Megalakul a női U15-ös válogatott
U17 női   |   Szurkolók   |   2020. február. 19., 18:22
Megalakul a női U15-ös válogatott

Az első U14-es régiós projekt folytatásaként edzőtáborozott Telkiben az a 32 tehetséges lány, akikből az U15-ös válogatott fog kialakulni. A játékosok mind edzésmunkájukkal, mind hozzáállásukkal nagyon pozitív benyomást tettek edzőikre és Markó Edina szövetségi kapitányra is, aki a kiválasztást segíti.

Az UEFA és az MLSZ szakemberei tavaly közösen térképezték fel az ország U14-es lány focistáit. Az európai szövetség részéről a német Margret Kratz, itthonról pedig Markó Edina szövetségi kapitány koordinálta a programot, amely keretében az országot négy régióra osztva – és mindegyiket két edző szakértelmére bízva – alakultak ki az U14-es régiós válogatottak.

E projekt folytatása volt a napokban Telkiben tartott edzőtábor, ahol a négy országrész 32 legjobb játékosa vett részt. Történelmet írt ilyen szempontból a női labdarúgás, hiszen korábban nem volt U15-ös csapatunk, ezt a két napot követően viszont rendszeres, havi vagy kéthavi összetartásokkal, sőt nemzetközi felkészülési mérkőzésekkel is terveznek a csapatot irányító szakemberek, Berla Attila és Németh Júlia.

A fő cél az volt, hogy a 32 játékost feltérképezzük és kiderüljön, kik azok, akik az U15-ös csapatban az országot képviselhetik. Komoly feladatokat akarunk bízni erre a generációra, és ők lehetnek, akik olyan képzési rendszeren mennek keresztül, hogy mire a felnőtt csapatba kerülnek, nemzetközi versenyeken is eredményesek lehetnek. A mostani két nap nagyon intenzív edzésekkel és egymás közötti mérkőzéssel telt. Igyekeztünk felmérni a gyerekek technikai, taktikai és mentális állapotát, a viselkedését, hogy minél átfogóbb képet kapjunk rólunk – nyilatkozta Berla Attila az mlsz.hu-nak.

A fiatal lányok kiállták a próbát, mind hozzáállásukkal, mind a pályán nyújtott teljesítményükkel pozitív benyomást tettek edzőikre, akik tanácsokkal ellátva küldték vissza őket klubjaikhoz.

Talán az edzés sebessége volt eltérő a klubjaiktól megszokottól. Azt igyekeztünk sulykolni, hogy otthon is ezt a munkát végezzék, így a jövőben egyre felkészültebben érkezzenek a válogatottba.

– A lányok közül sokan kollégisták, nem újdonság nekik, hogy önállónak kell lenniük. Még azt kell tanulniuk, hogy a válogatottnak vannak szabályaik, vannak közös programok és időpontok, amiket be kell tartani. Ez még új nekik, de azért vagyunk itt, hogy ebben is segítsünk nekik, hogy megtanuljanak közösségben gondolkodni és a jövőben ezzel se legyen gondjuk – tette hozzá Németh Júlia.

A keretbe a győri ETO-tól a Pécsen át Nyíregyházáig az ország minden területéről jöttek a játékosok – ám mivel ők korábban már átestek egy kiválasztó folyamaton, nem volt nehéz a szakembereknek a különböző hátterű lányokkal dolgozni.

Nem lógott ki senki, ezét tudtunk nagy iramú edzéseket tartani, egészen jól képezz társaság gyűlt össze. És a szövetségi kapitány végig itt volt velünk, a gyerekek minden mozdulatát árgus szemekkel figyelte és a lányok is érezték, hogy milyen fontos a munka, hiszen már az A-válogatott edzője is kíváncsi arra, hogy néhány éven belül kik segíthetik a felnőtt csapatot.

Markó Edina részt vett az U18-as, aztán az U17-es, az U19-es és most az U15-ös válogatott kialakításánál is. A régiós projekt sikerének visszaigazolása, hogy minden régióból 6-8 tehetséget ajánlott edzője a keretbe.

Ez egy kiválasztó edzőtábor, ahol azt figyeltük, hogyan tudnak együtt játszani a lányok. A másik fontos feladat, hogy a Schumi Dorottya vezette U17-es válogatottnak segíteni tudjunk, Spanyoloroszágba már velük tartott Sipőcz Virág és Mayer Zsófia is, akiket ebben a programban fedeztünk fel. Az edzőtábor egymás közti mérkőzését a szövetségi edző is nézte, hiszen vannak olyan tehetségek, akikre majd számíthat, illetve az áprilisi development tornán is csatlakozhatnak a 2005-ös születésű játékosok a 2004-es generációhoz. Ez a legfontosabb célja a programnak, hogy ezeket a játékosokat először az U17-es együtteshez átvezessünk, majd innen lépkedjenek egyre feljebb – hangsúlyozta Markó Edina.

Idén a 2006-2007-es születésű játékosokkal indult újra a program, amelyben azok a lányok is újabb esélyt kapnak, akik tavaly nem győzték meg a szakembereket, viszont az elmúlt évben volt idejük fejlődni, illetve egy fiatalabb korosztály is belép a megfigyeltek közé. A tehetségek menedzselése is a projekt része, az edzők egyéni segítséget, tanácsokat adnak nekik, hogy a fejlődésüket segítsék.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Új szakemberek a női korosztályos válogatottak élén
Új szakemberek a női korosztályos válogatottak élén

Az Európa-bajnoki selejtezők és az első alkalommal megrendezett Nemzetek Ligája kerül fókuszba a női válogatottak őszi programjában. Valamennyi ...

Hétgólos sikerrel zártuk az Eb-selejtező tornát
Meccsbeszámoló
Női U17: akciódús mérkőzésen egygólos győzelem a dánok ellen

Az Európa-bajnoki selejtezők és az első alkalommal megrendezett Nemzetek Ligája kerül fókuszba a női válogatottak őszi programjában. Valamennyi ...