcsó Ádám is – a szerk.), de például védő, vagy befejező csatár poszton akadnak gondjaink. Az U21-esek már nem tekinthetőek igazi utánpótlás-korosztálynak, rájuk már a felnőtt mérce vonatkozik, ezért lenne fontos, hogy folyamatosan legalább egy csapatra való játékos kulcsszerepet tudjon kiharcolni magának klubjánál. E nélkül nehezen tudjuk felvenni a versenyt mondjuk a Serie A-ban edződő olaszokkal szemben.

 

- A feladatunk kettős, hiszen természetesen célunk, hogy a korosztály minél jobban szerepeljen az Eb-selejtezőn, de az is, hogy előkészítsük a futballistákat a felnőtt válogatottságra, és később átadjuk őket az A-válogatottnak – folytatta a mexikói vb-n is résztvevő egykori kiváló védőjátékos. - Mindkettőhöz nagyon fontos, hogy igazi egyéniségek, vezérek legyenek a keretben. Ezen a téren még várom a fejlődést. A szervezettség, a csapategység adott, most már azonban az egyéni kvalitásokon van a hangsúly: várom a kiemelkedő produkciókat, hiszen a két tényező, a csapategység és a jó egyéni teljesítmény együttesen szolgáltathatja a sikert.

 

Róth Antal korábban kétszer is megnyerte csapatával az U20-as Alpok-Adria MIROP kupát. A rangos nemzetközi bajnokság kissé átalakulva, Horvátország, Szlovénia, Szerbia és Magyarország részvételével indul újra az ősszel.

 

 

- Már a jövő U21-es generációra gondolt az MLSZ, amikor benevezett az újrainduló kupába, hiszen azt követően, hogy az U19-esek lejátsszák utolsó tétmérkőzéseiket, kimarad egy bő év, amikor nem szerepelnek selejtezőn. Ez így volt a mostani generáció esetében is, és ez a csapatépítés szempontjából nem ideális.

Amellett, hogy a korosztály tagjai nemzetközi rutint szereznek, az is cél, hogy egy-egy kiemelkedő játékos már most előre lépjen, és a jelenlegi U21-es csapat tagja legyen. Így volt ez korábban 2001-2002-ben is, amikor előbb Gellei Imre, majd az én vezetésemmel az akkori csapatból Gyepes Gábor vagy éppen Szabics Imre felkerült az U21-esekhez. Várjuk a jó teljesítményeket, és azt, hogy mire elér az új generáció az U21-es selejtezőihez, igazi csapat legyen - fogalmazott Róth Antal.

 

 

 

(Archív fotó: ifj. Thaly Zoltán)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.