Női U17, U19: elitkörtől elitkörig

2016-12-27 13:36:58

Női utánpótlás-válogatottjaink számára szép sikereket tartogatott a 2016-os esztendő: elitkörös részvétellel kezdődött, majd elitkörös kvalifikációval zárult az év.

Női U17

U17-es válogatottunk Schumi Dorottya vezetésével tavaly ősszel kiharcolta az elitkörös szereplést, így márciusban Franciaországban volt jelenése, hogy összemérje erejét három európai elitcsapattal, az ír, a cseh és a házigazda együttessel. Jól kezdtük a tornát, a viadal első félidejének végén még 1-0-ra vezettünk az esélyesebb írek ellen. Ellenfelünk a fordulás után egyenlített, és a meccs utolsó percében a győztes találatot is megszerezte, így hiába érdemeltünk volna pontot, vereséggel kezdtük a viadalt. A torna folytatásában helytálltunk ugyan, de a francia és a cseh válogatott is 2-0-ra győzött ellenünk, így pont nélkül, viszont értékes tapasztalatokkal a tarsolyban tértek haza a lányok.

Az őszi, hazai Eb-selejtezőre már egy új generáció készült, az elitkörös alapcsapatból csak hárman maradtak, melléjük kerültek a 2000-es és a 2001-es korosztály legjobbjai. Őszre sikerült megtalálni az ideális összetételű együttest, amely Bükön az azeriek (3-0) és az észtek (3-1) magabiztos legyőzésével, több nagyszerű egyéni teljesítményt is felmutatva, a csoport első helyéért játszhatott. Bár a lengyelek ellen már 2-0-ra is vezettünk, a vendégek - a meccs végén emberelőnyben játszva - egyenlítettek, és jobb gólkülönbségükkel bezsebelték az első helyet.

- Kicsit nagyobb rutinnal felvértezve megnyerhettük volna a lengyelek elleni mérkőzést is, de azért nagyon nem szomorkodtunk a második hely miatt. A torna megmutatta, hogy sok tehetséges fiatal szerepel a keretben, akik remélhetőleg egészen a felnőtt válogatottságig is eljuthatnak majd, és csapatként is egyre jobban teljesít a válogatottunk - mondta Schumi Dorottya az mlsz.hu-nak.

Az elitkörös sorsolásnál sikerült elkerülnünk az igazi nagyágyúkat, persze, itt már könnyű riválist sem lehetett kapni. A csoportküzdelmeket Szerbiában rendezik, a házigazdák mellett az ír és a skót csapat lesz az ellenfelünk márciusban.

- Nem panaszkodhatunk, viszonylag jó sorsolást kaptunk, nehezebb csoportokba is kerülhettünk volna. Ezzel együtt három remek együttes lesz az ellenfelünk. A skótok és az írek hasonló játékstílust képviselnek, fizikálisan erős játékosaik vannak, akik ellen nehéz párharcokat nyerni, és a szerbek agresszív stílusa is okozhat nehézséget. Nagyon rövid lesz a felkészülési időszak, hiszen márciusban rendezik a tornát, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeresen zárjunk - így Schumi Dorottya.

Női U19

A Turtóczki Sándor vezette női U19-es válogatott tavasszal hazai rendezésű tornán szállt harcba az Európa-bajnoki részvételért. A tétmeccsek előtt a játékosok derekasan helytálltak a felnőttek között az Isztria Kupán, ahol - néhány idősebb futballistával kiegészülve - B-válogatott néven vettek részt, és a szlovákokat, valamint az észak-íreket is sikerült legyőzniük.

A tavaszi elitkör is jól kezdődött, színvonalas meccsen 1-1-re végeztünk az oroszok ellen, majd két vereség következett, előbb egy egyértelmű Svájctól (0-4), majd egy szoros Norvégiától (0-1). Az Eb-részvétel kiharcolására tehát nem volt esélyünk, de két mérkőzésen is megmutattuk, hogy fel tudjuk venni a harcot Európa élmezőnyével.

