Turányi Lilla: Szívünket-lelkünket is ki kell tennünk a pályára
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. június. 10., 10:58
Turányi Lilla: Szívünket-lelkünket is ki kell tennünk a pályára

Két fiú mellett nőtt fel – szinte magától értetődő volt, hogy kipróbálja a labdarúgást. Hogy profi is lehet belőle, azt az MTK-nál érezte először a válogatott labdarúgó. Turányi Lilla – aki védő létére az elmúlt két mérkőzésen három gólt is szerzett – a Fradi elleni visszavágóra készül csapatával.

– Két fiútestvér között nőttem fel, így mindig is inkább fiús lány voltam. Előbb játszottam egy labdával, mint egy babával. Kiskoromban eleinte a testvéreimmel fociztam, már akkor is vonzott a labda. Először nagyobbik testvérem kezdett el fociedzésre járni Kistarcsára, én pedig csak elkísértem őt, majd néhány edzés után én is csatlakoztam hozzájuk, annyira tetszett, amit csinálnak. Itt 8 évet töltöttem el. Fiúk között játszottam végig, majd aztán elérkeztem abba a korba, amikor már nem játszhattam velük, így csapatot kellett váltanom. Több együttes is megkeresett, de én az MTK mellett döntöttem, mert nagyon szimpatikus volt az edző és a közösség is. Itt utánpótlásban töltöttem 3 évet, majd kiöregedtem innen, így kerültem fel a felnőtt csapatba, ahol azóta is játszom – meséli Turányi Lilla, az MTK Hungária FC és a magyar válogatott játékosa. – Mikor elkezdtem a labdarúgást, nem is gondoltam, hogy belőlem valaha is profi labdarúgó lehet, mivel akkor csak hobbi szinten fociztam. De ahogy teltek-múltak az évek és felkerültem a felnőtt együtteshez, akkor szembesültem vele, hogy ez velem is megtörténhet, én is profi labdarúgó lehetek.

A magyar válogatott védő 2018. március 2-án viselte először a címeres mezt, az ellenfél Dél-Afrika volt. 

A 21 éves labdarúgó a felnőttek közötti 2016-os bemutatkozása óta kétszer is megnyerte a bajnokságot a fővárosi klubbal és a Bajnokok Ligája selejtezőjében is szerepelhetett. Erre idén is megvan a lehetősége: bár a vírushelyzet miatt bajnokot nem avat a női mezőny a Simple Női Liga végén, de a sorozat győztese indulhat a BL-ben. Ehhez két győztes mérkőzésre van szükség a liga záró táblázatának élén álló Ferencváros ellen. A Fradi a két csapat párharcát 3–2-es győzelemmel kezdte a múlt héten, ami azt jelenti, hogy ha a zöld-fehérek most csütörtökön, a 20.00-kor kezdődő találkozón ismét nyernek, ők bizonyíthatnak a nemzetközi porondon; MTK-siker esetén viszont egy harmadik mérkőzésre maradna a döntés.

A legutóbbi két meccsén háromszor is eredményes volt pontrúgásból a hátvéd, a Ferencváros ellen is betalált.

– Az előző mérkőzés nem úgy sikerült, mint ahogy azt mi szerettük volna. Nem azt a játékot játszottuk, mint amit mi gyakoroltunk, illetve tudunk. Játékban mindenképp előrébb kell lépnünk, többet kell birtokolnunk a labdát és higgadtabban kell játszanunk. Mivel a csapat célja az, hogy indulhasson a Bajnokok Ligájában, egyértelmű célkitűzésünk a győzelem és ezért mindent meg fogunk tenni! A Fradi támadósora igen veszélyes, gondolok itt például Vágó Fannira, aki rengeteg gólt lőtt eddig is a bajnokságban, vezeti a góllövőlistát, de középpályán is jól szervezik a játékot. Szerintem a pontrúgások kivédekezése nehézséget okozhat a Fradinak, és nekünk az nagy erősségünk – folytatja a védő, aki a járvány óta lejátszott két mérkőzésen (MTK–DVTK 5–1 és FCT–MTK 3–2) háromszor is betalált, minden alkalommal pontrúgásból.

