Balaton Kupa: Főszerepben a tehetségek és a csapatépítés
Női A-válogatott   |   Szurkolók   |   2018. július. 26., 09:45
Balaton Kupa: Főszerepben a tehetségek és a csapatépítés

Július 27-én, pénteken rajtol a Balaton Kupa, melyen a magyar női labdarúgás fiatal tehetségei mutathatják meg a Markó Edina vezette szakmai stáb számára, hogy az A-válogatottban is lehet rájuk számítani.

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén hatodik alkalommal rendezi meg Balatonfüreden a hagyományossá vált női felkészülési tornát, a Balaton Kupát, melyen Fehéroroszország, Románia és a címvédő Szerbia legjobbjai lesznek a mieink ellenfelei.

Nem egyszerű Markó Edina szövetségi kapitány helyzete a torna előtt. A korábbi évekhez hasonlóan a magyar válogatott ezúttal sem tud legerősebb keretével részt venni a tornán, hiányoznak az UEFA női Bajnokok Ligája-selejtezőjére készülő MTK Hungária játékosai, valamint – miután a Balaton Kupa hétvégéje nem FIFA-játéknap – a „légiósok” is.

Érdemes egy kicsit a számokat is nézni: a legutóbbi vb-selejtezőre, a dániai meccsre meghívott 23 játékosból mindössze nyolc léphet pályára Balatonfüreden, illetve, ha máshonnan nézzük, a Balaton Kupán játszók közül a keret alig több mint a fele, tizenkét játékos volt korábban is az A-válogatott keretének tagja.

Tekintettel arra, hogy a klubcsapatok felkészülése, sűrű nyári programja, de mindenekelőtt az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezői szinte sohasem adnak esélyt a szövetségi kapitányoknak arra, hogy a legerősebbnek számító kerettel érkezzenek Balatonfüredre, a Balaton Kupa évről évre lehetőséget kínál a jövőt jelentő tehetséges fiataljainknak, hogy bemutatkozzanak az A-válogatottban. Egy évvel ezelőtt Csányi Diána remekül megragadta az esélyt – most hasonlót remélünk Markó Edina keretének újoncaitól, Boros Kingától, Fél Patríciától vagy Vachter Fannitól is.  

A csapat építése, az új, főként fiatal játékosok beépítése folyamatos feladat, ezt nem szűkíteném le a Balaton Kupára – kezdte helyzetértékelését honlapunk kérdésére Markó Edina szövetségi kapitány. – Tulajdonképpen a világbajnoki selejtezősorozatot is felhasználtuk már erre, sikerült is megtalálni olyan játékosokat, mint Turányi Lilla, Csányi Diána, Csiki Anna, Kocsán Petra, de ide sorolhatom még Magyarics Zoét és Németh Lorettát is, akik élni tudtak a kapott lehetőséggel, akiről azt gondoljuk, hogy a jövő alapemberei lehetnek. Ezt a gyakorlatot szeretnénk folytatni.  

A szövetségi kapitány beszélt arról is, hogy a csapatépítés hatással lehet a válogatott megszokott taktikájára is. 

Az egyértelmű, hogy a Balaton Kupán más céljaink vannak, mint egy vb-selejtezőn. Nyolc teljesen újonc vagy egy-két válogatottsággal rendelkező játékos lesz a keretben, nagyon fontos, hogy lássuk, mire képesek nemzetközi szinten. Sok a fiatal, U19-ből már kilépett játékos, őket is tűzben kell tartani, meccstapasztalatokat kell szerezniük. Mivel elsősorban a csapatépítés, a tehetségek kiválasztás fontos most számunkra, valószínűleg a megszokottól eltérő stílusban és játékrendszerben fogunk futballozni, hogy mindenki meg tudja mutatni a tudását. Az európai középmezőny mindenki veszélyes lehet a másikra, ezért kiegyensúlyozott tornát várok – igaz, a többi résztvevővel ellentétben a román csapat a legerősebb, vb-selejtezős keretével van itt. 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok:

Bíró Barbara (Haladás-Viktória FC)
Samu Anna (Ferencvárosi TC)

Védők:
Szeitl Szilvia (Ferencvárosi TC)
Tálosi Szabina (Haladás-Viktória FC)
Szabó Viktória (Ferencvárosi TC)
Mosdóczi Evelin (Ferencvárosi TC)
Kovács Laura (ETO FC Győr)
Balogh Henrietta (Haladás-Viktória FC)
Vidovenyecz Anna (Astra HFC)
Boros Kinga (DVTK)

Középpályások:
Kocsán Petra (Ferencvárosi TC)
Fenyvesi Evelin (Ferencvárosi TC)
Öreg Cintia (Haladás-Viktória FC)
Rácz Zsófia (Haladás-Viktória FC)
Tóth Alexandra (Haladás-Viktória FC)
Fél Patrícia (ETO FC Győr)

Csatárok:
Kiss Stella (Auburn Tigers)
Szakonyi Emese (Haladás-Viktória FC)
Süle Dóra (ETO FC Győr)
Vachter Fanni (DVTK)

A TORNA PROGRAMJA

2018. július 27., péntek

15.00: Fehéroroszország–Szerbia (A-mérkőzés)
17.30: Magyarország–Románia (B-mérkőzés)


2018. július 29., vasárnap

15.00: Mérkőzés a 3. helyért
17.30: Döntő

A torna helyszíne

A Balatonfüredi Futball Club sporttelepe (Fürdő u. 34.). A mérkőzésekre való belépés ingyenes. A tornával és az ellenfelekkel kapcsolatban további tájékoztatás korábbi cikkünkben érhető el. 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női U17: Vereség Törökország ellen
Női U17: Vereség Törökország ellen

A magyar női U17-es válogatott hazai felkészülési találkozón Törökország ellen lépett pályára, és bár jól kezdett, végül 4–2-es vereséget szenvedett.

Utolsó vb-selejtezőjére készül a női A-válogatott
Meccsbeszámoló
Magabiztos győzelmet ért el Máltán a női A-válogatott

A magyar női U17-es válogatott hazai felkészülési találkozón Törökország ellen lépett pályára, és bár jól kezdett, végül 4–2-es vereséget szenvedett.