A védekezés felemésztette az erőt
U19 férfi   |   Archívum   |   2007. május. 20., 14:50
A védekezés felemésztette az erőt

U19-es válogatottunk a harmadik helyen végzett az írországi Eb-selejtező minitornán. A csapat Németországgal és Bulgáriával döntetlent játszott (0-0, illetve 1-1) Írország ellen azonban 2-0-ás vereséget szenvedett. Várhidi Péter az mlsz.hu számára értékelte a torna tapasztalatait.

Minimális különbségek voltak

- Ez a három selejtező egyértelműen tükrözte a magyar labdarúgás helyzetét, a pozitívumokat és a negatívumokat egyaránt megmutatta - kezdte Várhidi Péter. - Nem is nevezném utánpótlás-tornának, hiszen mind a négy csapatban kész futballisták játszanak, ezek a fiatalok inkább átmenetet jelentenek a felnőtt és az utánpótlás között.

- A három meccsen szerzett két pont azért nem túl biztató a jövőre nézve…

Az U19-es válogatott

- Ez igaz, de a mérkőzéseken minimális különbségek voltak, ahogyan két pontot szereztünk, úgy lehetett volna kilenc, vagy éppen egy sem… El kell fogadnunk, hogy ha egy magyar csapat egységes akar lenni a védekezésben, akkor nem lesz az a támadásban, vagy fordítva. Ennek egyszerű az oka: nincs meg a nemzetközi szinten szükséges állóképesség, ha zártan akarunk védekezni, nem tudunk sprintre váltva támadni. A védekezés felemészti az erőt, az otthon megszokotthoz képest gyors a tempó, túl sok erő megy el a labdaszerzésre. Ezek a fiatalok itthon nem ehhez szoktak, mert csapataikban - mivel ellenfeleik gyengébb képességűek, és sokat adják el a labdát - nincsenek állandóan ütközésre, agresszivitásra kényszerítve.

Nem volt meg a kellő magabiztosság

- Helyzeteink azonban így is adódtak bőven. Miért csak egy gólt tudott szerezni a csapat?

- Azért, mert jóval távolabbról kellett indítanunk a támadásokat, ezért sok elhalt, mielőtt a kapuhoz érhettünk volna. Ha mégis lövéssel fejeztük be az akciót, legalább ötven százalékos hatékonyságra lett volna szükség az eredményesség érdekében, de támadóinkban most nem volt meg az ehhez szükséges magabiztosság.

- Milyennek értékeli a csapat írországi szereplését?

Nagy adok-kapok Bulgária ellen

-Bár mindössze egy gólt lőttünk, azt sem szabad elfelejteni, hogy csupán hármat kaptunk. Németország ellen nagy odafigyeléssel ki tudtuk védekezni a meccs végét is, a bolgárok ellen nagy adok-kapok alakult ki, az írekkel szemben pedig az utolsó percekben veszítettünk. Két gólt kaptunk az utolsó négy percben éppen azért, mert a mi erőnk addigra teljesen felőrlődött, az angol bajnokságban edződő írek pedig úgy tudtak hajtani a harmadik meccs utolsó pillanataiban, mint az első elején. Ezzel együtt meggyőződésem, hogy négy csapat közti a különbségek minimálisak, ha ez a torna nálunk van, vagy mondjuk csak hetente kell meccset játszani, és van idő a feltöltődésre, mi juthattunk volna tovább.

A legjobb tizenöt között

- A játékosok teljesítményével elégedett volt?

- Valamennyien remekül küzdöttek, nagyon motivált és egységes volt a csapat. Az persze előfordul, hogy valaki nincs olyan formában, mint szeretné, vagy ahogyan azt várják tőle, de nem ezen múlt, hogy csak két pontot szereztünk, hanem, mint már mondtam, a fizikális különbségeken.

- Milyen tapasztalatokkal szolgált az Eb-selejtező?

Taktikailag nem volt semmi baj

Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.