A szerdai játék és hozzáállás az elvárás
U19 férfi   |   Archívum   |   2007. február. 08., 11:37
A szerdai játék és hozzáállás az elvárás

A magyar válogatott a harmadik helyen végzett a ciprusi nemzetközi tornán. A kupán azonban nem az eredményesség volt az elsődleges szempont, hanem az, hogy Várhidi Péter szövetségi kapitány folytathassa a jövő válogatottjának építését.

Szó szerint tesztmeccsek voltak

Együttesünk kedden 2-1-es vereséget szenvedett Ciprus ellen, szerdán azonban 2-0-ra legyőzte Lettországot, így megszerezte a bronzérmet. A válogatott a két találkozón szinte teljesen más összeállításban játszott: az elsőn a rutinosabb labdarúgókkal kiegészült volt U21-es gárda tagjai kaptak lehetőséget, a másodikon pedig 18-20 éves játékosokat küldött pályára a szövetségi kapitány.

- Nagyon jól jött számunkra ez a torna, mert mint többször is hangsúlyoztam, átalakulóban lévő csapatunknak rengeteg mérkőzésre van szüksége ahhoz, hogy a fiatalok megszerezzék a szükséges rutint - kezdte a két találkozó értékelését Várhidi Péter. - Sajnos, azt nem tudjuk elérni, hogy rendszeresen közös edzéseket tarthassunk, hiszen a külföldön szereplők csak a mérkőzésekre jöhetnek el, és az itthon játszókra is igényt tart a klubjuk. Így hát számunkra az ilyen meccsek jelentik az alkalmat arra, hogy képet kaphassunk a labdarúgók hozzáállásáról, fejlődéséről. A közös gyakorlás azonban nem nélkülözhető, nem szerencsés, ha a gyengéink a mérkőzéseken ütköznek ki. Jó lenne, ha sikerülne legalább az itthon játszókat összehívni alkalmanként, ahogyan erre Mészöly Kálmán, vagy Mezey György kapitánykodása idején volt lehetőség.

Két különböző korosztály játszott

A ciprusi tornán a házigazdák ellen kezdett a magyar válogatott. A Gera Zoltánnal és Végh Zoltánnal kiegészült, tulajdonképpen a volt U21-es alakulat tagjaiból álló együttes a keddi találkozón 2-1-es vereséget szenvedett. Szerdán a fiatalabb korosztály tagjai kaptak alkalmat a bizonyításra, és ez a gárda 2-0-ra legyőzte Lettországot.

- Bár az eredmény nem volt megfelelő, ők is megtették, amit tudtak - folytatta a szövetségi kapitány. - A keddi csapat tagjai játéktudásban jók, alaposan felkészült futballisták, viszont küzdenitudásban, akarásban mások, mint a szerdai együttes tagjai. Nem arról van szó, hogy kevésbé voltak odaadók, vagy nem akartak megtenni mindent, mint a fiatalabbak, hanem egyszerűen más a stílusuk, ami abból eredhet, hogy nem lelkesedésből, erőből, hanem inkább rutinból, tudásból próbáltak játszani. A fiatalok lendülete nagyobb volt, ők éppen hogy lelkesedéssel igyekezetek pótolni a kisebb tapasztalatot, játéktudást, és ez ezúttal eredményre vezetett. Ismétlem, a keddi csapat tagjai is küzdöttek, hajtottak, de már nem 'dobálták oda' magukat annyira, mint az ifjabbak, akikben talán több volt a bizonyítási vágy.

Valóban hasznos tapasztalatok

A torna nem csupán általános tapasztalatszerzésre volt jó: Várhidi Péter kiemelte, két olyan csapattal játszhattunk, amely éppen megfelelő ellenfél volt, és a mérkőzéseken alkalmazott játékrendszer is alkalmas arra, hogy együttesünk ebben a felállásban lépjen majd pályára a tétmérkőzéseken.

- Jó, hogy Ciprus és Lettország ellen játszottunk, mert ez a két csapat nem jár előttünk, tehát jobban le tudtuk mérni, hol tartunk, mit is tudunk - vélekedett Várhidi Péter. - A bolgárok válogatottja jobb, mint a miénk, előfordulhatott volna, hogy eldugják a labdát, játékban fölénk kerekednek, és akkor nem tudtunk volna hasznos tapasztalatokat szerezni a saját hibáinkról és erényeinkről. Így azonban sok hasznos benyomást szereztem a játékunkról. Abban például biztos vagyok, hogy a négy-három-egy-kettes szerkezet megfelelő számunkra, a magyar válogatott eredményes lehet ebben a játékrendszerben. Megvannak a játékosok az adott posztokra, és ebből a formációból könnyű átállni egy másikra, ha éppen alkalmazkodnunk kell az adott ellenfélhez. A csapat játékát illetően az az alap, amit a Lettország elleni meccsen láttam, remélem, akik pályára léptek a mérkőzésen, töretlenül fejlődnek tovább, a többiek pedig átveszik majd ezt a stílust.


A munkát folytatni kell

A ciprusi tornára nevezett huszonkét játékos közül senki sem okozott csalódást a kapitánynak, aki elárulta: a kedden és szerdán szereplő labdarúgók közül legalább négyen állandó tagjai lesznek a magyar válogatott jövendőbeli kezdőcsapatának. Neveket azonban nem árult el Várhidi Péter.

- Nem azért, mert titkolózni akarok, hanem mert ők még nagyon fiatalok, pályafutásuk elején járnak, és bármi történhet velük - fogalmazott a kapitány. - Nem lenne szerencsés most nevekkel dobálózni, hiszen nem tudhatjuk, hogyan alakul a jövőjük, vagy éppen a többieké, akik most esetleg nem játszottak igazán jól. Harminc-harmincöt játékost figyelek, akik hosszútávon ott lehetnek a keretben, nem szabad leírnom, vagy kiemelnem senkit sem. Ha hazatértünk, folytatom a munkát. Vasárnap az U19-es válogatottal Porecsbe megyünk, remélem az is hasznos túra lesz még akkor is, ha a külföldön szereplőkre nem számíthatok. Ha onnan hazatérünk, szeretném tovább látogatni légiósainkat: Angliába készülök, ahol három-négy mérkőzést nézhetnék meg. Láthatnám azokat, akiket számításba vehetek az A-keretben, és az U19-es gárda jelöltjeit is.

A magyar válogatott azon tagjai számára, akik játszottak szerdán, csütörtök délelőtt regeneráló edzést tartott a kapitány, a többiek számára - a klubok érdekeit is figyelembe véve - átlagos foglalkozást vezényelt a szakmai stáb. Délután fürdő és gyúrás szerepel a programban, s a csapat éjszaka indul haza. A magyar küldöttség péntek hajnalban érkezik Budapestre.

A tornát Bulgária válogatottja nyerte: Hriszto Sztoicskov együttese a döntőben 3-0-ra győzött Ciprus nemzeti csapata ellen.



Címkék:

Kapcsolódó hírek

U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen
U19: Győzelem Montenegró legjobbjai ellen

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.

U19: Fiatal csapatunk alulmaradt Izraellel szemben
Meccsbeszámoló
U19: Negyedik hely a Vilotic-tornán

A magyar férfi U19-es válogatott győzelemmel folytatta szereplését a vajdasági Vilotic-tornán.