– Ez annak köszönhető, hogy edzésen a pontrúgásokra nagy hangsúlyt fektetünk, elég sokat gyakoroljuk. A csapatunk erőssége, hogy nagyon jól tudunk együttműködni, próbáljuk mindig kisegíteni a másikat. Mérkőzéseken fontos a stabil védekezés, ebből könnyebben tudunk támadásokat építeni, illetve a pontrúgásaink általában veszélyesek az ellenfél kapujára.

A kistarcsai csapattól többen is csábították, végül a fővárosi MTK mellett Turányi Lilla.

A múlt csütörtöki mérkőzést először is regeneráció, majd egy pihenőnap követett az MTK-nál, ezután pedig már a visszavágóra koncentrált a csapat:

Jó úton a női foci

– Szerintem folyamatos fejlődésen megy keresztül a hazai női labdarúgás, egyre népszerűbb, ezt a saját bőrünkön is tapasztaljuk, ugyanis egyre több női meccset közvetít a tévé, például most egymás után zsinórban hármat is. Egyre többen kíváncsiak egy-egy női mérkőzésre és egyre több kislány kezd el focizni. De persze mindig van hova fejlődni, ugyanis más európai országokban sokkal nagyobb hírneve van a női labdarúgásnak, mint itthon, ennek ellenére én úgy gondolom, hogy jó úton halad a magyar női foci is.

– Tiszta fejjel kellett nekivágnunk az új hétnek. Elemeztük a mérkőzést, átbeszéltük a hibákat, amiket orvosoltunk. Mivel a mérkőzésen nem nagyon jött ki a saját játékunk, így arra fektetjük a hangsúlyt, hogy minél labdabiztosabbak legyünk, minél több támadást vezessünk és ezeket a lehető leghatékonyabban használjunk ki. Azon nem gondolkodtam, hogyan ünnepelnénk, ha nyernénk csütörtökön, csak azon, hogy ez az első lépcsőfok a céljaink eléréséhez, ezért nagyon oda kell tennünk magunkat, de ha egy csapatként a szívünket-lelkünket kitesszük a pályára, akkor sikerülni fog!

A futballista számára sem volt könnyű az elmúlt néhány hónap: a veszélyhelyzet elrendelése után sokáig csak találgatni lehetett, mikor kezdhet újra együtt készülni a csapat.

– Személy szerint nagyon örültem, mikor bejelentették, hogy újra edzésbe állhatunk. A foci mellett a közeg is nagyon hiányzott már, az öltözői hangulat. A pihenő alatt futó és erősítő programot kaptunk, így tudtuk formában tartani magunkat. Viszont mindenkin látszott az izgatottság az első tréningeken. Kellett egy kis idő a csapatnak míg visszarázódott az edzésekbe, de ezen hamar túllendültünk – teszi hozzá Turányi Lilla, aki profi játékosként ideje nagy részét a pályán tölti: általában heti öt edzést egy mérkőzés követ.

A futball és a közelgő államvizsga a legtöbb idejét leköti, de ha teheti, Turányi Lilla nagyon szeret kirándulni, új helyeket felfedezni.

– Próbálom mindig a lehető legjobbat nyújtani. A foci mellett tanulok is, most fogok záróvizsgázni a Szent István Egyetem Pénzügy és számvitel szakán. Így nincs sok szabadidőm, de azt szeretem a családdal és a barátokkal tölteni. Ha tehetem, inkább az aktív pihenést választom, ilyenkor elmegyek kirándulni, vagy akár egy szép városba új helyeket megismerni. De szívesen nézek sorozatokat, filmeket is, vagy rajzolok.

MTK Hungária FC–FTC-Telekom
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Június 11., 20.00
M4 Sport


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...