- Kicsit jobb eredményt vártam az elitkörben, az oroszok ellen győzelmi esélyünk volt, és Norvégia ellen is benne volt a pontszerzés a csapatban, az összkép alapján azért nem lehettünk elégedetlenek a teljesítményünkkel, főleg úgy, hogy a keret nagy része nem érte el a megengedett korhatárt, ezért a következő sorozatra is a keret tagja maradhatott - idézte fel a tavaszi mérkőzéseket Turtóczki Sándor.

A tornával az 1997-es születésű korosztály legjobbjai elbúcsúztak az utánpótlás-válogatottaktól, míg az 1998-as születésű labdarúgók hasznos tapasztalatokkal felvértezve vághattak neki a következő Eb-selejtező torna felkészülésének. Ezt a viadalt Montenegróban rendezték ősszel, és az előjelek nem voltak igazán kedvezőek. A szakmai stáb több sérült alapemberére sem számíthatott, az edzőmérkőzések eredményei pedig (vereségek Ausztriától és Skóciától) azt mutatták, hogy ekkor még nem volt tökéletes állapotban az együttes.

A formaidőzítés azonban tökéletesen sikerült, a montenegrói torna legfontosabb meccsén, a toronymagas favorit dánok elleni összecsapáson - nem túlzás ezt állítani - világraszóló diadalt ért el a csapat. Ekkor már túl voltunk egy szlovákok elleni döntetlenen (1-1), valamint a házigazdák 6-0-ás legyőzésén, ám a dánok elleni vereséggel elúszhatott volna a továbbjutás. A 90 perc végén azonban a skandinávok hagyták el lógó orral a pályát, a mieink ugyanis szinte tökéletes védekezéssel, végig nagyszerű küzdőszellemmel futballozva 2-0-ra legyőzték Dániát és csoportelsőként jutottak be az elitkörbe.

- A torna előtt egymás után veszítettük el az alapembereket, így meghiúsult az a tervünk, hogy tisztán a 98-as korosztályból össze tudjuk állítani az együttest, az utolsó pillanatokban fiatalokat hívtunk meg a kiesők helyére. A szlovákok elleni mérkőzés nem sikerült jól, reális döntetlen született, ezzel viszont minden borult, amit elterveztünk. Innentől már kevés volt, hogy Montenegrót nagy különbséggel legyőzzük, tudtuk, ha a dánok ellen nem tudunk jó eredményt elérni, meghiúsulhat a továbbjutásunk. A dánok elleni taktikát arra építettük fel, hogy miután négy-öt nagyon jó belső védővel rendelkezünk, három belső hátvéddel, öt-négy-egyben állunk fel, és ez bejött: masszívan, stabilan, fegyelmezetten védekeztünk, és ezúttal a szerencse is mellénk állt, igaz, sokat is tettünk érte. Az utolsó húsz percben két szenzációs egyéni megmozdulással két gólt szereztünk, ennek köszönhetően a magyar női labdarúgás történetének egyik legszebb eredményét értük el, és bebizonyítottuk, hogy nincs okunk a kishitűségre a nálunk magasabban rangsorolt ellenfelekkel szemben sem, mert tudunk győzni ilyen mérkőzéseken is - idézte fel az idei év egyik legnagyobb sikerét Turtóczki Sándor.

 

 


Kapcsolódó cikkek

Ellenszélben nem ment a románok ellen

Női U17-es válogatottunk a szünetben még 3-1-re vezetett a románok elleni kisjenői felkészülési mérkőzést.

Női U17: a hajrában tettük magabiztossá a sikert

Női U17-es válogatottunk megkezdte szereplését a hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtező tornán, az első mérkőzést 3-0-ra megnyerte Bükön, Azerbajdzsán ellen.

Két meccs után hibátlan a női U16-os válogatott

A Turtóczki Sándor vezette válogatott második mérkőzését is megnyerte a romániai UEFA Development Tornán.

Gólfesztivállal továbbjutó a női U17-es válogatott

Lévay Andrea együttese 8-0-ra legyőzte a letteket a moldovai Európa-bajnoki selejtező második fordulójában.

Főszponzoraink
Szponzoraink

Minden jog fenntartva 2017