Az Eb-címvédő a szerdai ellenfél
U19 férfi   |   Archívum   |   2014. május. 19., 20:58
Az Eb-címvédő a szerdai ellenfél

A hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-es válogatottunk az ukránok múlt heti, 4-1-es legyőzése után a tavaly Európa-bajnok szerbek otthonában lép pályára.

Mészöly Géza együttese eddig hibátlan az idei felkészülési meccseken, hat meccsen hat győzelem a mérlege, és külön kiemelendő, hogy az Eb elitkörben érdekelt törököknek öt, az ugyancsak elitkörös ukránoknak négy gólt lőtt. A következő felkészülési meccset, egyben az első idei idegenbeli összecsapásunkat szerdán rendezik Szerbiában, ahol a mieink a házigazdák korosztályos együttesével mérik össze tudásukat. A találkozót 13 órakor a szerb szövetség Stara Pazova-i edzőközpontjában rendezik meg, zárt kapuk mögött.

A szerb utánpótlás Európa egyik legerősebbike, ezt mutatja, hogy a tavalyi, litvániai U19-es Eb-t a szerbek nyerték meg. Az a csapat az 1994-es születésű játékosokra épült, de öt 1995-ös futballista is tagja volt a keretüknek, ők idén is ebben a korosztályban szerepelnek. Ellenfelünk száz százalékos teljesítménnyel jutott tovább Európa-bajnoki selejtező csoportjából, a finnek, az osztrákok és a kazahok elleni meccseken még csak gólt sem kapott. A május végi elitkörben Izland, a házigazda Írország és Törökország mellől próbálják meg kiharcolni az Eb-részvételt.

A szerbek sikerese utánpótlás-nevelésének egyik titka, hogy a legtehetségesebb 18-19 éves játékosokat a lehető legmagasabb szinten versenyeztetik, az U19-es válogatott keretének tagjai kivétel nélkül a felnőtt élvonalban szerepelnek, többen máris alapemberek klubcsapataikban.

A mieinknél van néhány változás a múlt héthez képest, Németh Márió sérült, Kalmár Zsolt pedig a felnőtt válogatott keretével készül a héten, ezért nem lesz ott a szerdai meccsen. Mészöly Géza két új játékost hívott be helyükre, a honvédos Csábi Mihály mellett az AC Milan Primavera csapatában szereplő Tamás Krisztián is csatlakozott a kerethez.

- Tudatosan terveztük úgy, hogy egyre nehezebb ellenfelekkel mérkőzzünk a felkészülés hajrájához közeledve - mondta az mlsz.hu-nak Mészöly Géza. - A szerbek roppant erős csapattal rendelkeznek, szerintem benne vannak Európában a legjobb nyolcban, ezért könnyen lehet, hogy az Európa-bajnokságon is találkozunk júliusban. Most nehezíti a dolgunkat, hogy idegenben lépünk pályára, illetve Németh Márió és Kalmár Zsolt személyében két kulcsember hiányzik majd a középpályáról. Azt kértem a játékosoktól, hogy az első pillanatoktól kezdve koncentráltan játsszanak, az ukránok és a törökök ellen ugyanis voltak olyan periódusai a meccsnek, amikor fölényben futballozott riválisunk. Szeretnénk ismét felvállalni a bátor támadójátékot, és hasonló mennyiségben kidolgozni helyzeteket, mint az előző mérkőzéseinken.

A válogatott kerete:

Kapusok:

Székely György (1860 München)
Leindler Domonkos (Szolnok)

Védők:

Medgyes Zoltán (Haladás)
Asztalos Dávid (MTK Budapest)
Bobál Dávid (Honvéd-MFA)
Forgács Dávid (Atalanta)
Talabér Attila (MTK Budapest)
Lenzsér Bence (Győri ETO)
Tamás Krisztián (AC Milan)

Középpályások:

Nagy Dominik (FTC)
Csábi Mihály (Budapest Honvéd)
Mervó Bence (Győri ETO)
Berecz Zsombor (Vasas)

Támadók:

Farkas Zoltán (Győri ETO)
Bobál Gergely (Honvéd-MFA)
Varga Szabolcs (Heerenveen)
Kővári Róbert (PMFC)
Vida Krisztofer (FC Twente)
Tóth László (Puskás Akadémia)

Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.