Az Eb-bronz a csapat és az új működési rendszer sikere is
U19 férfi   |   Archívum   |   2008. július. 28., 22:52
Az Eb-bronz a csapat és az új működési rendszer sikere is

A szombaton befejeződött U19-es Európa-bajnokságon válogatottunk az elmúlt huszonnégy év legnagyobb sikerét elérve bronzérmet szerzett. Korosztályos csapatunk a kontinens négy legjobb együttese közé került - s ez a játékosokon és a szakmai stáb tagjain kívül annak a rendszernek is köszönhető, amelynek korlátain belül ezentúl valamennyi nemzeti együttesünk készül majd. Kisteleki István, az MLSZ elnöke Eb-értékelésében vázolta honlapunknak az új, állandó optimális minőséget ígérő struktúrát.

- A csapat rendkívül szép eredményt ért el, amelyhez szívből gratulálok mindenkinek, aki részese volt az Eb-szereplésnek - kezdte értékelését Kisteleki István. - A siker látványos része a játékosoké, akik rá is szolgáltak a dicséretre, de nem szabad elfelejteni: a háttérben is nagyon sokan dolgoztak azért, hogy valamennyi feltétel adott legyen a jó szerepléshez. Mindennek az alapja az a tudatos működési rendszer, ami most van kialakulóban, amelynek tulajdonképpen ez az Európa-bajnokság volt a főpróbája.

- Ez a rendszer az U19-es válogatott Eb-felkészülésére vonatkozott?


- Nem, egy olyan sztenderdről beszélünk, amelyet valamennyi nemzeti együttes egyaránt alkalmaz majd az U15-ösöktől az A-válogatottig. Eddig szinte minden csapat a pillanatnyi helyzetnek megfelelően készült,

Sisa Tibor és Kisteleki István

sokszor ad hoc-döntések születtek, mindenki csinálta, amit a legjobbnak tartott. A nemzetközi példa azonban egyértelműen mutatja, hogy csakis a tudatosan megtervezett és szigorúan felügyelt munka vezet eredményre. A ciklusosság, rendszeresség, szervezettség, a tudatos korlátok közé szorított rendszer ad lehetőséget arra, hogy a kis létszámban meglévő tehetségeink jobb eredményeket érjenek el. Ez nem csapatokra bontva működik, hanem egységesen behatárolt protokollok alapján. Meghatároz mindent a játékosok megérkezésétől a felkészülésen keresztül egészen az adott mérkőzésig.

- Tehát amikor kijelentette, hogy tudást kell importálni a magyar labdarúgásba, akkor nem személyekre, hanem a szisztémára gondolt?

- Pontosan. A személyek persze nagyon is fontosak, hiszen lehet bármilyen jó edző valaki, ha nem tud beilleszkedni a rendszerbe, segíteni sem tud. Mi nagy részben megtaláltuk és keressük azokat, akik beleillenek a struktúránkba, akikkel jól működik majd a rendszer - és akik munkájukkal maguk is elősegítik a folyamatot. Egy válogatottnál mindennek szigorú szabályok szerint kell történnie, de persze ezeken belül mindenki hozzáteheti a saját részét az eredményes működéshez. Erwin Koeman játékosként és edzőként maga is résztvevője volt ennek a rendnek, ahogyan fejlesztési igazgatónk, Jámbor László szintén hatalmas tapasztalatokat szerzett ezen a téren. Ők ketten azon csapat tagjai között vannak, amely azért munkálkodik, hogy válogatottjaink jobban szerepeljenek. Az eredmény persze függ a tehetségek gondozásától is, de a legnagyobb lemaradásunk abban volt, hogy nem azonos módszerekkel és feltételek között, ugyanazon elvek mentén dolgoztunk a nemzeti csapatokkal.

- Akkor hát az U19-esek Eb-bronzérme az új rendszer sikere is egyben?

- Az új rendszer első próbája igenis sikeres volt. Természetesen senki sem vitatja el az érdemet a játékosoktól, az edzőktől, akik elérték a remek helyezést, minden mérkőzésen látszott, hogy a csapat tagjai szervezetten futballoznak, tudják, mit kell játszaniuk,

Már a magyar-horvát meccsen is látszottak az előrelépés jelei

és ezt remekül tették. De ehhez kellett az az új szellemben végzett csapatmunka, amely a háttérben zajlott. Jámbor László végig a válogatott mellett volt a felkészülés során, jelenléte a játékosokat és a szakmai stáb tagjait is inspirálta. Nem az egyéni érdekek számítanak, hiszen nem személyekben, hanem csapatokban, és az eredményességet elősegítő sémákban gondolkodunk. Az elmúlt egy hónap során sok tapasztalatot szereztünk, kedvezőt és kedvezőtlent egyaránt, ezeket feldolgozzuk és hasznosítjuk. Voltak persze döccenők, de az eredmény azt mutatja, hogy működni fog. Kezd kialakulni a protokoll, ami hamarosan érvényes lesz valamennyi csapatunkra, és jó úton haladunk afelé, hogy mire elkészül a telki edzőközpont, kialakuljon a működési rendszer is. Sőt, ennek már az őszi U17-es és U19-es Eb-selejtezőkön is eredményt kell hoznia, ahogyan az A-válogatottunk szintén e rend alapján vág neki a vb-selejtezőknek. Ha sikerül minden játékosnak, edzőnek, az MLSZ valamennyi munkatársának beilleszkednie ebbe a struktúrába, eredményesebb korszak következik a magyar labdarúgás számára.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.