Női Eb: Svédországgal és Izlanddal is megküzdünk a selejtezőben
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2019. február. 21., 15:01
Női Eb: Svédországgal és Izlanddal is megküzdünk a selejtezőben

Az UEFA elkészítette a 2021-es női Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. A magyar válogatott Svédország, Izland, Szlovákia és Lettország mellé került. A mérkőzések augusztus végén kezdődnek.

Női A-válogatottunk következő jelentős megmérettetése az Európa-bajnokság selejtezője lesz. A 2021-es tornát Angliában rendezik 16 csapat részvételével – a 15 kiadó helyere rekord szánú, 47 válogatott pályázik, míg Anglia részvétele a rendező jogán biztosított. Magyarország a harmadik kalapból várta a nyoni sorsolást, amire csütörtökön délután került sor. A sorsolást a nemrég hazánkba látogató Nadine Kessler, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) női tagozatának vezetője, Németország Európa-bajnok labdarúgója vezette.

A selejtezőben összesen kilenc – két hatos és hét ötös – csoportban zajlanak a küzdelmek augusztus végétől. Minden csoportból az első jut automatikusan tovább a kontinensdöntőbe, illetve a három legjobb helyen végzett csoportmásodik. A további hat csoportmásodik pótselejtezőt játszik a fennmaradó három helyért.

Markó Edina szövetségi kapitány együttese az F csoportba került, ahol a legerősebb kalapból Svédország lesz az ellenfele, amely eddig hét alkalommal vett részt Európa-bajnokságon és háromszor nyert ezüstérmet, 2003-ban pedig a világbajnokságon is második lett. A másodikból Izlandot – amely a 2017-es tornán a csoportkörig jutott, 2013-ban pedig a negyeddöntőben búcsúzott –, a negyedikből Szlovákiát, míg az ötödikből Lettországot sorsolták mellénk.

– A női szakágban mindig ügyelünk arra, hogy ne a levegőbe beszeljünk. A sorsolást látva most is világos, hogy reálisan a harmadik helyért lehetünk versenyben, a második helyhez nagyon nagy bravúr kellene. Ugyanakkor a távlati céljaink miatt, különös tekintettel a 2025-ös kontinensbajnokság rendezésének megpályázására, fontos lenne, hogy a csapat és a magyar női futball fejlődése a mostani sorozatban látható legyen – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Török Gábor, az MLSZ Női Bizottságának elnöke.

Női csapatunknak még sosem sikerült kvalifikálnia magát az Európa-bajnokságra, most sincs könnyű helyzetben: a harmadik kalapból sorsolva kellene az első két hely valamelyikét elcsípni.

– Nem könnyű a csoportunk, de azt hiszem, mindenhol erős csapatok vannak. Tudtuk, hogy legalább két erősebb ellenféllel kell majd játszanunk – mondta el Markó Edina a sorsolást követően. –  A továbbjutást tekintve a második kalapból sorsolt válogatott a döntő, onnan Izlandot kaptuk; az utóbbi néhány évben nem szerepeltünk ellenük, de természetesen figyelemmel követtük eredményeiket. Egy nagyon erős válogatottról van szó, élcsapatról, amely kiemelkedő sikert ért el a legutóbbi vb-selejtezőben, amikor legyőzte Németországot. A szlovák válogatottat jobban ismerjük, a Balaton-kupán is többször játszottunk ellenük korábban. És ott van még Lettország. Nincs könnyű helyzetünk, de úgy állunk ehhez a sorozathoz is, mint a legutóbbi selejtezőkhöz, és szeretnénk ha az utolsó mérkőzésen is versenyben lennénk a továbbjutásért.

A selejtező menetrendje: 

Sorsolás: Nyon, február 21. 
Selejtező mérkőzések: 
2019. augusztus 29.: Izland–Magyarország
2019. október 4.: Magyarország–Svédország
2019. november 8.: Szlovákia–Magyarország
2019. november 12.: Magyarország–Lettország
2020. április 10.: Magyarország–Izland
2020. április 14.: Svédország–Magyarország
2020. június 9.: Lettország–Magyarország
2020. szeptember 22.: Magyarország–Szlovákia

Pótselejtező sorsolása: Nyon, 2020. szeptember 25. 
Pótselejtezők: 2020. október 19. és 27.

Döntő sorsolása: Anglia, 2020 vége
Döntő: Anglia, Wembley, 2021. július

A 2021-es női Európa-bajnokság selejtezőcsoportjai:
A-CSOPORT: Hollandia (címvédő), Oroszország, Szlovénia, Törökország, Koszovó, Észtország
B-CSOPORT: Olaszország, Dánia, Bosznia-Hercegovina, Izrael, Málta, Grúzia
C-CSOPORT: Norvégia, Wales, Fehéroroszország, Észak-Írország, Feröer
D-CSOPORT: Spanyolország, Csehország, Lengyelország, Moldova, Azerbajdzsán
E-CSOPORT: Skócia, Finnország, Portugália, Albánia, Ciprus
F-CSOPORT: Svédország, Izland, MAGYARORSZÁG, Szlovákia, Lettország
G-CSOPORT: Franciaország, Ausztria, Szerbia, Kazahsztán, Macedónia
H-CSOPORT: Svájc, Belgium, Románia, Horvátország, Litvánia
I-CSOPORT: Németország, Ukrajna, Írország, Görögország, Montenegró

Út Angliába: csütörtökön sorsolják a női Eb-selejtező csoportbeosztását

Út Angliába: csütörtökön sorsolják a női Eb-selejtező csoportbeosztását

Két erősebb ellenfél vár női A-válogatottunkra az Eb-szereplésért folyó harcban. A csütörtöki sorsoláson kilenc csoportot alakítanak ki, amelyekből az elsők, és a legjobb három második csapat jut ki egyenes ágon a tornára. A többi második csapat pótselejtezőt játszik.

Tovább


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...